Quantcast

Nauja rusiška apsaugos įranga pasienio nepasieks?

  • Teksto dydis:

Stebėjimo įranga su Rusijoje pagamintais seisminiais davikliais pasienyje kol kas nėra diegiama, įvertinus grėsmes, gali būti stabdomas jos įsigijimas, sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Stebėjimo įranga su Rusijoje pagamintais seisminiais davikliais pasienyje kol kas nėra diegiama, įvertinus grėsmes, gali būti stabdomas jos įsigijimas, sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

„Įranga nėra dar montuojama - Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) atlikus viešąjį pirkimą, tiekėjas šiuo metu siūlo įrangą, kuri pagal dokumentaciją yra pagaminta ne Rusijoje, o Slovakijoje. Įmonė atstovauja Rusijos gamintojui, tokiu būdu ji legalizuota ir sertifikuota Europos Sąjungoje“, - žurnalistus ministerijoje antradienį informavo S.Skvernelis.

Jis patikslino, kad šiuo metu VSAT yra paskelbusi du viešuosius pirkimus. Kol kas duotas nurodymas stabdyti vieną jų - 2,75 mln. eurų vertės, susijusį su mobiliosios įrangos atnaujinimu. Jį siekiama stabdyti kilus įtarimui, kad tiekėjų pasiūlyta kaina gali būti dirbtinai padidinta. Dėl šio pirkimo taip pat kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą.

„Gal ten viskas ir gerai, bet kai kurių atskirų informacinių sistemų dalių kainos, švelniai tariant, atrodo keistos. Gal mes kažko neišmanome, gal taip turi būti, bet tai įvertins Specialiųjų tyrimų tarnyba, nes kainos skiriasi keletą ar keliolika kartų. Dar daugiau - ten matyti pozicijos: kalbama apie skirtingą įrangą, o visose pozicijose nurodoma ta pati kaina, centų tikslumu, nors kalbama ir apie monitorių remontą, monitorių keitimą. Kainos yra iki dešimties kartų didesnės, negu turėtų būti“, - sakė S.Skvernelis.

Jis BNS taip pat patikino, kad kitas, žiniasklaidoje minimas vaizdo stebėjimo įrangos su Rusijos įmonės „Polus-ST“ gaminamais seisminiais davikliais Purvėnų ir Druskininkų pasienio užkardose pirkimas, taip pat gali būti stabdomas įvertinus grėsmę.

„Bandysime irgi stabdyti pirkimus, kiek tai nuo mūsų priklauso. Net ir jei konkursas dar nelaimėtas - jei yra numatytas finansavimo šaltinis, galime jį prarasti. Bet gal verta jį prarasti, nei įsigyti abejotinos įrangos“, - BNS sakė ministras.

S.Skvernelis taip pat žadėjo teikti Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas numatant, kad pirkimuose, susijusiuose su nacionaliniu ir viešuoju saugumu, būtų įvestas ne tik mažiausios kainos, bet ir šalies, kurioje pagaminta įranga ar kuri teikia tam tikras paslaugas, kriterijus.

„Be abejo, kad tokių dalykų negali būti - čia mes turime žiūrėti. Ir mes tą padarysime su Viešųjų pirkimų įstatymu. Tikrai negali būti pirkimų, kurie susiję su valstybės nacionaliniu saugumu, su tam tikromis grėsmėmis viešajai tvarkai, vidaus saugumui, daromi ta pačia tvarka, kai vertinimas - mažiausia kaina (...). Siūlysime sprendimą, kad tiek tiekėjas būtų normaliu būdu patikrinamas ir apribotos galimybės tiekti įrangą iš nesaugių arba priešiškų valstybių, tiek negali būti mažiausia kaina“, - žurnalistams sakė ministras.

VSAT vado pavaduotojas Valentinas Novikovas BNS patvirtino, kad tiek minėtame 2,75 mln. eurų vertės mobiliosios įrangos įsigijimo, tiek ir vaizdo stebėjimo įrangos Purvėnų poste geriausiu pripažinti „Telekontos“ pasiūlymai. Ši įmonė nurodė mažiausią paslaugų kainą. Purvėnų poste įdiegti įrangą bendrovė žada už 2,8 mln. eurų. Tuo metu Druskininkų pasienio punkte analogiškos stebėjimo įrangos diegimui mažiausią kainą - 1,8 mln. eurų - pasiūlė įmonė „Euroelektronika“. Abi įmonės esą įrangoje iš tikrųjų naudoja minėtus rusiškus daviklius, kuriuos tiekia Slovakijoje registruota įmonė. Anot VSAT atstovo, artimiausiu metu bus vertinama įrangos kokybė, jokios sutartys kol kas esą nėra pasirašomos.

V.Novikovas taip pat pripažino, kad įranga su rusiškais davikliais jau pernai įdiegta Lavoriškių stebėjimo punkte, tai padarė įmonė „Fima“, ir iki šiol tai esą niekam neužkliuvo. Kituose punktuose esą tokių rusiškų seisminių daviklių, kurie reaguoja į žmogaus judėjimą ir nustato jo kryptį, nėra.

„Pernai jau buvo įranga nupirkta, generalinis rangovas „Fima“ ją sustatė Lavoriškių ir Padvarionių užkardose, Lavoriškių - su vadinamaisiais rusiškais davikliais, kurie, mūsų manymu, yra slovakiška. (...) O ar rusiški dabar pateikti davikliai konkurse, ar ne rusiški, mes to nematome iš bukleto. Jie rodo, kad slovakiški. Kovo 12 dieną yra numatytas tos įrangos pristatymas natūroje ir demonstravimas, ar ji atitinka tas technines charakteristikas ir funkcionalumą“, - sakė pareigūnas.

VSAT vado pavaduotojo žodžiais, pasiūlymas bus atmestas, tik jei įranga neatitiks keliamų techninių reikalavimų. Tačiau teisinių galimybių esą atsisakyti pasiūlymo dėl to, kad ji gali būti pagaminta Rusijoje, šiuo metu nėra, nes grėstų teismai.

Tuo metu S.Skvernelis tikino, kad dar bus aiškinamasi, ar tokia įranga gali kelti grėsmę.

„Apie tai, kas ten buvo sumontuota, kaip veikia ar neveikia - to šiuo metu nevertiname. Kalbame apie kitus etapus, kurie dabar bandomi daryti. Mus domina viskas, kas yra. Bet ten yra nupirkta, sumontuota. Jei žiūrėsime kompleksiškai, turime išsiaiškinti, ar tą įranga, kuri sumontuota, gali būti valdoma ar įtakojama nuotoliniu būdu“, - sakė S.Skvernelis.

Jis BNS patvirtino, kad tokią įrangą šiuo metu naudoja ir kitos Europos valstybės, pavyzdžiui, Suomija.

Kaip antradienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, VSAT paskelbė konkursą dėl tarnybos aprūpinimo mobiliais seisminiais davikliais Purvėnų ir Druskininkų pasienio užkardose. Sąlygos esą surašytos taip, kad laimėtų bendrovė „Telekonta“, kuri ketina įdiegti Rusijos įmonės „Polus-ST“ daviklius.

V.Novikovas BNS tokius kaltinimus atmetė nurodydamas, kad ši įmonė geriausia pripažinta tik viename iš dviejų konkursų. Be to, esą kitų įmonių pateikta įranga veikia dažniais, kurie naudojami, pavyzdžiui, radijo mėgėjų, plačiajuosčių duomenų perdavimui ar kitiems su valstybės saugumu nesuderinamiems veiksmams.

Anot dienraščio, montuojant daviklius paaiškėjo, kad jie gaminami Rusijoje, bendrovėje „Polus-ST“, o tik vėliau siunčiami į Slovakiją. Čia perklijuojamos etiketės ir įranga jau parduodama kaip europietiška, to esą nežinojo ir daviklius tiekiančios lietuvių firmos atstovai. Viskas išaiškėjo, kai diegiant daviklius ėmė strigti darbai ir pagalbai buvo pakviesti Slovakijos atstovai - šie konsultacijų ėmė skambinti į Rusiją.

Praėjusių metų pabaigoje Rusijos federalinė saugumo tarnyba suteikė licenciją „Polus-ST“ iki 2019 metų atlikti slaptųjų tarnybų kontroliuojamus darbus, susijusius su valstybės paslaptimis.

Pasak dienraščio, kompiuterių specialistai teigė, jog pagrindinis įdiegtų daviklių pavojus – kad jie valdomi per atstumą, ir gamintojai esą galės visiškai kontroliuoti daviklių teikiamą informaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusai saugo pasieni

Rusai saugo pasieni  portretas
o lietuvius pacius reikia saugoti.

gal

gal portretas
paprasciau paprasykim ,kad rusai musu pasieni saugotu:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių