Quantcast

NATO vadovas prakalbo apie Baltijos šalių gynybos planus

Kuriant naująją NATO strateginę koncepciją darbotvarkėje bus ir specialus arba gynybos planavimas Baltijos šalims, tikina Vilniuje viešintis kadenciją baigiantis Aljanso generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis.

Penktadienį žurnalistams jis sakė, kad prasideda svarbus Aljanso periodas - naujos NATO strateginės koncepcijos kūrimas - ir pabrėžė, kad NATO yra labai svarbu būti matomam Lietuvoje ir visame regione.

„Lietuvos vyriausybei pasakiau, jog, kiek tai liečia mane, oro policijos misija tęsis. Tai yra labai svarbu, tai suteikia NATO patikimumo ir matomumo. Be jokių abejonių, kuriant naująją strateginę koncepciją bus kalbama ir apie vadinamąjį nenumatytų aplinkybių planavimą, įskaitant ir planavimą, skirtą šiam regionui", - kalbėjo NATO vadovas.

Paklaustas, ar Baltijos šalys gali tikėtis joms skirto NATO gynybos plano J.de Hoopas Schefferis sakė, „nenumatytų aplinkybių planas" reiškia būtent tai. Jis taip pat tvirtino neabejojantis, jog NATO oro policijos misija Baltijos šalyse tęsis ir naujasis Aljanso vadovas Andersas Fogh Rasmussenas šio klausimo neužmirš.

„Aš manau, kad kiekvienas NATO narys, nesvarbu didelis ar mažas, turi jaustis patogiai", - sakė Aljanso vadovas.

Jis kategoriškai paneigė, jog kuriant naują strateginę koncepciją NATO gali nutolti nuo pirminių organizacijos tikslų.

„Esminė NATO funkcija ir atsakomybė, pabrėžiu - esminė, yra Aljanso teritorijos integralumas. Tai yra kolektyvinis saugumas, integruota karinė struktūra, 5-asis Vašingtono sutarties straipsnis. Ir niekada nebus jokio kompromiso, pažeidžiančio šią esminę funkciją. Kitaip tariant NATO nevirs į organizaciją, kurią jūs apibūdinote", - tikino J.de Hopas Scheferis.

Jis sakė nesitikintis koncepcijos kūrimo procese pamatyti jokių „povandeninių uolų".
„Ką aš tikiuosi pamatyti yra NATO, kuris būtų pasirengęs priimti 21-ojo amžiaus iššūkius kaip kibernetinis ir energetinis saugumas, masinio naikinimo ginklų platinimas, terorizmas. Dabartinė strateginė koncepcija buvo parašyta 1999 metais.

Daugeliu aspektų ji vis dar tinkama. Bet NATO kartas nuo karto reikia transformuoti. Nesitikiu „povandeninių uolų", tikiuosi geros diskusijos ir strateginės koncepcijos", - kalbėjo Aljanso vadovas.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių