Quantcast

Pasaulis mini Saulės dieną

  • Teksto dydis:

Gegužės 3 d. Lietuvoje ir pasaulyje minima Saulės diena.

Žmonės savo reikmėms Saulės energiją naudoja pakankami seniai, tačiau tik paskutinių dešimtmečių technologiniai pasiekimai pakeitė šių atsinaujinančios energetikos išteklių pasiekiamumą.

Lietuvoje per metus būna apie 1840-1900 saulėtų valandų. Rytiniame šalies pakraštyje šis kiekis neviršija 1700 val., o Nidoje siekia 1908 val. per metus. Tai tik šiek tiek mažiau nei Centrinėje Europoje. Lietuvą pasiekiantis saulės energijos kiekis yra pakankamas, kad būtų galima gaminti šiluminę energiją bei taikyti saulės architektūros principus naujiems ir renovuojamiems statiniams.

Dabar Lietuvoje įrengta daugiau kaip 2000 saulės elektrinių, kurių bendra galia viršija 70 MW. Naujų saulės elektrinių plėtra šiuo metu skatinama per investicijas, pasinaudojant Klimato kaitos specialios programos lėšomis. Šia programa numatyta teikti paramą atsinaujinančių energijos šaltinių (saulės, vėjo, biokuro, geoterminės energijos ar kt.) panaudojimui individualiuose gyvenamosios paskirties pastatuose, kompensuojant iki 30% įrenginio įrengimo kainos.

Lietuvoje jau yra daugybė sėkmingų saulės energijos naudojimo pavyzdžių:  SOS vaikų kaimelis, Kačerginės vaikų sanatorija, privatūs namai, dujotiekio sistemos ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių