Quantcast

NVSC ir kitoms įstaigoms valdyti COVID-19 protrūkį papildomai skirta 1,9 mln. eurų

Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) ir kitų Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pavaldžių įstaigų išlaidoms valdant COVID-19 protrūkį Vyriausybė skyrė 1,9 mln. eurų.

SAM prašymu, vien Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui šiemet bus skirta 1,64 mln. eurų.

„Šiuo metu NVSC situacija dėl lėšų yra kritiška, nes lėšų darbo užmokesčiui turi tik spalio atlygiui išmokėti“, – rašte dėl lėšų skyrimo nurodo ministerija.

Pabrėžiama, kad kilus pandemijai NVSC specialistai nuolat dirba viršvalandžius ir dėl to darbo užmokestis yra didesnis, nei įprastai: jie nenutrūkstamai vykdė medicininę-karantininę kontrolę sausumos pasienio kontrolės punktuose, o šiuo metu taip pat tiek dienomis, tiek naktimis dirba oro uostuose, jūrų uoste, be pertrūkių atlieka epidemiologinę diagnostiką, informuoja riziką turėjusius asmenis ir atlieka kitus susijusius darbus.

„Kovą dirbta 7,5 tūkst. viršvalandžių, balandį – 12,8 tūkst. valandų, gegužę – 7,3 tūkst. valandų, birželį – 4,7 tūkst. valandų, liepą – 5,9 tūkst. valandų, rugpjūtį – 8,4, tūkst. valandų, rugsėjį – 8,1 tūkst. valandų. Atkreipiame dėmesį, kad į šį skaičių nepatenka vadovaujančias pareigas einančių darbuotojų papildomos darbo valandos“, – nurodo ministerija.

Atkreipiamas dėmesys, kad apmokėjimo už viršvalandžius nebuvo galima atlikti pagal tvarką, numačiusią kompensacijas sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams karantino metu.

Taip pat pažymima, kad dėl priemonių valdant pandemiją išaugo išlaidos vertimams, programavimui, transporto išlaidoms, savanorių koordinavimui, telekomunikacijai.

Iš minėtos sumos 152 tūkst. eurų bus skiriami ir Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai (NVSPL), liepos-spalio mėnesių darbuotojų atlyginimų išlaidoms dengti.

Pabrėžiama, kad NVSPL yra viena pagrindinių įstaigų, dalyvaujančių COVID-19 plitimo suvaldyme ir turėjo taip pat turėjo atlikti daugybę papildomų funkcijų – nuo pačių koronaviruso tyrimų iki viešųjų pirkimų vykdymo, tyrimų rezultatų registravimo, reagentų skirstymo kitoms laboratorijoms, taip pat įvertinamas ir darbas pavojingomis sąlygomis.

Beveik 30 tūkst. eurų numatyta Lietuvos bioetikos komitetui už konsultacijas ir teisinę pagalbą, 60 tūkst. eurų – Valstybinei teismo medicinos tarnybai susitariusioms skoloms už įvairias medicinines prekes, paslaugas ir medikamentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių