Quantcast

Mokslininkai po „Ekrano“ užtvankos avarijos rekomenduoja gaminti naujus skydus

Įvertinę sulūžusį Panevėžio „Ekrano“ užtvankos skydą mokslininkai savivaldybei rekomendavo gaminti naują, taip pat pakeisti ir kol kas sveiką antrąjį, o vienas skubiausiu darbų – pagaminti šandorus, atsargines plokštes, sako vicemeras Valdemaras Jakštas.

Rugpjūčio pradžioje sugedus „Ekrano“ marių užtvankos šliuzui dėl to patvino per miestą tekantis Nevėžis. Vandens tekėjimas buvo suvaldytas, tačiau dėl įvykio paskelbta ekstremali situacija.

Panevėžio savivaldybėje apsilankiusi keleto šalies universitetų hidraulikos, betono bei metalo sričių mokslininkų grupė administracijai pateikė žodines rekomendacijas. Laukiama ir išsamių išvadų, kurios bus pateiktos raštu, kad būtų galima planuoti konkrečius darbus.

„Jie apžiūrėjo nuodugniai, paėmė sulankstyto užtvaro alkūnes, metalo pavyzdžius, matavo. Skaičiuoja, ar ašys nesulankstytos, – BNS sakė Panevėžio savivaldybės vicemeras V. Jakštas. – Buvo mintis tą užtvaro plokštę palikti, keisti tik naujas alkūnes, bet viena iš išvadų, bent žodinė buvo tokia – atitarnavo 40 metų, reikia daryti naują ir tą, kuri sulaužyta, ir pakeisti, kuri dar sveika, nes, ko gero, metalas pavargęs, visko gali nutikti“.

Anot jo, procesas užtruks ir bus brangus. Vien naujo skydo detalus suprojektavimas atsieis dešimtis tūkstančių eurų. Laiko pareikalaus suderinimas su atsakingomis institucijomis.

„Turi būti iš labai patikimų medžiagų, skaičiuos konstruktoriai ir hidrotechnikos specialistai, koks reikalingas metalas, taip pat jį gavus turi būti atliekama ekspertizė, ar iš tiesų gautas toks, o ne analogas“, – teigė vicemeras.

Pasak jo, vienas skubiausių darbų – pagaminti šandorus. Tai metalines plokštės, kurios gali užtverti vandens tekėjimo kelią įvykus avarijai. Vienas toks komplektas jau buvo panaudotas rugpjūčio pradžioje įvykus avarijai. Papildomo komplekto savivaldybė neturi.

„Jaučiamės įsitempę, skubiai reikalingi atsarginiai šandorai. Vieną komplektą sudaro trys plokštės. Buvo pagamintas su projektu vienas komplektas vienai pusei, antrai pusei nebuvo, o vandens keliai yra du. Skubos tvarka reikia antro, nes jei sulūžtų.... Gal pavargęs metalas, neduok Dieve, jei pralaužtų, būtų blogai“, – kalbėjo vicemeras.

Antradienį Panevėžyje turėtų apsilankyti aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Ministerija pasisako už užtvankų griovimą arba žuvitakių įrengimą, remontui lėšų neskiria.

Panevėžio savivaldybė planuoja kapitalinį užtvankos remontą ir griauti jos neplanuoja. Pasak vicemero, miestiečiai užtvanką naudoja rekreacijai, aplink ją yra sutvarkytas gerbūvis.

„Tikrai yra užtvankų, kurias reikia griaut, nes pavojingos dėl prastos priežiūros ar jos nebuvimo. Norime, kad ministras pasižiūrėtų, kaip užtvanka atrodo po avarijos, įvertintų, koks yra aplinkui sutvarkytas gerbūvis. Kalbėjome apie galimybę statyti žuvitakį. Nevėžis nėra ta upė, kur veisiasi lašišos, ypatingesnės žuvys. Visa tai aptarsime“, – sakė vicemeras.

„Ekrano“ gamyklos tvenkinys dar vadinamas Ekrano mariomis yra Biliūno gatvėje, rytiniame Panevėžio miesto pakraštyje, ir tęsiasi Panevėžio rajone. 

Aplinkos ministerijos duomenimis, šalyje yra 1351 užtvanka, iš jų 535 priklauso valstybei, 144 neregistruotos, 136 yra privačios. Apie 40 proc. užtvankų nesama informacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas  portretas
Kam projektuoti iš naujo, leisti tūkstančius į orą, jei yra brėžiniai, o tik pagaminti pagal juos naujus. Pinigų švaistymas, tiksliau kažkam į kišenę geras kasnis turėtų įkristi.

Anonimas

Anonimas portretas
Vargu ar sugebės ką padaryti. Nebent užsieny užsakys. Dabartiniai - tai ne sovietai....moka tik griauti.

tik Lietuvoje taip būna

tik Lietuvoje taip būna portretas
kiekvienam pirstelejimui randa po "mokslinynką"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių