Quantcast

Nelegalūs migrantai nenori būti užkardose: kad ištrūktų, imasi drastiškų priemonių

  • Teksto dydis:

Info dienos žurnalistas Šarūnas liepos 29 d. su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite aplankė ne vieną pasienio užkardą. Laidoje jis papasakojo apie nelegalių migrantų situaciją Varėnos pasienio užkardoje.

„Turėjome keturias stoteles, važiavom per visą Varėnos kraštą, aplankėme įvairiausias vietas, kur gyvena nuo šimto iki kelių šimtų nelegalių migrantų. Ministrė prie kai kurių migrantų priėjo, su jais pasikalbėjo, išsiaiškino situaciją. Pats pagrindinis šios kelionės tikslas buvo pasikalbėti su pasieniečiais, kokia yra konkreti situacija, kokių dalykų jiems trūksta“, – pasakojo žurnalistas.

Esą 95 procentai Varėnos pasienio užkardos pareigūnų patalpų šiuo metu skirtos nelegaliems migrantams apgyvendinti. Tai reiškia, kad pasieniečiai turi vos vieną likusį kambarį, kuriame gali pabūti, išgerti kavos pavalgyti, kadangi ir valgomojo, kuriame pasieniečiai dažiausiai valgydavo, leisdavo laiką, nebeliko: šiuo metu ten pastatytos lovos, čiužiniai, miega nelegalūs migrantai, kurie buvo sugauti per naktį.

Moteris keletą dienų nesišlapino ir kreipėsi į pasieniečius, kad jai pakviestų gydytoją, kad jis pasikalbėtų su ja, nes jai skauda inkstus, ji prastai jaučiasi. Ji tiesiog norėjo išeiti iš užkardos.

Anot žurnalisto, tokios darbo sąlygos – sudėtingos: „Pasikalbėjus su vadais ir pasieniečiais, jie sakė, kad kai kurie net neišsimiega, dirba viršvalandžius, yra pavargę. Pasieniečių vadas apibūdino, kad vienu vienoje užkardoje keturi–aštuoni pasieniečiai atlieka darbą ne pagal savo funkcijas. Tai reiškia, kad jie nešioja maistą, padeda migrantams įsikurdinti, padeda nešioti čiužinius“.

Žurnalistui teko pakalbėti ir su pačiais migrantais: „Jie visi šneka, kad turėjo blogų situacijų savo gimtinėje, dėl to kirto sieną ir atėjo į Lietuvą. Tačiau, pasieniečių vado pavaduotojas užsiminė, kad tikrai neatmestina, kad bent vienoje užkardoje yra situacija, kad nelegalūs migrantai save žaloja. Netgi buvo tokia istorija, kad viena moteris keletą dienų nesišlapino ir kreipėsi į pasieniečius, kad jai pakviestų gydytoją, kad jis pasikalbėtų su ja, nes jai skauda inkstus, ji prastai jaučiasi. Ji tiesiog norėjo išeiti iš užkardos“.

Scanpix nuotr.

Esą Varėnos pasienio užkardoje didelių nesklandumų su nelegaliais migrantais nėra, nes teritorija yra nuolat saugoma pasieniečių.

„Ministrė šiandien visus susitikimus skyrė pasieniečiams, išsiaiškinti jų darbo sąlygas. Ji minėjo, kad su Rūdninkų gyventojais ieško dialogo ir jau atrado jį. Ji žadėjo bent jau per kelias savaites pabandyti šiuos migrantus perkelti į kitas vietas, atokesnes nuo gyventojų gyvenamųjų namų, ten, kur yra šiek tiek saugiau, pasirūpins tvora ir panašiais dalykais“, – pasakojo žurnalistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

STEBŪKLŲ ŠALIS su stebūkladare

STEBŪKLŲ ŠALIS su stebūkladare portretas
MINISTRĖ PERKELS NELEGALUS Į KITAS VIETAS PASIRŪPINS TVORA IR PANAŠIAIS DALYKAIS.

O

O portretas
Landsbergis su savo klika turi gyventi kalėjime.

Išminčius

Išminčius portretas
Negrai turi gyventi Afrikoje, negrai nusikaltėliai turi sėdėti kalėjime.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių