Quantcast

Apie „TikTok“: jei atliksi prisijungimą prie savo banko, ji gali surinkti visus prisijungimus

  • Teksto dydis:

Vos pusės minutės šmaikštūs vaizdo įrašai. Čia – daugybė turinio, kurio žanrą net sunku apibūdinti. Tokia yra jaunimo pamėgta „TikTok“ programėlė, kurioje savo vietą atranda vis daugiau Lietuvos kūrėjų. Tačiau pasaulis imasi drausti ją dėl saugumo spragų, pasakojama LNK reportaže.

Godą „Tik Tok,e“ seka daugiau kaip 200 tūkst. sekėjų. O jos vaizdo įrašai patinka jau 12 milijonų žmonių.

„Būna, padarai, atrodo, labai gerą video, bet jis nieko nesurenka, o kiti, kur net nepagalvoji, kad galėtų patikti, priešingai, labai žmonėms patinka“, – sako „Tik Tok“ turinio kūrėja Goda.

Nors iš pirmo žvilgsnio „TikTok“ atrodo kaip programėlė, kuri sugeba pralinksminti, pasaulis į šį socialinį tinklą žiūri vis rimčiau. Vakar Danijos parlamentas nurodė pašalinti „TikTok“ programėlę iš parlamentarų darbinių telefonų. Užvakar apie tokį patį draudimą paskelbė ir Kanados valdžia. Visose vyriausybės institucijų telefonuose įsakyta šią programėlę pašalinti per šią savaitę.

„Kad geriau suprastume, tai vien federaliniu lygmeniu yra 400 tūkst. darbuotojų, kurie neturėtų naudotis šia programėle“, – komentavo Lietuvos ambasadorius Kanadoje Darius Skusevičius.

JAV parsisiųsti „TikTok“ į daugumą vyriausybinių įrenginių uždrausta dar gruodį, bet dabar Baltieji rūmai davė 30 dienų pašalinti programėlę ir iš federalinių agentūrų prietaisų. Į tai netruko sureaguoti Pekinas. Mat „TikTok“ programėlė sukurta pačių kinų. Įdomu, jog Kinijos valdžia teigia prieigos prie programėlės neturinti, tačiau apie draudimus kalba pirmiau už pačią kūrėjų bendrovę.

„JAV turėtų gerbti rinkos ekonomikos ir sąžiningos konkurencijos principus. Nustoti slopinti bendrovę ir užtikrinti atvirą, sąžiningą, nediskriminacinę verslo ir investicijų aplinką užsienio bendrovėms“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning.

„TikTok“ priklauso Kinijos technologijų bendrovei. Vakarų šalims kelia nerimą, kiek prieigos prie naudotojų duomenų gauna Pekinas ir kur nukeliauja žmonių duomenys, kurių programėlė prašo labai daug.

„TikTok“ mato tiksliai, ką veikia šios programėlės naudotojai. Jeigu per šią programėlę atliksi prisijungimą prie savo banko, ji gali surinkti visus prisijungimus“, – teigė „Eset Lietuva“ kibernetinio saugumo specialistas Lukas Apynis.

„TikTok“ mato tiksliai, ką veikia šios programėlės naudotojai.

Vos kelios dienos atgal naudotis „TikTok“ tiek asmeniniuose, tiek tarnybiniuose įrenginiuose uždraudė ir Europos Komisija (EK). Šis draudimas Komisijos darbuotojams įsigalios kovo 15 d. Drausti „TikTok“ Lietuvoje nesiruošiama. Neatliktas ir programėlės saugumo tyrimas, nes trūksta resursų. Iki šiol neaišku, ir kiek valdininkų ją naudoja. Anot specialistų, Lietuvos krašto apsaugos sistemose „TikTok“ nenaudojamas. Ką daryti kitoms institucijoms, įsakyti negali.

„Atskirų rekomendacijų dėl šios programėlės, manau, net neverta teikti“, – sakė Kibernetinio saugumo ir informacinių technologijų politikos grupės vadovas Antanas Aleknavičius.

Vis dėlto A. Aleknavičius teigė, kad „TikTok“ sukurtas nepatikimų tiekėjų, todėl geriau šios programėlės neįsidiegti. O tiems, kurie turi, – geriau išsitrinti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu ir lirbiai

Nu ir lirbiai portretas
Yik tok yra duomenu is jusu mobilaus vagis ,kinijos visi mobilus gaminiai yra sukurti snipinejimui !!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių