Quantcast

Nuo gripo skiepys nemokamai

Lietuvoje rizikos grupėms priskiriami žmonės, kuriems gripas gali sukelti rimtų komplikacijų, jau antri metai skiepijami nemokamai, pranešė LTV naujienų tarnyba.

Tačiau pernai maždaug šeštadalis valstybės nupirktų vakcinų nuo gripo liko nepanaudotos.

Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad šiais metais vakcinos užsakyta daugiau ir ji bus suvartota visa.

Didžiausios Lietuvoje ligų profilaktikos bendrovės darbuotojai tikina per rudens sezoną nuo gripo paskiepijantys maždaug 100 tūkst. žmonių.

Jie tikina jau turintys vakcinos nuo gripo, už kurią žmonėms reikia susimokėti patiems, tačiau jie skiepytis neskuba.

Pasak įmonės „Endemik“ generalinio direktoriaus Marijaus Motiejūno, skiepijimas Lietuvoje yra vienas mažiausių „dėl to, kad nėra informacijos, žmonės dar nesuvokia, kad pagrindinis ligos prevencijos būdas yra skiepai“.

Pernai pirmą kartą Lietuvoje vyresni nei 65-erių metų žmonės, o taip pat sergantieji lėtinėmis ligomis nuo gripo buvo pradėti skiepyti nemokamai.

Valstybės lėšomis buvo nupirkta 83 tūkst. vakcinos dozių, tačiau maždaug 13 tūkst. jų nebuvo panaudotos.

„Ne visos dozės buvo išnaudotos dėl to, kad gamintojai mums per vėlai pateikė vakciną. Asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurių yra keli šimtai, vykdžiusios vakcinavimą, ne visai teisingai suplanavo savo galimybes“, – LTV naujienų tarnybai teigė Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Romualdas Sabaliauskas.

Pasak pareigūno šiemet rizikos grupės žmonėms skirtos vakcinos nuo gripo nupirkta daugiau nei pernai – 110 tūkst. dozių už maždaug 2 mln. Lt.

Kadangi nuspėti gripo viruso tipą sudėtinga, šiam sezonui ministerija užsakė universalios vakcinos.

„Šiam sezonui skirtoje vakcinos sudėtyje yra antigenai prieš tris gripo virusus, t.y. prieš du A tipo gripo virusus ir prieš vieną B, kad pasiskiepijęs žmogus būtų apsaugotas nuo bet kurio prognozuojamo gripo viruso“, – sakė Užkrečiamų ligų profilaktikos kontrolės centro direktoriaus pavaduotoja Nerija Kuprevičienė. 

Pasak pareigūnų, poliklinikas vakcina turėtų pasiekti spalį, o gyventojai apie galimybes skiepytis bus informuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių