Quantcast

Išskirtinė Rugsėjo 1-oji: tėvams ir mokytojams šventinę nuotaiką gadina nežinia

  • Teksto dydis:

Antradienį Lietuvos mokyklose prasideda nauji mokslo metai: į 1031 Lietuvos mokyklą susirinks 323,1 tūkst. mokinių. Šiemet tiek mokslo metų pradžios šventės, tiek mokslo metai prasideda su naujais apribojimais, skirtais mažinti koronaviruso plitimo riziką.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, mokslus pradės daugiau nei 27 tūkst. pirmokų, 19,7 tūkst. šiemet mokyklas baigsiančių abiturientų.

Bendrojo ugdymo mokyklose dirbs 27,2 tūkst. mokytojų.

2020 metų rugsėjį, kaip ir pernai, veiks 41 aukštoji mokykla, jose dirbs 10,1 tūkst. dėstytojų, preliminariais duomenimis, studijuos 103,2 tūkst. studentų.

Universitetų pirmakursiai dėl vėliau vykusio priėmimo mokslo metus šiemet pradės rugsėjo 14 dieną.

Šventė – mažesnėmis grupėmis, mokslai – atskirais srautais

Šiais mokslo metais dėl koronaviruso grėsmės mokyklose vyksiančios mokslo metų pradžios šventės bus mažesnės, nemažai naujovių lauks ir ugdymo procese, kuriame akcentuojama būtinybė atskirti vaikų srautus.

Organizuojant Rugsėjo 1-osios šventes mokyklose siūloma atsisakyti masinių renginių, ypač didelėse mokyklose, šventę organizuoti atskiromis klasėmis ar grupėmis skirtingu metu.

Taip pat mokykloms rekomenduojama atsisakyti tradicijos, kai dvyliktokai į mokyklą palydi pirmos klasės mokinius.

Šventės dalyviai turėtų laikytis metro atstumo atviroje erdvėje ir dviejų metrų atstumo uždarose patalpose. Jei tai neįmanoma, mokytojai, mokinių tėvai turėtų dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Pirmąsias mokslo metų pamokas, jei leis oro sąlygos, patariama organizuoti atviroje erdvėje: mokyklos kieme, lauko klasėje, stadione arba vykdyti jas atskiroms klasėms.

Pokyčiai laukia ir likusių mokslo metų metu: kaip teigiama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos parengtose rekomendacijose, mokyklose turės būti maksimaliai laikomasi saugos priemonių, ribojami mokyklos bendruomenės kontaktai, laikomasi saugaus atstumo.

Šiais mokslo metais kiekvienai mokinių klasei būtina paskirti konkrečią patalpą – klasę, kurioje vyks pamokos. Gretutinėse patalpose turėtų mokytis bendraamžiai.

Specializuotuose dalykų kabinetuose turėtų vykti tik tos pamokos, kurios negali vykti klasėse, kurioms būtina laboratorinė įranga, laboratorijoje tai pačiai klasei rekomenduojama organizuoti dvi pamokas iš eilės.

Mokykla turėtų pasirengti mokinių judėjimo krypčių žemėlapį mokyklos patalpose, moksleivių srautai – nesikirsti. Esant galimybei būtina numatyti kelis įėjimus ir išėjimus bei kelią, kuriuo arčiausiai pasiekiama mokymosi vieta. Mokinių judėjimo kryptys, pavyzdžiui, link išėjimo, valgyklos, pagal ministerijos rekomendacijas, turėtų būti pažymėtos nuorodomis. Rekomenduojama esant galimybei pamokas organizuoti lauke.

Pamokas rekomenduojama organizuoti po dvi to paties dalyko pamokas iš eilės, pietų pertraukai skirti ilgesnį laiką, kad mokiniai ne tik pavalgytų, bet galėtų pasivaikščioti lauke, pailsėti. Turėtų būti numatytas skirtingas pamokų pradžios laikas skirtingų klasių mokiniams ar grupėms.

Maitinimas siūloma organizuoti klasėse, maistą patiekiant vienkartiniuose induose, arba mokyklos valgykloje, ten atskiriant erdves skirtingų klasių mokiniams maitinti. Antruoju atveju kartu pietauti turėtų tik tos pačios klasės mokiniai ir šalia esančių klasių mokiniai, kurie naudojasi bendra koridoriaus erdve. Mokyklos valgykloje turi būti sudaryta galimybė pasiimti įrankius nepaliečiant kitų įrankių.

Mokiniai mokykliniame autobuse turi sėdėti saugiu atstumu vienas nuo kito ir vairuotojo, kelionės metu dėvėti kaukes, nebent tai pakenktų jų sveikatai.

Didesnis policijos dėmesys

Daugiau dėmesio vaikams ir jų saugumui žada policijos pareigūnai, kurių pajėgos stiprinamos prie ikimokyklinio, bendrojo ugdymo, aukštųjų ir profesinio mokymo įstaigų.

Pareigūnai sustiprins patruliavimą greta mokyklų ir vaikų darželių esančių sankryžų, didesnis dėmesys bus skiriamas ir žmonių masinio susibūrimo vietoms, tokioms kaip prekybos centrai, renginių ir pramogų vietos, traukos objektai. Pareigūnai prižiūrės prekybos įmones, prekiaujančias alkoholiniais gėrimais ir tabako gaminiais, kad nepilnamečiai neįsigytų alkoholio ir tabako gaminių.

Keliuose bus organizuojami atsitiktiniai transporto priemonių, vežančių vaikus į mokyklas, vairuotojų blaivumo bei automobilių techninės būklės patikrinimai. Kartu bus siekiama užtikrinti ir kontroliuoti, kad moksleivius vežančių mokyklinių autobusų vairuotojai, vaikus lydintys suaugę asmenys laikytųsi nustatytų keleivių vežimo reikalavimų, tikrinama, ar vairuotojai naudoja vaikų prisegimo sistemas, ar tinkamai pritvirtinamos specialios kėdutės, ar keleiviai automobilio priekyje ir gale naudoja saugos diržus.

Visą rugsėjo mėnesį mokymo ir policijos įstaigose bus organizuojamos saugaus eismo pamokos, skaitomos paskaitos, organizuojami susitikimai su moksleiviais ir studentais, vykdomos suaugusiųjų konsultacijos, organizuojami kiti prevencinio pobūdžio renginiai.

Policijos pareigūnai sieks atkreipti jaunųjų eismo dalyvių dėmesį į drausmingumą, atsakingumą už savo elgesį kelyje, kad jie būtų saugūs ir nepatektų į eismo įvykius.

Rugsėjo pirmąją galioja draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais, išskyrus viešojo maitinimo vietas. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, per pastaruosius kelerius metus nustatoma iki dešimties šios tvarkos pažeidimų. Už juos įstaigoms gresia baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kam nuotaiką gadina

Kam nuotaiką gadina portretas
nežinia? Verygai? Monkevičiui?

Brainvaske

Brainvaske portretas
Po teiginio klaustuko nededa... Tik po klausimo..

brainwashed

brainwashed portretas
ko čia parintis? kam lemta gyvenime pasiekti kažką, tas ir be mūsų sovietinės švietimo šūdmalystės pasieks? stiprybės tėvams, renkant pinigus užuolaidoms ir tualetiniam popieriui.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių