Quantcast

Skambina pavojaus varpais dėl žaislų: mažyliai nuo jų gali net uždusti

  • Teksto dydis:

Kaunietė, davusi savo vaikui žaislą, po akimirkos pamatė, kad vienu prisilietimu iš pliušinio žaislo iškrito aštri ir nepritvirtinta akis, kurią vaikas galėjo praryti ir susižeisti. Medikai sako, kad žaislo detalės, patekusios į organizmą, gali pridaryti daug bėdų, o specialistai skaičiuoja, kad beveik pusė per metus patikrinamų žaislų būna netinkami vaikams, praneša LNK.

Per plauką nuo nelaimės

Kaunietė pasakojo apie meškutį, kurį padavė pažaisti dukrai. Po kelių minučių mama pamatė, kad vaikas rankoje laiko iš meškučio iškritusią akį.

„Ji pažaidė, ir per labai trumpą laiko tarpą pastebėjau, kad tas meškiukas neturi akytės. Pasiėmiau, pasižiūrėjau tą meškiuką, ir labai greitai išsitraukė antra akytė“, – pasakojo ji.

Mama išsigando.

„Aš nemačiau, ar ji išsitraukė su burna, ar su pirštais. Galėjo ir praryti, ir įsidurti į akį. Ten ir suaugęs galėjo įsidurti, nes tikrai aštri detalė“, – šnekėjo kaunietė.

Mama pagalvojo, kad iš akies iškritęs daiktas – tai metalinis varžtas.

„Tiesiog tas aštrus galas buvo įkištas į medžiagą, ir viskas. Nieko ten nebuvo – nei priklijuota, nei apsaugota“, – tikino moteris.

Visas vaizdo įrašas – LNK reportaže:

Žaislo kūrėja Sigita Dacienė sakė, kad šis meškinas yra suvenyrinis ir nėra skirtas vaikams.

„Dar numegzta suknelė su burbuliuku, kurį galėjo nukąsti, dar priekyje obuoliukas... Visokius prisiūnu dailiai. Ir ta akytė įdėta plastmasinė – turiu parsisiuntusi kelias akytes ir įsukusi“, – komentavo S. Dacienė.

Tačiau suvenyrinis ar ne, bet nurodymų, kad jis gali būti skirtas, nėra.

„Kelis padariau... Darbe dirbu papildomai... 100 eurų gal vertas ar daugiau, bet taip tik pažaidžiau, nes Kalėdos“, – tikino S. Dacienė.

Stop kadras

Žaislais susižeidžia dažnai

Specialistai sakė, kad ant žaislų ar daiktų, panašių į žaislus, turi būti specialūs ženklai, kokio amžiaus vaikams jie skirti, turi būti nurodytas gamintojas ir adresas.

„Minkšto pliušinio žaislo siūlės turi būti tampriai susiūtos, neturi išlįsti kamšalas. Taip pat jei minkštieji žaislai skleidžia kažkokius garsus, neturi būti pasiekiamos baterijos. Neturi būti smulkių detalių, kurias galima būtų lengvai nutraukti“, – aiškino Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vyresnioji patarėja Ramunė Ražinskienė.

Jeigu žaislai yra skirti vyresniems vaikams, o naudoja mažesni, tada mes turime tokius svetimkūnius nosyje, ausyje, stemplėje.

Gydytojai skaičiuoja, kad per dieną pasitaiko po kelis pagalbos prašymus, kai vaikai susižeidžia žaisdami arba praryja žaislų detales. Vieną paskutinių kartų iš vaiko teko traukti sagą.

„Jeigu žaislai yra skirti vyresniems vaikams, o naudoja mažesni, tada mes turime tokius svetimkūnius nosyje, ausyje, stemplėje“, – kalbėjo Kauno klinikų vaikų ligų gydytojas Algirdas Dagys.

Gydytojas perspėjo: didžiausias pavojus praryti detalę – vaikams iki ketverių metų.

„Jeigu svetimkūnis patenka į kvėpavimo takus, ypač į viršutinius kvėpavimo takus, tai žmogus dūsta“, – aiškino A. Dagys.

Tinka vos pusė

Specialistai skaičiuoja, kad iš per metus patikrinamų žaislų beveik pusė būna netinkami.

„Pakankamai didelis procentas žaislų neatitinka reikalavimų“, – teigė R. Ražinskienė.

Specialistė vardijo dažniausiai pasitaikančius neatitikimus.

„Pavojingi ir brinkstantys žaislai – jie yra patys labai maži, telpa į mažų dalių cilindrą, taip pat lengvai laužosi rankytės“, – R. Ražinskienė.

Prekiauti neleidžiama ir žaislais, kurie viršija leistiną garso lygį. Pasitaiko nuodingų žaislų.

„Nustatytos kenksmingos medžiagos, kurios yra pavojingos žmogaus endokrininei sistemai“, – sakė  R. Ražinskienė.

Pavojingi žaislai į Lietuvą patenka ne tik iš Kinijos.

„Dažniausiai patenkančios prekės yra pagamintos Kinijoje. Taip pat jos patenka iš mūsų kaimynų, kai kurie platintojai įsiveža iš Lenkijos arba Latvijos“, – tvirtino R. Ražinskienė.

Už netinkamus žaislus gali grėsti bauda nuo 150 iki 2500 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Zaislai,kurie parduodami dailes dirbiniu ar suvenyru parduotuvese, tikrai nera skirti zaisti. Nebent vaikas pakankamai didelis ir nepraris kokios detales. O jeigu zaislas pirktas zaislu skyriuje, jis turi buti patikimas. Sitas zaislas buvo padovanotas zmogaus, kuris pats gamina tuos suvenyrinius zaisliukus. Motina pati kalta,kad duoda mazam vaikui suvenyrini zaisla, skirta papuosti interjerui, o ne zaisti. Be to, perkant reikia labai gerai apziureti ir geriau nepirkti,jeigu kyla abejoniu.

Vika

Vika portretas
Dazniausiai blogos kokybes buna Kinijoje pagaminti zaislai. Anksciau kiniska preke dziaugdavaisi, nes buvo labai kokybiskos prekes. Turiu kiniska termosa, jis pas mane daugiau nei 30 metu. Ir dabar karstas vanduo jame issilaiko beveik para. O dabartiniai - atvesta po keliu valandu. Slamstas. O zaislus kiniskus pirkti yra didziule rizika, nes gali suzaloti vaika arba dar blogiau.

smalsu

smalsu portretas
ka reiskia meskutis neskirtas zaisti????? is kur zinoti, kad cia tik ziurejimui skirtas?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių