Quantcast

Nevyriausybininkai: ministras sustabdė kirtimus Punios šile, bet jie toliau vyksta

Nevyriausybininkai kreipėsi į aukščiausius šalies politikus prašydami išsiaiškinti kirtimų Punios šile aplinkybes.

„Užfiksuota medžiaga liudija apie neseniai iškirstas sveikas pušis. Galimai tai prieštarauja kirtimų stabdymo pavedimui, kurį aplinkos ministras pasirašė reaguodamas į prezidento raginimus užtikrinti adekvačią apsaugą Punios šile. Kol vyksta Aplinkos ministerijos organizuoti procesai, reali Punios šilo apsauga yra vilkinama, medžiai kertami“, – pranešime sako „Baltijos aplinkos forumo“ direktorius Žygimantas Morkvėnas.

„Mūsų turimose nuotraukose matosi rietuvė sveikų 80-100 metų amžiaus pušų. Jų žievėgraužiai tipografai nepuola, todėl šie kirtimai negali būti siejami su sanitarine apsauga. Tai – ne gamtos išteklius lentoms pjauti, bet valstybės saugomo gamtos paveldo dalis“, – tikina jis.

„Baltijos aplinkos forumas“ tikina kreipęsis į aukščiausius šalies politikus prašydamas išsiaiškinti šių kirtimų aplinkybes ir informaciją pateikti visuomenei.

Kol vyksta Aplinkos ministerijos organizuoti procesai, reali Punios šilo apsauga yra vilkinama, medžiai kertami.

„Visuomeninė organizacija prašo nutraukti bet kokius kirtimus iki kol Aplinkos ministerija nesuorganizuos įvairių suinteresuotų grupių argumentuotos diskusijos, pasiūlančios tinkamą sprendimą, kaip užtikrinti Punios šilo gamtinės ekosistemos išsaugojimą ir kol nebus užtikrinti teisiniai instrumentai, įpareigojantys laikytis sutartų gamtos apsaugos principų“, – teigiama pranešime.

Aplinkos ministro atstovas spaudai Justas Jaskonis Eltai teigė, kad netrukus bus baigtas rengti naujasis šilo teritorijos apsaugos planas.

„Punios šilą, ne tik jo saugomos teritorijos dalį, reikia visapusiškai apsaugoti ir mes tam rengiamės – šiuo metu baigiamas rengti naujasis šilo teritorijos apsaugos plano pirminis variantas, apie kuri diskutuoti netrukus pakviesime visuomeninių organizacijų atstovus, mokslininkus“, – Eltai sakė J. Jaskonis.

Jis taip pat paragino visuomenininkus neužsiimti viešųjų ryšių akcijomis.

„Tik dar kartą norėčiau pakviesti visuomeninių organizacijų atstovus dialogui darbiniame lygmenyje, o ne viešųjų ryšių akcijai. Kaip rodo Klaipėdos atvejis – tai veikia“, – pridūrė jis.

Valstybinių miškų urėdija: jokie kirtimai nebuvo vykdomi

Po nevyriausybininkų pareikštų įtarimų, kad Punios šile galimai vykdomi medžių kirtimai, Valstybinių miškų urėdijos Prienų regioninio padalinio vadovas Tomas Barkauskas sako, kad jokie kirtimai Punios šile nevyksta.

„Valstybinių miškų urėdija laikosi Aplinkos ministerijos nurodymų, todėl tenka apgailestauti, kad visuomenė tokiais pareiškimais yra klaidinama. Šiais metais Punios šile jokie kirtimai nebuvo vykdomi“, – Eltai sakė T. Barkauskas.

Jo teigimu, vykdant Valstybinės miškų tarnybos nurodymą, praėjusiais metais Punios šile buvo pašalinti tik žievėgraužio pažeisti medžiai siekiant sustabdyti jo plitimą.

„Laiku nesustabdžius žievėgraužio plitimo ir nesiimant jokių priemonių, jis gali pažeisti dar didesnius medynų plotus“, – teigė jis.

„Taip, pat, pagal VMT rekomendacijas, siekiant pagerinti Punios šilo medyno atkūrimo sąlygas, buvo nukirsta keliasdešimt medžių. Surinkti medžių kankorėžiai, iš kurių bus ruošiamos sėklos genetiniam medyno išsaugojimui ir atsargoms Augalų genobanke papildyti. Kadangi pats tokio amžiaus medynas savaime atsikurti nebegali, tai yra būdas išsaugoti genetinį Punios šilo medyno palikimą“, – pridūrė T. Barkauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Tuoj is Lietuvos liks tik pustyne tokia,miskus baigia iskirst,oras uzterstas,vandens telkiniai uztersti tuoj neis cia gyvent per zulikius ir korupcijonierius kurie uz kapeika ir patys kaip prostitutes parsiduotu.

S

S portretas
Taip kovoja pries klimato kaita.

o

o portretas
kur vyriausias grybautojas ? gal misko pelkeje dugnan nusedo?...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių