Quantcast

Mokslininkai: fiksuojamas mažesnis gyventojų judumas

  • Teksto dydis:

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ir Lietuvos energetikos instituto (LEI) mokslininkai, išanalizavę situaciją daugėjant susirgimų COVID-19 infekcija, nustatė, kad žmonės dabar grįžta prie izoliacijos ir mažiau juda. Naujausių tyrimų duomenimis, vasarą ir rugsėjį gyventojų mobilumas buvo žymiai padidėjęs, tačiau spalį jis pradėjo mažėti.

Pasak LSMU atstovų, mokslininkų analizė parodė, kad Europos šalys diegia vis daugiau karantino priemonių ir, siekdamos sumažinti ligos plitimą, kuriam laikui grįžta prie panašių judėjimo apribojimų, kokie buvo pavasarį.

Tai ypač pastebima Čekijoje, kur dar spalio 18 dieną jautėsi sumažėjęs judumas, o šiandien jau pasiektas pavasario karantino lygis. Dėl išaugusio susirgimų skaičiaus gyventojų judumas sumažėjo ir kaimyninėje Lenkijoje. Pažymėtina, kad kitose Baltijos šalyse judumas sumažėjęs ženkliai labiau nei Lietuvoje.

Apibendrinus statistinius „Google Community Mobility Reports“ pateiktus iki spalio 18 dienos judumo duomenis, matoma, kad darbo vietose jau praleidžiama 10–15 proc. mažiau laiko. Pirmomis spalio dienomis taip pat sumažėjo lankymasis įvairiose viešose erdvėse ir apie 5–10 proc. –  viešojo transporto taškuose, nei tai buvo iki karantino.

Kol kas lankymasis maisto prekių parduotuvėse išlieka toks, kaip ir iki karantino, bet ne maisto prekių parduotuvėse lankomumas sumažėjęs apie 15 –20 proc. Matoma, kad taip pat nežymiai, apie 2–5 proc., daugiau laiko praleidžiama namuose.

Mokslininkai pabrėžia, kad vienintelis efektyvus būdas suvaldyti infekcijos plitimą – laikini visuotiniai ir selektyvūs apribojimai, mažinantys žmonių kontaktus. Šiandien ypač svarbu sumažinti darbe, parduotuvėse, visuomeninėse vietose praleidžiamą laiką. Taip pat svarbu mažinti parduotuvėse bei kitose viešose vietose kontaktuojančių asmenų skaičius.

1 pav. Bendri populiacijos judrumo pokyčiai Lietuvoje nuo 2020 metų pradžios.

2 pav. Laiko praleisto darbe pokytis spalio mėn.

3 pav. Laiko praleisto namie pokyčiai spalio mėn. (Baltijos šalys, Lenkija, Čekija)



NAUJAUSI KOMENTARAI

vau ,,,,net ir moksLIAnykai tai pastebejo

vau  ,,,,net ir moksLIAnykai tai pastebejo portretas
butinai reiketu uz tai jiems duot Snobelio -premija.....

Komedija Finita?

Komedija Finita? portretas
Darnus judums pasibengė?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių