Quantcast

Apie planuojamą rugsėjo 10-osios mitingą: pasiruošta viskam

  • Teksto dydis:

Artėjant rugsėjo 10-tajai, per kurią Šeimų Sąjūdis planuoja mitingą, policija ir saugumiečiai atskubėjo į Seimą. Vis dėlto Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas realių grėsmių dėl mitingo nemato, praneša LNK.

Pasiruošta visiems atvejams

„Kalbant apie rugsėjo 10 d. numatomą mitingą, leidimas prie Seimo jam yra neišduotas, tačiau žinome, kad yra prašoma išduoti leidimą Katedros aikštėje. Galimai toks projektas bus svarstomas. Jeigu leidimas bus išduotas, tai mitinguotojai rinksis Katedros aikštėje. Politiškai žvelgiant, tikrai niekas neprieštarauja – žodžio laisvė, gali mitinguoti, protestuoti, tačiau tai turi išlikti įstatymo rėmuose, neperaugti į riaušes, kaip atsitiko per aną mitingą. Būtent tokiems scenarijams mūsų saugumo struktūros yra pasiruošusios. Buvo pristatyti galimi scenarijai ir viena išvada – esame pasiruošę ir tikimės, kad neprireiks jokių struktūrų pagalbos, patys organizatoriai užtikrins tą saugumą ir taikų mitingo pobūdį“, – sakė P. Saudargas.

„Tikrai ruošiamasi, tikimasi, kad visų pirma patys mitingo organizatoriai užtikrins, kad bus laikomasi reikalavimų, laikomasi leidime išduotų sąlygų, nes kiekviename leidime yra numatytos sąlygos, trukmė, dalyvių skaičius, visas pobūdis. Tikimės, kad neprireiks policijos ir kitų pareigūnų, bet pasiruošta yra viskam. Jeigu prireiks, bus mieste tvarka ir užtikrintas visų miestiečių saugumas. Man atrodo, kad, kalbant apie neseniai vykusį renginį, „Kaunas Pride“, tai policija tikrai gerai susitvarkė su užduotimi, nes ten irgi buvo įvairių bandymų įvesti destrukciją, bet su tuo buvo susitvarkyta“, – teigė Seimo vicepirmininkas.

Nežinau, ar jie tikrai taip norėjo dar kartą daryti tą patį prie Seimo, kai vieną kartą jiems situacija iš rankų išslydo.

„Viskam yra pasiruošta. Manau, turėjome pakankamai laiko, mūsų struktūros yra pasiruošusios suvaldyti srautus, užtikrinti rimtį ir kad laikytųsi įstatymų. Manau, kad tokio scenarijaus, kaip buvo rugpjūčio 10 d., nebus. Man atrodo, ir patys mitinguotojai pasidarė išvadas, kad galima protestuoti, galima nesutikti su sprendimais, diskutuoti galima dėl visko, nesutikti galima su visais valdžios sprendimais, bet kai tai perauga į akmenų mėtymą į pareigūnus, tai jau yra už ribos. Manome, kad to neprireiks, bet pasiruošta viskam“, – kalbėjo P. Saudargas.

Grėsmės Seimo narių saugumui nemato

Anot P. Saudargo, Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen susitikimas su Šeimų Sąjūdžio atstovais atnešė naudos: „Manau, kad susitikimas yra pozityvus, kaip ir bet koks dialogas. Kalbėjimasis dar niekada nieko blogo nepadarė. Buvo susitikta, buvo išreikšti tam tikri reikalavimai, net buvo pažadėta, kad dalį galima svarstyti, į kažką atsižvelgti, į kažką ne. Tačiau matysime, kokios jėgos organizuos ir dalyvaus šitame mitinge. Tačiau pirmiausia mes turime palaukti Vilniaus miesto sprendimo dėl sankcionuoto mitingo Katedros aikštėje. Jeigu jis bus, vadinasi, renginys bus ten“.

Pasak jo, sprendimas nepatvirtinti renginio prie Seimo buvo priimtas dėl netinkamos lokacijos: „Sprendimas dėl mitingo prie Seimo daugiausia buvo pagrįstas ribota vieta. Tokiam kiekiui žmonių ten susirinkti nėra kur. Geriausiai tiktų kažkuris iš miesto parkų, pavyzdžiui, Vingio parkas, kas buvo pasiūlyta, policijos vadovybė tą organizatoriams siūlė. Jiems netinka, prašo prie Katedros. Mano asmeniniu įsitikinimu, tai yra geresnė vieta. Aš linkėčiau, kad jie turėtų leidimą protestuoti, nes jei neturės jokio, ir protesto renginiai vis tiek vyks, tai jie bus nelegalūs. Norėtųsi vis tik, kad teisinėje valstybėje elgtumėmės pagal nustatytą tvarką“.

Nesutikti galima su visais valdžios sprendimais, bet kai tai perauga į akmenų mėtymą į pareigūnus, tai jau yra už ribos.

„Tikrai esame pasiruošę, tikrai situacija yra giliai išanalizuota, juolab kad tai yra tęstinis procesas, tai nėra protesto pirmoji akcija, tai yra tęstinė. Aiškūs ir organizatoriai, aiškios tarpusavio sąsajos, dauguma dalykų yra aiškūs. Yra pradėta nemažai ir teisminių procesų, nagrinėjimų tų įtariamųjų, kurie dalyvavo riaušėse“, – tikino Seimo vicepirmininkas.

Esą Teismas dėl savivaldybės sprendimo neišduoti leidimo mitingui prie Seimo spręs tik po rugsėjo 10 d. Tai P. Saudargui neatrodė netinkama: „Negaliu komentuoti teismų darbo, bet jie savo reglamentą žino. Jeigu yra tokie terminai, tai čia jų valia. Kita vertus, buvo labai aiškios sąlygos, kodėl negalima tokio dydžio mitingo organizuoti prie Seimo. Juolab kad mes matėme blogą pavyzdį, į ką tai gali virsti. Pakartoti tokį scenarijų turbūt ir patys mitingo organizatoriai, nežinau, ar nori. Nežinau, ar jie tikrai taip norėjo dar kartą daryti tą patį prie Seimo, kai vieną kartą jiems situacija iš rankų išslydo. Jie patys labai aiškiai įsitikino, kad jiems patiems užtikrinti viešą tvarką ir rimtį nepavyko“.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kai kurie Seimo nariai patys dalyvavo mitinge mitinguotojų pusėje ir inspiravo, agitavo žmones eiti į tą mitingą ir protestuoti. Seimo narių yra su įvairiais interesais ir įvairiu supratimu apie tai, kas vyksta. Buvo Seimo narių, kuriems nepavyko dialogas, buvo Seimo narių, kurie kalbėjosi ir susikalbėjo. Man pačiam teko kalbėti su tais protestuotojais – su dalimi pavyksta susikalbėti argumentų kalba, su dalimi nepavyksta. Didelės grėsmės aš ten nejaučiau, jeigu prašys, galiu eiti ir kitą kartą pasikalbėti. Apie viską pagalvota, manau, kad Seimo darbas tikrai vyks sklandžiai, Konstitucijos numatyta tvarka ir laiku vyks mūsų pirmasis atidaromasis rudeninės sesijos posėdis. Kažkokių didelių realių grėsmių parlamentarų saugumui aš kol kas nematau“, – sakė P. Saudargas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

To anonimui

To anonimui portretas
Matyt pats esi konservas , patvorinis šitaip rašant.

Pastebejimas

Pastebejimas portretas
Kaži kas yra baisiau, ar pasiutę "kaimiečiai" ar hibridinis Lgbt karas? Kodel vieniems leidžiama o kitiems ne, net neįvertinus kas yra pavojingesnis.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Reikėtų keisti 3-4 ministrus, tarp jų ir ministrą Simoną Gentvilą. Jis nori įpiršti pandemijos prispaustą, smulkų verslą ir Lietuvos žmogų skurdinsiantį automobilių ekologinį mokestį. Jis iš principo būtų neteisingas, jei stambus kapitalas, kuris automobilius naudoja dažnai mokėtų tiek pat, kiek ir smulkus verslininkėlis ar žmogelis, kuris važiuoja retai. Jei reikia to mokesčio jis turi būti nuo pravažiuotų kilometrų, bet ne nuo automobilio vieneto.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių