Quantcast

Nauji mokslo metai pažers pokyčių ir studentams: ne visos paskaitos galės būti kontaktinės

  • Teksto dydis:

Studentai ir dėstytojai dar džiaugiasi paskutinėmis vasaros atostogų dienomis, tačiau jau netrukus prasidėsiantys mokslo metai žada pokyčių, praneša LNK žinios.

„Yra priimtas pagrindinis principas Vyriausybės nutarimu, kad kontaktinėse studijose dalyvauti galės studentai su galimybių pasu arba jam prilygstančiu dokumentu. Tai yra labai aiškus pagrindas mums pradėti naują akademinį sezoną“, – sakė Vilniaus universiteto partnerystės prorektorius Artūras Vasiliauskas.

Vilniaus universiteto studentų atstovė sako, kad sprendimas apie kontaktinį mokymą priimtas jau gerokai anksčiau. Kai kurių fakultetų pirmo ir antro kurso studentai bus kviečiami į paskaitas auditorijose, o štai trečio ir ketvirto kurso studentai ir toliau mokysis iš namų.

„Apie tai, kad kontaktinės studijos bus, mes buvome apsisprendę prieš kelis mėnesius. Tiesiog ieškojome sąlygų, kaip užtikrinti saugumą, kad galėtume saugiai grįžti. Studentams dabar yra daug aiškiau, ko tikėtis, ko laukti“, – kalbėjo Vilniaus universiteto studentų atstovybės prezidentė Neda Žutautaitė.

Tokia pat tvarka ir Vytauto Didžiojo universitete. „Tikrai yra tokių, kurie negalės patekti į kontaktiniu būdu vykdomus užsiėmimus pagal Vyriausybės nurodytus reikalavimus“, – teigė Vytauto Didžiojo universiteto studijų prorektorė Simona Pilkienė.

Šio universiteto prorektorė sako, kad Vyriausybės sprendimai ir rekomendacijos juos pasiekė gerokai pavėlavę, o ir šios nėra iki galo aiškūs. „Nėra apgalvotas mechanizmas dėl užsienio studentų, kurių tikrai turime didelį skaičių, kurie atvyksta vakcinavęsi ne Europos Sąjungos vakcina arba nepasiskiepiję. Yra nepragalvotas laikotarpis, kaip užtikrinti studijas tiek užsienio, tiek lietuvių studentams, kurie nori skiepytis, bet yra vakcinacijos procese“, – pastebėjo S. Pilkienė.

Vytauto Didžiojo universiteto studentų atstovybės prezidentė tikina, kad tokią žinią studentai sutinka labiau su džiugesiu nei nusivylimu.

„Galbūt esu tokiame socialiniame burbule, tai negirdžiu blogų atgarsių, o girdžiu tik pozityvius, kad visi labai džiaugiasi, kad pagaliau galime grįžti į kontaktines studijas“, – pasakojo VDU studentų atstovybės prezidentė Ieva Vengrovskaja.

Tačiau ne visos paskaitos galės vykti gyvai auditorijose. „Kalbama apie didelio masto paskaitas, tai yra paskaitos, kuriose yra daugiau nei 100 studentų, tai jos tikrai bus per nuotolį“, – detalizavo pašnekovė.

Tačiau, kaip vyks mokymosi procesas, jei studentas atsisakys skiepytis, ir dėl to negalės dalyvauti paskaitose? „Ar tai bus tiesioginė paskaitų transliacija, ar tai bus konsultacijos, ar vėliau įkelta medžiaga – spręsime labai individualiai kiekviename fakultete, nes esame labai skirtingi ir vykdome labai skirtingo pobūdžio studijas“, – teigė Vytauto Didžiojo universiteto studijų prorektorė S. Pilkienė.

„Praėjusį rugsėjį, kai pirmo kurso studentai lankė studijas gyvai ir buvo tik pati pradžia studijų bent jau pirmiems kursams, o tuo tarpu kitiems kursams studijos vyko nuotoliniu būdu, tai hibridinis modelis pas mus jau yra išbandytas“, – pasakojo Vilniaus universiteto studentų atstovybės prezidentė N. Žutautaitė.

Tačiau ši tvarka skirta ne tik studentams – universiteto durys liks užvertos ir galimybių paso neturintiems dėstytojams. Liepos mėnesio duomenimis, dėstytojai skiepijosi aktyviai. O štai, kokie skaičiai studentų tarpe, nėra aišku. Kol kas tokia statistika nėra surinkta. Vilniaus universitetas nespėjusiems ar dvejojantiems žada suteikti galimybę pasiskiepyti universitete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių