Quantcast

Padėtis šalyje vienija kaimynus: jei turite silpną imunitetą, galiu jums padėti!

  • Teksto dydis:

Nuo pirmadienio Lietuvoje įvedamas karantinas, siekiant pristabdyti koronaviruso plitimą. Dėl šios priežasties ribojamas judėjimas visoje šalyje, uždaromos parduotuvės ir valstybės sienos. Rodos, ši padėtis iššaukė žmonių pilietiškumą ir norą padėti vieni kitiems, tačiau reikėtų neprarasti budrumo ir nepakliūti sukčiams į rankas.

Sekmadienį socialiniuose tinkluose ėmė plisti skelbimas,  rastas viename daugiabučių. Nuotraukos autorius nepatikslina konkretaus miesto, tačiau internete besidalydami šia pagirtina iniciatyva ragina imti pavyzdį nepriklausomai nuo konkrečios vietos.

„Jeigu jums virš 60 metų, turite imuninių susirgimų ar silpną imunitetą, aš galiu jums padėti – nueiti į parduotuvę ar skubiais reikalais kitose viešose vietose. Aš nesu rizikos grupėje ir man nesunku pagelbėti“, – rašoma skelbime.

Toks pilietiškas siekis pro akis neprasprūdo ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovams.

„Internete pastebėjome tokią iniciatyvą, kuria siekiama padėti vyresniems kaimynams – nuostabu! Kviečiame ir kitus naudoti tokias ar panašias (skambutis į duris, pasiteiravimas, ar nieko netrūksta) priemonės padėti savo kaimynams, kai dabar labiausiai to reikia“, – rašoma savivaldybės feisbuko paskyroje.

Aš neesu rizikos grupėje ir man nesunku pagelbėti.

Šis raginimas per gana trumpą laiką sulaukė didžiulio palaikymo ir pagyrimų, tačiau taip pat priminimo, kad tokia padėtimi gali pasinaudoti ir piktų kėslų turintys piliečiai.

„Paims pinigus ir su galais dings. Gestas geras, jeigu nuoširdus žmogus, bet būkite atsargūs – toks servisas yra idealus sukčiams“, – ragino internautas Gytis.

Primename, kad šeštadienio vakarą Vyriausybė paskelbė apie visoje šalyje įvedamą karantiną. Jis įsigalios naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Įvedus karantiną, Lietuvos piliečiams, su nedidelėmis išimtimis dirbantiems užsienyje, bus draudžiama išvykti iš šalies, į Lietuvą bus draudžiama atvykti daugeliui užsieniečių. Užsienio šalių gyventojams bus suteikta trijų parų „humanitarinio koridoriaus“ galimybė kirsti šalį tranzitu, kad galėtų grįžti į savo valstybes. Paskutiniai užsieniečiai į Lietuvą bus įleidžiami iki kovo 19-osios vidurnakčio.

Taip pat bus uždarytos dauguma parduotuvių, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines.

Vyriausybė taip pat kreipėsi į visas šalies religines bendruomenes, rekomenduodama joms laikinai atsisakyti religinių apeigų maldos namuose. Draudimai neapima laidotuvių, vestuvių.

Nuo pirmadienio ribojami ir keleivių srautai tarpmiestiniame viešajame transporte, tokios pat rekomendacijos teikiamos dėl miestų transporto.

Vyriausybė taip pat nusprendė drausti kalinių, ligonių ligoninėse lankymą, išskyrus mažamečius su gydytojo leidimu, nurodyti atidėti nebūtinas operacijas ir konsultacijas ligoninėse.

Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą, o kruiziniai laivai negalės įplaukti į Klaipėdos uostą.

Taip pat nuo pirmadienio mažiausiai dvi savaites bus draudžiami visi vieši renginiai, ir toliau liks uždarytos švietimo įstaigos.

Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla, tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

Už visų šių įpareigojimų nevykdomą būtų galima taikyti administracinę ir baudžiamąją atsakomybę.

Karantinas įsigalios pirmadienio vidurnaktį. Pasibaigus terminui, karantino laikotarpis galės būti pratęstas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

Romualdas portretas
Kaimynų irgi būna visokių . .O kaimynai iš didžiosios raidės ,skelbimų neskelbia ,o nueina ir kaimynui padeda ,pagelbėja .

Romualdui

Romualdui portretas
kalbama apie KAIMYNĄ, o ne apie tokį ,kaip tu-viskuom abejojantį.

Pcih.

Pcih. portretas
Kaimynų yra visokių ,todel jais pasitikėti nepatariu.Atsiras ir pasinaudos situaciją daug blogų žmonių.Būkite budrūs, nepasitikėkite bet kokioje situacijoje.Afetistai aplinkui,su protinę negalią pilna, valstybė sunaikino pasitikėjimą bet kuo.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių