Quantcast

Nustatyti paprastesni reikalavimai statutiniams pareigūnams dėl psichinės sveikatos

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė nustačiusi paprastesnius reikalavimus dėl psichinės sveikatos statutiniams pareigūnams ir pretendentams jais tapti.

Kaip antradienį pranešė ministerija, mažesni ir aiškesni reikalavimai dėl nepriekaištingos psichikos sveikatos būklės nustatyti tais atvejais, kai psichikos ir elgesio sutrikimai nedaro reikšmingos įtakos gebėjimui atlikti tiesiogines pareigas bei užtikrinti savo ir aplinkinių asmenų saugumą.

Tai numatyta patikslinus Sveikatos reikalavimų sąvadą, skirtą statutinės vidaus tarnybos pareigūnams.

„Šis sprendimas ne tik prisidės prie geresnės pareigūnų psichikos sveikatos ir atvers jiems kelią be baimės kreiptis reikalingos pagalbos, bet ir sumažins visuomenėje psichikos sutrikimų stigmatizavimą, – pranešime cituojamas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. – Psichikos sveikatos kultūros klausimais vis dar atsiliekame nuo fizinės sveikatos svarbos suvokimo, tad tokie pakeitimai yra konkretus indėlis į mūsų visų geresnę emocinę būseną.“

Sąvadą taip pat pasirašiusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, jog jis padės užtikrinti pareigūnų psichikos sveikatos priežiūrą ir prevenciją, o ketinantiems jais tapti – aiškiau planuoti savo karjerą.

„Kiekvienas valstybei tarnaujantis pareigūnas yra vertybė, todėl turime tinkamai pasirūpinti pareigūnų sveikata. Pareigūno profesija susijusi su dideliu darbo krūviu, emocine įtampa, pavojais sveikatai bei gyvybei, todėl nauji reikalavimai sveikatai padės užtikrinti dirbančių statutinėse tarnybose pareigūnų psichikos sveikatos priežiūrą ir prevenciją“, – sakė ministrė.

Palengvinti reikalavimai susiję su depresija, bandymu nusižudyti

Tais atvejais, kai darbui pagal pareigybę reikalingas ginklas, psichikos sveikatos reikalavimai suvienodinti su ginklų išdavimo sąlygomis.

Taip pat griežtesni reikalavimai numatyti tais atvejais, kai nustatytos funkcijos daugiausia susijusios su gaisrų gesinimu, ekstremaliųjų įvykių padarinių likvidavimu, žmonių, turto gelbėjimo darbų atlikimu.

Kaip ir anksčiau, reikalavimų griežtumas taip pat priklauso nuo konkrečios statutinės tarnybos grupės bei asmens statuso: ar tai naujai priimamas kandidatas, ar tarnyboje dirbantis pareigūnas.

Pareigūno profesija susijusi su dideliu darbo krūviu, emocine įtampa, pavojais sveikatai bei gyvybei, todėl nauji reikalavimai sveikatai padės užtikrinti dirbančių statutinėse tarnybose pareigūnų psichikos sveikatos priežiūrą ir prevenciją.

Sąvade aiškiau apibrėžtos sąlygos, kai tinkamumas priklauso nuo individualios situacijos: nustatyta, kad esant sunkesnėms ligoms, galima kandidatuoti arba grįžti į statutinę tarnybą, esant nustatyto laikotarpio remisijai, t. y. ligos atoslūgiui, per kurį reikšmingai sumažėja ar išnyksta ligos požymiai.

Dažnu atveju leidimas išduodamas ar grąžinamas, esant dviejų, trijų, penkių ar dešimties metų remisijai. SAM teigimu, konkretūs reikalavimai padės pareigūnams ir būsimiems kandidatams aiškiau žinoti jiems keliamus lūkesčius ir planuoti savo profesinį kelią.

Palengvinti reikalavimai, susiję su psichikos ir elgesio sutrikimais ar sudėtingomis gyvenimiškomis situacijomis esamiems pareigūnams: kai fiksuojamas mėginimas nusižudyti arba naujai nustatomas asmenybės sutrikimas, psichologinės raidos sutrikimas, elgesio ir emocijų sutrikimas, prasidedantis vaikystėje ir paauglystėje – tokiais atvejais sprendžiama individualiai.

Neorganiniai miego sutrikimai tarnybos vertinimui tapo aktualūs tik tais atvejais, kai darbe naudojamas ginklas ir nuo remisijos praėjo mažiau nei treji metai – tokiu atveju dėl tinkamumo sprendžiama individualiai, kitu atveju pareigūnai ar naujai priimamieji pripažįstami tinkamais tarnybai.

Nerimo sutrikimų atveju reikalinga trejų ar penkerių metų remisija, kai darbui naudojamas ginklas, o kitu atveju (II ir III tarnybos kategorijoms) dėl tinkamumo sprendžiama individualiai, kai anksčiau dažnu atveju tai užkirsdavo kelią tarnybai, ypač naujai priimamiems kandidatams.

Suteikta galimybė grįžti ar kandidatuoti į tarnybą asmenims, susirgusiems vidutine ar sunkia depresija, po dvejų metų remisijos (išskyrus, kai darbe reikalingas ginklas – tokiu atveju reikalinga penkerių metų remisija), o lengvos depresijos epizodas nebebus nuosprendžiu nė vienam dirbančiam ar kandidatuojančiam į statutinę tarnybą, nes dėl šių atvejų bus sprendžiama individualiai, teigiama pranešime.

Siekiama mažinti atskirtį

Pasak pranešimo, sprendimu leisti dirbti statutinėje tarnyboje asmenims, įveikusiems psichikos sutrikimus arba turintiems lengvesnių psichikos sutrikimų, siekiama mažinti šių asmenų atskirtį nuo likusios visuomenės.

Siekiant sudaryti daugiau sąlygų psichikos ligomis sirgusiems žmonėms tapti visaverčiais visuomenės nariais, specialūs sveikatos reikalavimai anksčiau buvo peržiūrėti ir kitoms visuomenės grupėms: vairuotojams (įskaitant profesionalius vairuotojus), medikams, slaugytojams, akušeriams, odontologams, vaistininkams, vaistininkų padėjėjams.

Peržiūrėti ribojimai dėl teisės įsigyti ir turėti ginklą. Atsisakyta ribojimų dirbti dėl sveikatos žmonėms, siekiantiems tapti advokatais, notarais ir antstoliais bei šią veiklą jau vykdantiems asmenims, peržiūrėti ribojimai teisėjams ir prokurorams.

Sveikatos reikalavimų sąvado pakeitimus parengė sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudaryta speciali darbo grupė.

Ją sudaro gydytojai psichiatrai, psichologai, nevyriausybinio sektoriaus atstovai, svarstymuose dalyvavo Vidaus reikalų ministerijos ir Centrinės medicinos ekspertizės komisijos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stal

Stal portretas
Kažkaip nelabai pritariu tokiam sprendimui... Gal geriau akademiją pertvarkykite kad normalų psichologinį paruošimą praeitų kadetai, kad iš jų būtų galima tikėtis adekvatesnių veiksmų įkaitus situacijai. O dabar tai nžn, priimti žmonės su buvusiomis psichologinėmis problemomis ir duoti jiems lazdą? Investuoti į profesionalą reiktų tam kad turėtume daugiau žmonių užimančių jiems suteiktas pareigas kokybiškai. Mažinant kertelę bet tuo pačiu metu nekeliant kvalifikacijos lygio, rezultate bus tik daugiau nekompetentingų žmonių tose pozicijose.

Viso pasaulio \\\\\.../////

Viso pasaulio  \\\\\...///// portretas
durniai,yra darbas Lietuvoj.

Pilno proto \\\\\.../////

Pilno proto  \\\\\...///// portretas
pareigūnas savo tautiečiams galvų neskaldys ir pipirinėm dujom "pavaišintą" guminėm lazdom "negaivina".__Tik nedastumti monstarai tai gali tą daryti,tokių ir jieško.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių