Quantcast

Nauja lituanistinio švietimo finansavimo tvarka: bus mokama pagal mokinių skaičių

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė naujai lituanistinių mokyklų finansavimo tvarkai.

Kaip nurodo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, užsienyje veikiančios neformaliojo švietimo lituanistinės mokyklos nuo kitų metų gaus „užtikrintą ir nuoseklų“ finansavimą iš Lietuvos valstybės biudžeto.

Pirminiais skaičiavimais, kitąmet lituanistinio švietimo įstaigoms reikės 1,7 mln. eurų, tai būtų tris–keturis kartus daugiau nei būdavo skiriama iki šiol.

Lėšos lituanistinio švietimo įstaigoms bus skiriamos pagal mokinių skaičių.

Maksimalus bazinis lėšų dydis vienam vaikui – 20 eurų per mėnesį. Lėšas galės gauti tik tos lituanistinio švietimo įstaigos, kurios bus registruotos Švietimo ir mokslo institucijų registre, o jų mokiniai – Mokinių registre.

„Nauja finansavimo tvarka iš esmės palengvins lituanistinių mokyklų padėtį, skatins lituanistinio švietimo prieinamumą, padės užtikrinti neformaliojo lituanistinio švietimo programų kokybę“, – pranešime sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Nauja finansavimo tvarka iš esmės palengvins lituanistinių mokyklų padėtį, skatins lituanistinio švietimo prieinamumą, padės užtikrinti neformaliojo lituanistinio švietimo programų kokybę.

Lėšas, skiriamas iš biudžeto, lituanistinės mokyklos galės naudoti patalpų nuomai ar joms išlaikyti, mokytojų atlyginimams, vadovėliams ir kitoms ugdymui būtinoms priemonėms, įskaitant ir skaitmenines, įsigyti ar nuomoti.

Iki šiol neformaliojo švietimo lituanistinės mokyklos finansuotos konkurso būdu, o lėšos negalėjo būti naudojamos patalpų nuomai ar mokytojų atlyginimams – tik renginiams ir ugdymo priemonėms.

Švietimo ir mokslo institucijų registro duomenimis, užsienyje veikia 238 neformalios lituanistinės mokyklos, jose mokosi apie 9,5 tūkst. užsienio lietuvių vaikų, dirba per tūkstantį mokytojų.

Neformaliajam lituanistinių mokyklų švietimui kasmet per projektinį finansavimą  skiriama 300–500 tūkst. eurų. Jis taip pat išlieka – lituanistinės mokyklos kaip ir kasmet galės teikti neformaliojo lituanistinio švietimo projektus ir gauti finansavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių