Quantcast

Nemokama konsultacijų linija padės grįžtantiems į Lietuvą emigrantams

Migracijos informacijos centras (MIC) „Renkuosi Lietuvą“ paleido nemokamą konsultacinę telefono liniją, skirtą Jungtinės Karalystės gyventojams konsultuotis visais klausimais, susijusiais su gyvenimu Lietuvoje ar grįžimu į ją.

Ilgesnį laiką gyvenant užsienyje atitolstama nuo Lietuvos aktualijų: atsiranda naujų įstatymų, reikalavimų, keičiasi kultūrinė, socialinė, darbo aplinka. Taigi siekiant sėkmingai grįžti ir integruotis, norint išvengti netikėtumų - būtina ruoštis iš anksto. Ypač šiuo neapibrėžtu „Brexit“ laikotarpiu. Tikimasi, kad ši +44-8000-318-521 nemokama konsultacijų linija padės atsakyti į daugumą svarbiausių klausimų, kylančių Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems Lietuvos piliečiams ir svarstantiems apie grįžimą į Lietuvą.

Nuo veiklos pradžios 2015 m. tinklapyje www.renkuosilietuva.lt sulaukė 230 tūkst. lankytojų, kurie savarankiškai galėjo rasti jiems aktualią informaciją apie gyvenimą Lietuvoje. Per 3 veiklos metus suteikta beveik 3000 personalizuotų konsultacijų grįžtantiems ar jau grįžusiems iš 53 pasaulio šalių. 2018 m. suteikta beveik 1800 individualių konsultacijų telefonu, el. paštu, feisbuko paskyroje ar gyvai biure. Kiekvienais metais suteiktų konsultacijų skaičius auga dvigubai.

„Vien šiais metais iš beveik 500 suteiktų konsultacijų telefonu daugiau nei penktadalis buvo skambučiai iš Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių ar jų šeimos narių. Neabejojame, kad Jungtinės Karalystės gyventojams šios konsultacijos yra itin reikalingos, nes tiek mūsų tinklapio lankomumo statistika, tiek užklausų skaičius el. paštu iš šios šalies yra vienas didžiausių. Džiaugiamės galėdami pasiūlyti patogią ir nemokamą galimybę pasikonsultuoti grįžimo ir gyvenimo Lietuvoje klausimais. Ypač šiuo pereinamuoju „Brexit“ laikotarpiu, padėti susiplanuoti grįžimą ir įsikūrimą Lietuvoje“, - teigia Migracijos informacijos centro projekto vadovė ir TMO Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė.

Jai pritaria Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

„Iš socialinių tinklų, pokalbių su lietuviais jaučiamas didesnis išreiškiamas noras grįžti ir grįžimo į Lietuvą planavimas. Tėvai veda vaikus į šeštadienines lituanistines neformaliojo ugdymo mokyklas, ieško informacijos apie vykstančius politinius, ekonominius procesus Lietuvoje. Ieško informacijos apie vaikų integraciją, formaliojo ugdymo įstaigas, naršo po darbo skelbimus publikuojančius internetinius puslapius. Tam įtakos turi keli veiksniai, bet didelę įtaką sprendimui turi ir jau greit įvyksiantis Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos. Iki šiol neaiškios JK ir ES susitarimo sąlygos. Todėl daug neaiškumo ir nežinomybės skatina lietuvius gręžtis į savo gimtinę, kur jautėsi sąlyginai saugiai. Palengvinant informacijos pasiekiamumą nemokamais skambučiais būtų solidi pagalba ieškant informacijos, susijusios su reemigravimu“, - sako D. Asanavičiūtė.

Pasak „Renkuosi Lietuvą“ konsultantų, daugiausia Jungtinėje Karalystėje gyvenantys asmenys teiraujasi apie tai, kokius dokumentus parsivežti grįžtant, siekiant perkelti sukauptą darbo stažą, kokios Lietuvoje socialinės ar nedarbo pašalpos, kaip registruoti vaikus į darželius bei mokyklas ir kita.

Nuo pirmadienio tai galima padaryti nemokama telefono linija skambinant iš Jungtinės Karalystės +44-8000-318-521.

Kad būtų išvengta netikėtumų ir nemalonių situacijų, „Renkuosi Lietuvą“ darbuotojai pataria gerai apgalvoti, ką ir kaip veiksite Lietuvoje: dirbsite samdomą darbą, steigsite verslą ar dirbsite dabartiniam darbdaviui per atstumą? Siūloma pasidomėti, kokių specialistų šiuo metu labiausiai reikia ir ar jūsų kvalifikacija atitinka keliamus reikalavimus.

Raginama apgalvoti, kur gyvensite: ar grįšite į regioną, iš kurio esate kilęs, o gal norite pabandyti gyventi visai kitame Lietuvos krašte? Taip pat nuspręsti, ar būstą nuomositės, ar galite laikinai pagyventi pas gimines, o gal turite santaupų nuosavam butui ar namui?

Siūloma pasidomėti, kokių dokumentų prireiks grįžus. Jei užsienyje gaunate socialines išmokas (nedarbo, motinystės), reiktų pasidomėti, ar jas pagal tos šalies įstatymus galima eksportuoti į kitą ES šalį.

Grįžtantys su šeimos nariais užsieniečiais turėtų iš anksto pasidomėti tuo, kokį dokumentą užsienietis gali gauti Lietuvoje, kokius dokumentus jam reikės pristatyti Migracijos institucijoms, kokios yra užsieniečių įsidarbinimo sąlygos ar kaip jiems išmokti lietuvių kalbos. Jeigu grįžtate užsienyje sudarę santuoką ar sulaukę šeimos pagausėjimo, nepamirškite, kad informaciją apie naujus šeimos narius būtina užregistruoti Lietuvos institucijose.

Vyriausybės finansuojamas Migracijos informacijos centras „Renkuosi Lietuvą“ 2015 m. buvo įkurtas Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) Vilniaus biure.

Tarptautinė migracijos organizacija (TMO), Jungtinių Tautų migracijos agentūra, yra vienintelė tarptautinė tarpvyriausybinė organizacija, dirbanti migracijos srityje. TMO įkurta 1951 metais. Šiuo metu jos narėmis yra 172 valstybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių