Quantcast

NVSC ieško savanorių, dirbsiančių savomis ryšio priemonėmis

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) skelbia ieškantis savanorių dirbti su identifikuotais sąlytį su užsikrėtusiais COVID-19 turėjusiais asmenimis. Darbas nesudėtingas – pateikti keletą klausimų telefonu apie savijautą. Tik maža detalė – darbui savanoris turėtų naudoti asmenines ryšio priemones.

Kalbinti kasdien

Šiuo metu šalyje sparčiai didėja sąlytį su užsikrėtusiais COVID-19 turėjusių asmenų skaičius. Kasdien patvirtinamos kelios dešimtys naujų užsikrėtimo atvejų. Nuostabą kelia ir neatsakingas kontaktą su sergančiais turėjusių asmenų požiūris – lankymasis prekybos centruose, gydymo įstaigose, netekus darbo COVID-19 židiniu tapusioje įstaigoje mėginimai darbintis į kitą nė nepasidarius testo dėl koronaviruso.

NVSC ieško savanorių, galinčių padėti, visoje Lietuvoje. Vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijomis, didelės rizikos sąlytį turėję asmenys turi būti apklausiami telefonu kiekvieną dieną, t.y. turi pateikti duomenis apie kūno temperatūros pokyčius, simptomus bei saviizoliaciją.

Savanoris kalbėtųsi pagal NVSC parengtą darbo tvarką ir klausimyną. NVSC specialistai savanorius apmokytų – parengta filmuota mokymų medžiaga ir prieinama internete, papildomu laišku koordinatoriams bus pateiktos nuorodos.

Patirties rengiant savanorius ir su jais bendraujant NVSC jau turi nuo pavasario, kai šalyje buvo paskelbtas karantinas. "Šis darbas buvo atliekamas nuo tada, kai Lietuvoje buvo pradėti fiksuoti pirmieji atvejai. Didelės rizikos sąlytį turėję asmenys būdavo apklausiami NVSC savanorių telefonu kiekvieną dieną, tačiau dėl nuolat didėjančio kontaktinių asmenų skaičiaus ieškoma mūsų savanorių komandai pastiprinimo", – "Kauno dieną" informavo NVSC atstovai.

Pasak NVSC, savanoriai apklausinėja žmones, domisi, kokia yra jų sveikata ir ar reikia socialinės bei psichologinės pagalbos. Šią informaciją pildo sistemoje, kurią stebi specialistai ir pagal surinktą informaciją atitinkamai reaguoja. Darbo trukmė taip pat priklauso nuo savanorio galimybių. Su savanoriais bendrauja specialistai ir patys savanoriai juos informuoja, kiek jie norėtų būti užimti per dieną.

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė šią savaitę BNS sakė, kad dėl išaugusio sergamumo koronavirusu šalyje, visuomenės sveikatos specialistai nebespėja iš karto susisiekti su visais sąlytį turėjusiais asmenimis, todėl ragina tokius žmones saviizoliuotis savarankiškai.

Toli gražu ne kiekvienas norintis ir galintis padėti savo darbu gali sau leisti neribotus pokalbius telefonu.

Nepatraukli sąlyga

NVSC skelbime rašoma: "Atkreipiame dėmesį, kad savanorystės veikla bus vykdoma nuotoliniu būdu, naudojant asmenines ryšio priemones." Toli gražu ne kiekvienas norintis ir galintis padėti savo darbu gali sau leisti neribotus pokalbius telefonu.

NVSC atstovai sutiko, kad tokia sąlyga dėl asmeninio ryšio priemonių naudojimo gali pamažinti savanorių gretas. Taip pat informavo, kad svarstoma galimybė kažkaip kompensuoti savanoriams jų išlaidas darbui telefonu, tačiau kol kas jokio konkretaus sprendimo dėl kompensavimo nėra.

Tik paskelbus karantiną pavasarį savanoriai buvo laukiami ir visą parą veikiančioje Karštojoje koronaviruso linijoje. Į pagalbą stojo Lietuvos šaulių sąjungos, įvairių kitų organizacijų nariai, pavieniai asmenys. Švelnėjant karantino sąlygoms savanorių gretos Karštojoje linijoje ėmė retėti. Laikinai dėl karantino darbų netekę žmonės turėjo grįžti į įprastą gyvenimo ritmą, studentai – tęsti studijas nuotoliniu būdu ir rengtis atsiskaitymams, egzaminams.

Liepą Karštojoje koronaviruso linijoje savanorius pakeitė etatiniai darbuotojai, kuriems už darbą mokama.

Savaime suprantama, kad savanorystė grįsta neatlygintinos veiklos principu, tačiau gajus ir posakis, kad "mažos dovanėlės stiprina draugystę". Juolab norėdamas užtikrinti nenutrūkstamą sąlytį su užsikrėtusiais COVID-19 turėjusių asmenų stebėseną NVSC turėtų suteikti daugiau garantijų aprūpindamas savanorius darbo priemonėmis.

Atsitiktiniai patikrinimai

Pastarųjų dienų užsikrėtusiųjų koronavirusu maršrutų analizė verčia imts griežtesnių sergančių ar kontaktavusių asmenų kontrolės priemonių. Sveikatos apsaugos ministro sprendimu NVSC specialistai pradėjo tikrinti, ar asmenys, kuriems patvirtinta COVID-19 liga ir kurie gydomi namuose, arba su jais sąlytį turėję asmenys, kurie taip pat turi izoliuotis, laikosi izoliavimosi taisyklių.

Pagal reikalavimus, asmenys, kuriems privaloma izoliuotis, negali išeiti iš namų ar kitos vietos visas 14 dienų. Per tą laikotarpį jie negali priimti svečių, eiti į parduotuvę. Maistą ir kitas būtinas priemones prie asmens izoliavimosi patalpos išorinių durų turi palikti kiti asmenys.

NVSC specialistai atsitiktinės atrankos būdu kas savaitę atrenka 20 proc. izoliacijoje esančių asmenų ir tikrina, ar jie nepažeidžia pagrindinio reikalavimo – likti namuose.

Dėl izoliacijos taisyklių nesilaikymo fiziniams asmenims gali būti skiriama bauda nuo 500 iki 1 500 eurų.


Kurs savanorių centrą?

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šią savaitę prabilo apie tai, kad, augant susirgimų skaičiui, žmonės dažniau skambina visuomenės sveikatos specialistams ar Karštosios linijos konsultantams, todėl vėl į pagalbą bus pasitelkiami savanoriai.

"Steigsime, matyt, savanorių centrą, kad būtų įmanoma fiziškai atsiliepti ir žmonėms tam tikrą informaciją suteikti, nes matome ir girdime iš institucijų, nes žmogiškų išteklių jau nebeužtenka. Kviesime organizacijas, su kuriomis bendradarbiavome per pirmąjį valdymo etapą, – šaulius, skautus, Raudonojo Kryžiaus ir kitus savanorius", – sakė A.Veryga. Anot jo, dar svarstoma, kur savanorių štabas bus įkurtas ir kas koordinuos jų veiklą.

Šaltinis: BNS



NAUJAUSI KOMENTARAI

bitė

bitė portretas
Rašo: ,,svarstoma galimybė kažkaip kompensuoti savanoriams jų išlaidas darbui telefonu, tačiau kol kas jokio konkretaus sprendimo dėl kompensavimo nėra" - tuo viskas ir pasakyta. Jei patenkintas ir laimingas darbuotojas (atlyginimas) - laimingas ir patenkintas (pelnas) darbdavys.

Čiubaka

Čiubaka portretas
pasikabinėjo rankytėm, tai tegu šliurė su savo chebra ir skambinėja

Anonimas

Anonimas portretas
Pasiieskokit durniu kitur.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių