Quantcast

Nuspręsta pirkti papildomą radarą postui pasienyje su Baltarusija

  • Teksto dydis:

Siekdama stiprinti šalies oro erdvės stebėjimą, kontrolę ir gynybą, Krašto apsaugos ministerija patikslino ankstesnius tolimojo siekio radarų įsigijimo planus ir, be anksčiau numatytų dviejų radarų, įsigis trečią tolimojo siekio radiolokatorių.

Papildomą radarą planuojama įrengti Lietuvos kariuomenės radiolokaciniame poste, esančiame Ceikiškės kaime (Ignalinos r.). Per artimiausius penkerius metus taip pat numatoma visiškai modernizuoti šio posto infrastruktūrą, pritaikant ją naujai technikai.

„Pakitusi saugumo situacija diktuoja naujus sprendimus. Turime ne tik pasikliauti sąjungininkų pagalba, bet ir patys imtis didesnės atsakomybės už savo saugumą. Reikalingas tam prielaidas sudaro ir atnaujintas politinių partijų sutarimas didinti gynybos finansavimą“, – sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Visi trys nauji radarai pakeis dabar kariuomenės naudojamus techniškai pasenusius, 1971–1983 m. Rusijoje pagamintus tolimojo siekio radarus P-18 ir P-37.

Nauja nacionalinius ir NATO reikalavimus atitinkanti technika užtikrins patikimą oro erdvės stebėjimą ir kontrolę ir padės sustiprinti bendrą su sąjungininkais oro erdvės gynybą. Tuo pačiu Lietuva prisidės ir prie geresnės NATO rytinių sienų apsaugos.

Su naujais radarais Lietuva taip pat užtikrins reikiamo lygio oro erdvės stebėjimą, kurį privalo garantuoti kaip NATO oro policijos misiją priimančioji šalis. Patikima radiolokatorių stebėjimo informacija būtina patruliuojantiems naikintuvams valdyti.

Numatoma ne tik įsigyti naujus radarus, bet ir sukurti vieningą nacionalinę oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemą, kuri būtų sujungta su NATO integruota oro erdvės ir priešraketinės gynybos sistema.

Visi trys radarai įsigyjami iš to paties NATO valstybei atstovaujančio gamintojo, su kuriuo anksčiau sudarytoje radarų pirkimo ir pardavimo sutartyje buvo numatyta galimybė prireikus įsigyti papildomą radarą.

Radarų pirkimų procedūras atliko ir pirkimo-pardavimo sutartį su NATO šalies gamintoju vykdo Krašto apsaugos ministerijos įgaliota NATO ryšių ir informacijos agentūra (angl. NATO Communications and Information Agency, NCIA), kuri turi reikiamos patirties ir žinių vykdant oro erdvės stebėjimo pajėgumų įsigijimus. Krašto apsaugos ministerija su agentūra NCIA 2007 metais pasirašė sutartį, kurią įgaliojo šią agentūrą pagal NATO procedūras nupirkti Lietuvos oro erdvės stebėjimo sistemai tobulinti reikalingus radarus.

Du radarai, kuriuos įsigyti buvo nuspręsta anksčiau, bus įrengti Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos radiolokaciniuose postuose Degučių k. (Šilutės r.) ir Aukštadvaryje (Prienų sav.). Lietuvos kariuomenė jau yra parengusi šių postų infrastruktūros modernizavimo projektus.

Visus tris postus visiškai atnaujinti ir įrengti juose naują techniką planuojama 2019 metais. Numatoma viso projekto vertė yra apie 200 mln. Lt.

Be senų Rusijos gamybos tolimojo siekio radarų, Lietuvos kariuomenė turi modernius mobilius vidutiniojo siekio radarus TRML-3D/32, pagamintus tarptautinės kompanijos EADS. Šie radarai toliau bus naudojami kartu su naujais tolimojo siekio radarais.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybai priklauso šeši radiolokaciniai postai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įdomu

įdomu portretas
kas čia per radarai,kad reikia vos ne kas metrą statyti nusipirkit iš rusų 1ą rls113 kuri aprėps visą LT,aišku kaip tokiom ministerijomvadovauja arba boba arba gydytojas tai ko norėt

Čiubaka

Čiubaka portretas
Panemunės tiltui, Kauno keliams nėra baboso, o čia šnai 200 limonų bus. Dar Lenkijos sieną spygliuota viela nepamirškite aptverti, nes wilno washe
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių