Quantcast

NVSC darbuotojai išplatino atvirą laišką: mūsų įstaigos puolimas demotyvuoja

  • Teksto dydis:

Sunkiai dirbantys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) darbuotojai dėl nepagrįstos kritikos atviru laišku kreipėsi į ministrę pirmininkę, sveikatos apsaugos ministrą ir žiniasklaidą.

„Nuolatinė ir nepagrįsta kritika įstaigos ir jos vadovo atžvilgiu trikdo ir taip nepakeliamą krūvį velkančio NVSC darbą – kelia visuomenės nepasitikėjimą, kas ypatingai apsunkina NVSC darbuotojų darbą šiuo nelengvu laikotarpiu. Tai labai neigiamai veikia ir visus įstaigos darbuotojus, kurie šią kritiką priima asmeniškai, kadangi su vadovu dirbama išvien ir sprendimai priimami kartu“, – sakoma NVSC darbuotojų kreipimesi.

Pasak darbuotojų, be įstaigos direktoriaus nuolatinio palaikymo, operatyvių sprendimų perskirstant funkcijas ir optimizuojant procesus, įstaigos darbuotojams susidariusi situacija taptų nepakeliama.

„Mūsų įstaigos puolimas demotyvuoja bei neigiamai veikia NVSC darbuotojus, jų emocinę ir psichinę sveikatą. Spaudoje perskaitę nepagrįstų pasisakymų NVSC vadovo atžvilgiu darbuotojai sunerimę kreipėsi į personalo skyriaus vadovę ir prašė paaiškinti, kodėl vyksta tokie dalykai, kodėl niekas nenori sužinoti, kaip yra iš tikrųjų, juk tiek pastangų, jėgų, laiko, atimto iš šeimų, vaikų esame atidavę šios pandemijos valdymui. Neturime savaitgalių, nebešvenčiame švenčių. Tiek įstaigos vadovas, tiek visi darbuotojai neskaičiuodami darbo valandų jau beveik metus dirba ekstremaliomis sąlygomis. Pastaruoju metu dėl nepakeliamo darbo krūvio iš darbo išėjo daugybė specialistų“,– sakoma kreipimesi.

Neturime savaitgalių, nebešvenčiame švenčių. Tiek įstaigos vadovas, tiek visi darbuotojai neskaičiuodami darbo valandų jau beveik metus dirba ekstremaliomis sąlygomis.

Visi įstaigos darbuotojai: teisininkai, buhalterija, personalo skyrius savo tiesiogines funkcijas priversti atidėti į šalį – visi dirba dėl vieno tikslo – pandemijos suvaldymo.

„Per dieną atsiliepiame į tūkstančius skambučių, atsakome į šimtus laiškų, atliekame šimtus epidemiologinių tyrimų – apklausiame tūkstančius gyventojų. Taip, mums padeda savanoriai, tačiau jie neprofesionalai, jiems viskas yra nauja, todėl kartais darbas vyksta ne taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Be to, kasdien sulaukiame ir daugybės trukdžių – reikalaujama įvairiausių ataskaitų, paaiškinimų, individualių atvejų tyrimų duomenų, kuriuos parengti atima daug jėgų ir laiko“, – apie NVSC susiklosčiusią sunkią padėtį rašo darbuotojai.

Atliktas darbuotojų emocinės būklės tyrimus parodė, kad NVSC darbuotojai jaučia begalinę įtampą ir yra perdegę, nes nuolat patiria stresą, nerimą, todėl nuolatinis puolimas eikvoja jų jėgas ir atima tikrai labai brangų laiką, pažymim kreipimesi į premjerę ir sveikatos apsaugos ministrą. Kiekviena minutė, pasak NVSC darbuotojų, yra neįkainojama, nes per ją galėtų būti pakonsultuotas gyventojas, kuriam reikia pagalbos, arba identifikuotas bei izoliuotas sąlytį turėjęs asmuo ir tai nuo užsikrėtimo apsaugotų dar bent keliolika žmonių.

„NVSC vadovas nuo pat savo kadencijos pradžios ėmėsi veiksmų dėl procesų optimizavimo ir skaitmenizavimo, nuolat kreipėsi (tiek raštu, tiek žodžiu) į Sveikatos apsaugos ministeriją ir kitus valdžios atstovus pagalbos, informavo apie milžinišką darbuotojų darbo krūvį ir nepakankamus NVSC išteklius. Kad NVSC ištekliai nepakankami ir įstaiga neturi galimybių diegti modernių technologijų bei pasirengti grėsmių valdymui, Sveikatos apsaugos ministerija buvo informuojama daug metų, deja, bet reikiamų veiksmų imtasi nebuvo. Apie šią problemą tiek direktorius, tiek kiti NVSC atstovai kalbėjo ir viešai. Pandemijos metu darbo krūvis išaugo dešimteriopai, o ištekliai padidėjo vos keliais procentais“, – sakoma NVSC darbuotojų kreipimesi.

Darbuotojai teigia pasigendantys telkiančios lyderystės, nes šiuo metu, anot jų, nėra tinkamiausias metas ieškoti kaltų ir diskutuoti apie nepakankamą pasirengimą antrajai bangai. Akivaizdu, kad visas pasaulis nėra tam tinkamai pasirengęs. Dabar metas telkti ir susitelkti bei kartu ieškoti efektyviausių sprendimų, įsitikinę NVSC specialistai.

„Sutinkame, kad bendri šalies rezultatai valdant pandemiją nėra geri, bet reikia suprasti, kad viena įstaiga, turinti ribotus išteklius, negali suvaldyti tokio lygio ekstremalios situacijos. Tai turėtų būti bendro visų kompetentingų institucijų darbo rezultatas“, – pabrėžiama Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojų kreipimesi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Och! Kas prašė nuslėpti virš 800 gyvybių???

Babunė

Babunė portretas
Savi turi vadovaut. Nesvarbu kad asilas, avinas ar ožys, bet savas.

O jūs

O jūs portretas
ginkitės. Motyvuotai argumentuotai, atkakliai ir iki paskutinio. Ką, nemokat? Laikas jau išmokt atsilaikyt neteisingiems puolimams ir norams paversti kažką atpirkimo ožiu. Tiek metų vis tas pats - ateina nauji ir pasirodymui ,,suėda" ankstesnėms valdžioms dirbusią struktūrą. ,,Sugamina" reformą, pakeičia darbuotojus naujais..Ir galų gale dažniausiai patampa tik blogiau.Patys matot (kas prisimena) kad senosios valdymo struktūros buvo kur kas efektyvesnės ir geresnės.Kaip kažkada viename posėdyje pasakė gerb.Degutienė,,Kodėl reikia naikinti tą kas yra gerai?"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių