Quantcast

Nauja galimybė: prasidėjo ankstyvasis priėmimas į profesines mokyklas

  • Teksto dydis:

Norintieji įgyti darbo rinkoje paklausią profesiją gali dalyvauti šiemet pirmą kartą rengiamame ankstyvame žiemos priėmime, kuris vyksta sausio 27 – vasario 11 dienomis.

Ši nauja Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) iniciatyva siekia sudaryti sąlygas, kad studijas aukštosiose mokyklose nutraukę studentai galėtų iškart pradėti mokytis profesinio mokymo įstaigose neprarasdami pusės metų. Jiems galės būti įskaitomi universitetuose ir kolegijose įgyti su pasirinkta profesinio mokymo programa susiję studijų dalykai.

Pagal pranešimą, ankstyvajame priėmime gali dalyvauti visi norintieji, baigę vidurinio ugdymo programą. Profesinę kvalifikaciją tokiu atveju galima įgyti per 6-18 mėnesių.

Ankstyvasis žiemos priėmimas vykdomas centralizuotai internetu per LAMA BPO sistemą. Žiemos priėmime dalyvausiančių profesinio mokymo įstaigų ir jų siūlomų mokymo programų sąrašą galima rasti bendrojo priėmimo LAMA BPO interneto svetainėje: www.lamabpo.lt.

Įstojusieji per ankstyvąjį priėmimą mokytis pradės iškart po sutarties su profesinio mokymo įstaiga pasirašymo.

Iš viso per 2020 metus į profesinio mokymo įstaigas planuojama priimti 20 610 naujų mokinių, tai 420 daugiau nei pernai.

Atsižvelgiant į išaugusį specialistų poreikį šiemet daugiau vietų šiemet skiriama inžinerinei pramonei, sveikatos priežiūrai ir socialiniam darbui, taip pat vairuotojų rengimui.

Pagal Ekonominės veiklos rūšių klasifikatorių, daugiausia vietų 2020 m. atiteks apdirbamajai gamybai – 4935, didmeninei ir mažmeninei prekybai, variklinių transporto priemonių ir motociklų remontui – 3540, transportui ir saugojimui – 2790, statybai – 2025, sveikatos priežiūrai ir socialiniam darbui – 1110.

2019 m. į profesinio mokymo įstaigas priimta per 19,4 tūkst. mokinių, tai yra 2,2 tūkst., arba 13 proc., daugiau nei 2018 m. Daugiausiai vietų teko inžinerijos ir inžinerinių profesijų, paslaugų asmenims, architektūros ir statybos švietimo sritims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių