Quantcast

Nepavyko surinkti parašų dėl referendumo procedūrų supaprastinimo

Piliečiai į nebūtį siunčia jau ketvirtą šiemet referendumo iniciatyvą. Šįkart nepasisekė siekiantiems nuleisti kartelę privalomajam referendumui surengti.

Gyventojai – apatiški

Surinkti 300 tūkst. gyventojų parašų referendumui inicijuoti Lietuvoje neįmanoma. Tuo šiemet įsitikino dar viena referendumo iniciatyvinė grupė, siekusi keisti šalies Konstituciją.

Tris mėnesius gyventojų parašus rinkę Pensininkų ir Lietuvos liaudies partijų atstovai jau nuleido rankas. Paaiškėjo, kad pavyko surinkti mažiau nei šeštadalį reikiamo piliečių parašų skaičiaus. Bent taip nurodė Vaidotas Prunskus, Lietuvos liaudies partijos atstovas, vienas iniciatyvinės grupės narių.

„Surinkome tikrai labai nedaug. Manau, iki 50 tūkst. Žmonės gana apatiški tokiems dalykams, nenori atskleisti savo asmens duomenų. Juoba vasara – atostogų metas. Be to, šiemet žlugo ne viena referendumo iniciatyva, tad žmonės žiūri neigiamai ir sako: “Nėra prasmės pasirašyti, nes vis tiek nesurinksite", – minėjo V.Prunskus.

Kazimiros Prunskienės partijos atstovas nurodė, kad lėšų parašų rinkimo kampanijai Lietuvos liaudies partija neskyrė. Parašų rinkimų lapus į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) referendumo iniciatoriai pristatys trečiadienį.

Pakeisti norėjo daug

Į iniciatyvinę grupę susibūrę Lietuvos pensininkų ir Lietuvos liaudies partijų atstovai rinko gyventojų parašus, kad būtų pakeistas Konstitucijos 9 straipsnis ir jame numatyta, jog „referendumas skelbiamas, jeigu jo reikalauja ne mažiau kaip 100 tūkst. piliečių, turinčių rinkimų teisę“. Tai yra siekta triskart sumažinti referendumui būtinų piliečių parašų skaičių.

Be to, siūlyta įteisinti referendumus atskiruose Lietuvos valstybės teritorijos administraciniuose vienetuose. Esą jie turėtų būti skelbiami svarbiausiais klausimais, jei to reikalautų ne mažiau kaip penktadalis to administracinio vieneto teritorijoje nuolat gyvenančių piliečių, turinčių rinkimų teisę.

Maža to, iniciatoriai siekė referendumu papildyti Konstitucijos 58 straipsnį tokia pataisa: „Pirmalaikiai Seimo rinkimai skelbiami, jei referendumu to pareikalauja Lietuvos Respublikos piliečiai. Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo referendumo rezultatų oficialaus paskelbimo.“

Jau ne pirma iniciatyva

Žlugęs Pensininkų ir Lietuvos liaudies partijos bandymas surengti referendumą – šiemet jau ketvirtas.

Prieš kurį laiką reikiamo skaičiaus parašų surinkti nepavyko prieš atominę energetiką pasisakantiems Lino Balsio vadovaujamiems žaliesiems, taip pat Ramūno Karbauskio Valstiečių ir žaliųjų sąjungai. Pirmieji skelbė surinkę vos 45 tūkst. parašų, antrieji – 109 tūkst.

Šią vasarą žlugo ir politinio sambūrio TAIP iniciatyva surengti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo. Gyventojų parašus rinkę Vilniaus mero Artūro Zuoko bendražygiai paskelbė, kad pavyko surinkti vos trečdalį reikiamų parašų – apie 123 tūkst.

Tačiau Seimas šią vasarą sutiko priimti nutarimą dėl to, kad naujojo Seimo rinkimų dieną – spalio 14-ąją – būtų surengtas patariamasis referendumas dėl atominės energetikos ateities Lietuvoje.


Lietuvoje iki šiol surengta 10 referendumų

Nuo 1990 m. Lietuvoje iš viso įvyko referendumai dešimčia klausimų. Bet sėkmingai baigėsi tik keturi iš jų – tai gyventojų visuotinė apklausa dėl Lietuvos nepriklausomybės, referendumai dėl sovietų kariuomenės išvedimo ir okupacijos padarytos žalos atlyginimo, dėl Konstitucijos priėmimo, taip pat dėl Lietuvos įstojimo į ES.

Likę referendumai paskelbti neįvykusiais dėl pernelyg menko dalyvavusių rinkėjų skaičiaus arba dėl to, kad siūlytai nuostatai nebuvo pritarta. Tai referendumai dėl neteisėto privatizavimo, nuvertintų indėlių ir akcijų bei pažeistos teisėsaugos, dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo ir kai kurių Seimo įgaliojimų pakoregavimo, „Ar kompensuoti gyventojų indėlius teisingai privatizuojant valstybės turtą?“, dėl žemės pardavimo užsieniečiams, dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo.

Dar beveik dvi dešimtis kartų bandyta rinkti piliečių parašus, kuriais būtų remiama iniciatyva surengti referendumus įvairiais klausimais. Tačiau nė karto nepavyko surinkti 300 tūkst. rinkėjų parašų.


Šiame straipsnyje: referendumasrinkimaiprocedūros

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinokis

Pinokis portretas
300 000 parašų yra absurdas, bet Semui tai gerai nes neatsiranda įvairių iniciatorių, kurie balamutintų piličių protus.Maladec seimūnai, kad nepriima mažesnio skaičiaus.Kiekvienas durnius vis organizuotų referendumą.Matyt, jau atsikando tie erzac-organizatoriai ir pabus ramu bent metus kitus be referendumų.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Viskas gerai, o tai visokie marginalai pradėtų keisti Konstituciją kaip pageidavimų koncerte

bronius

bronius portretas
Tikriausiai neturim 3 000 000 gyventojų, tad kad pasirašytų kas dešimtas įskaitant naujagimius, ligonius, kalinius ir t.t praktiškai neįmanoma. Nesurinkus parašų šio įstatymo pakeisti irgi neįmanoma. Reiškia mes neturim konstitucinės teisės rengti referendumą. O tai reiškia kad piliečiai neturi jokių teisių.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių