Quantcast

Panaikintas A.Zuoko mandatas

Kitą antradienį, gruodžio 1 dieną, buvęs Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas Artūras Zuokas neteks Seimo nario mandato. Taip penktadienį nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Dar neaišku, ar laisvą parlamentaro vietą užims A.Zuoko žmona.

Prieš porą dienų gavusi buvusio liberalcentristų lyderio pareiškimą dėl išėjimo iš Seimo VRK penktadienį labai trumpai, vos kelias minutes svarstė šį klausimą. Posėdyje dalyvavo ir pats A.Zuokas.

VRK nariai neturėjo jokių klausimų Seimo nario mandato atsisakančiam politikui ir vienbalsiai priėmė sprendimą nuo gruodžio 1 dienos, kaip jis ir prašė, panaikinti jam parlamentaro statusą. „Seimo nario pažymėjimą paliekame jums, bet su juo nebegalėsite įeiti į Seimo plenarinių posėdžių salę, negalėsite balsuoti. Bet su juo galėsite ateiti į Seimo rūmus kada tik panorėjęs“, - sakė A.Zuokui VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jis pranešė politikui, kad sprendimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo įsigalios vidurnaktį iš lapkričio 30-osios į gruodžio 1-ąją.

A.Zuokas atsisakė parlamentaro statuso šį antradienį, kai Seimo dauguma nepritarė jo pasiūlymui svarstyti galimybę įvesti lengvatinį pridėtinės vertės mokestį kai kurioms prekėms ir paslaugoms.

„Nesigailiu, kad taip padariau, nes pasakytas žodis yra vertė. Buvimo čia ir negebėjimo pasiekti rezultatų visuomet kirbėjo manyje. Tai pagaliau prasiveržė“, - po VRK posėdžio žurnalistams sakė A.Zuokas.

Jis teigė dabar ieškosiąs „įdomaus ir prasmingo darbo“.

Pagal LiCS kandidatų sąrašą, dabar į laisvą Seimo nario mandatą pretenduos A.Zuoko žmona Agnė. Politikas tikino kol kas nežinąs jos apsisprendimo. A.Zuokas žadėjo su žmona šį savaitgalį „prie vyno taurės“ ramiai aptarti galimybę eiti į Seimą. „Bet kuriuo atveju, tai bus jos sprendimas. Tam ji turi savaitę“, - sakė buvęs liberalcentristų vadovas.

Jeigu A.Zuokienė atsisakytų eiti į Seimą, tuomet mandatas būtų siūlomas eksparlamentarui Jonui Čekuoliui. Tačiau kalbama, kad ir jis gali atsisakyti, nes dabar dirba Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos misijoje Azerbaidžane.

J.Čekuoliui atsisakius Seimo nario mandatas galėtų atitekti galiūnui Žydrūnui Savickui, o ir pastarajam atsisakius – buvusiam vidaus reikalų ministrui Regimantui Čiupailai.

A.Zuokas dar kartą pakartojo manąs, kad premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujamai valdančiajai koalicijai reikalingos savikritiškos pertvarkos. „Permainų koalicijai reikalingos rimtos permainos. Reikia turėti drąsos įvertinti viso ministrų kabineto darbą. Viena pagrindinių problemų – negebėjimas siekti permainų“, - kalbėjo jis.


Šiame straipsnyje: Zuokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių