Quantcast

Nuo rugsėjo įvedamas etatinis mokytojų darbo apmokėjimas

Nuo kitų mokslo metų atlyginimai mokytojams bus skaičiuojami, kaip ir daugumai dirbančiųjų – už etatą, o ne už atskiras valandas. Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, tai leis pedagogams atlyginti už mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, o ne tik pamokas ir su jomis susijusią veiklą. Tačiau profesinių sąjungų nuomonės dėl etatinio apmokėjimo išsiskiria.

Lietuvių kalbos mokytoja Vida Liužinienė mokykloje dirba daugiau nei 15 metų. Pasak mokytojos, naujas etatinio darbo užmokestis kelia daugiau klausimų nei atsakymų. Ji pastebi, kad mokyklų vadovams gali būti suteikta labai daug galios.

„Vienintelis dalykas, kuris viešai yra skelbiamas, kad neva mokytojams bus daugiau užmokama už darbus, kuriuos jie dabar neva dirba neatlygintinai. Bet konkretumo iš tiesų labai trūksta, kokie tie darbai, už ką bus apmokama ir sudaromas įspūdis, kad iš tikrųjų mokyklų direktoriams paliekama labai daug laisvės ir kalbama, jau kaip minėjau, gandų lygmenyje, kad galbūt direktoriai sugebės tiek duoti darbų, kad iš tikrųjų mokytojai jokio gerėjimo nepajaus“, – sakė V. Liužinienė.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, kad to būtų išvengta, yra tam tikrų saugiklių, pavyzdžiui, pareigybės aprašas, vidaus darbo taisyklės, profesinės sąjungos.

„Ir dabar direktorius, kaip įstaigos vadovas, kaip ir bet kuris įstaigos vadovas, formuoja mokytojų kolektyvą, tai yra jo tiesioginė atsakomybė. Taip mokytojų bendruomenė matys darbo užmokesčio fondą, procesas yra skaidresnis“, – kalbėjo švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

„Direktoriai – jie negalės būti vienvaldžiai, nes jie vis tiek vienaip ar kitaip modelį įstatys į tam tikrus rėmus per ugdymo plano valandas. Jie turės išdalinti tas kontaktines valandas, tai čia manau daugiau bus dialogas tarp mokytojų ir mokyklos vadovų“, – teigė Lietuvos mokytojų švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja Eglė Žukauskaitė.

Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas sako, kad gali tekti atleisti 7 tūkst. mokytojų, nes dabar jų daugiau, nei bus etatų.

„Ir žinant tai, kad ministerija formuoja 28 tūkst. naujų etatų iš 35 tūkst. mokytojų, tai mes traktuojam kaip jų realybės šou, išvarymas iš Lietuvos, mokytojų emigracija“, – kalbėjo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Pasak ministrės, etatą galima skaidyti į dalis, todėl numatomi 28 tūkst. gali būti padalyti didesniam žmonių skaičiui.

Lietuvos švietimo profsąjungos vadovas taip pat pritaria, kad nauja apmokėjimo tvarka nebūtinai reikš atleidimus.

„Šalia darbo apmokėjimo, tam, kad nebūtų didelio noro skaidyti etatus, yra sutarta dėl kelių kitų pakeitimų, kaip antai galimybės mokytojams dėstyti kelis dalykus. Tai palies tuos, kurie dėsto dalykus, kur yra mažai ugdymo valandų arba mažose mokyklose, ir tai, mūsų galva, leis daugiau mokytojų turėti pilnus etatus“, – pasakojo Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Mokytojo etatą turėtų sudaryti 36 val. per savaitę. Pamokoms reikėtų skirti iki 1008 val. per metus, pradedantiesiems  mokytojams – iki 756. Kitas laikas skiriamas nekontaktinėms valandoms, tai reiškia su pamokomis susijusioms veikloms, ir papildomoms veikloms mokyklos bendruomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokytoja

Mokytoja portretas
Tikiuosi, tas ne pilnas etatas bus didesnis nei minimumas, nes pagal nauja sodros istatyma, jei zmogus neuzdirba minimumo, darbdavys tures moketi mokescius kaip nuo minimumo. Ar darbdavys to panores....Greit bus nauja bedarbiu banga.

Cirkas

Cirkas portretas
Cirkas ir tiek arba tas pats š...tik kitoj rankoj

JUzas

JUzas portretas
Nieko tuo neišspęs, mokytojams turintiems mažiau pamokų duos 0,5 etato ir jis toliau gaus mizerną algą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių