Quantcast

Moksleiviai supažindinami su akvakultūra

  • Teksto dydis:

Žuvies vartojimas pastaruoju metu auga dvigubai greičiau nei natūralūs jos ištekliai gamtoje. Todėl vis daugiau dėmesio skiriama akvakultūrai – žuvims veisti ir auginti specialiuose žuvininkystės ūkiuose.

Skatinant šio sektoriaus plėtrą, žuvininkystės ūkiuose išaugintos žuvies vartojimą, siekiant supažindinti vaikus su žuvininkyste bei šio verslo ir karjeros galimybėmis, LR Žemės ūkio ministerija ir VšĮ „Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra“ įgyvendina jaunimo švietimo programą „Išauginta Europos Sąjungoje“.

Įsitikinimai ne visada sutampa su tikrove

Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad valgyti žuvį sveika. Tai daug baltymų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų turintis maistas. Tačiau vis dar gajus mitas, kad laisvėje sugauta žuvis yra kur kas vertingesnė, nei išauginta žuvininkystės ūkiuose.

Pasak Gamtos tyrimų centro darbuotojos ir vienos iš programos „Išauginta Europos Sąjungoje“ lektorių dr. Eglės Jakubavičiūtės, ne visada laisvėje augusi žuvis yra tokia sveika, kaip mes esame linkę manyti.

„Žmonių vykdoma vandenų tarša turi didelę įtaką jų gyventojams. Vis dažniau girdime apie tai, jog atviruose vandenyse sugaunamų žuvų sveikata yra abejotina, o kai kada jas valgyti netgi pavojinga. Žuvininkystės ūkiuose žuvys auginamos laikantis nustatytų reikalavimų, vykdant atitinkamą kontrolę. Europoje ir JAV visi cheminiai junginiai, kurie galimi naudoti akvakultūroje, yra griežtai reglamentuoti, leidžiami tik tokie kiekiai, kurie nekenksmingi žmogaus sveikatai. Taigi, žuvis užauginta žuvininkystės ūkiuose gali būti vertingesnė ir sveikesnė, nei sugauta laisvėje. Viskas priklauso nuo to, kur ji pagauta“, – tikina dr. Eglė Jakubavičiūtė.

Žinių sklaida – žuvininkystės sektoriaus ateitis

Kad visuomenė būtų daugiau informuojama apie akvakultūrą, šias žinias būtina diegti jau mokykloje. Žemės ūkio ministerija ir VšĮ „Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra“ ėmėsi įgyvendinti jaunimo švietimo programą „Išauginta Europos Sąjungoje“. Tai vienas iš pirmųjų tokių projektų vykdomų ES.

Programoje dalyvauja įvairių Lietuvos mokyklų 1–4 ir 5–8 klasių moksleiviai, viso – 50 klasių. Pamokose, kurias veda žuvininkystės srities žinovai, lektoriai dr. Justas Dainys ir dr. Eglė Jakubavičiūtė, jaunimui pasakojama apie žuvų pasaulį, moksleiviai supažindinami su akvakultūra ir jos plėtros svarba. Specialiai išleistoje mokomojoje literatūroje pateikiama daug įdomios ir svarbios informacijos apie žuvis ir akvakultūrą. Taip pat moksleiviams organizuojamos ekskursijos į mokslo įstaigas, kuriose yra ruošiami žuvininkystės sektoriaus specialistai, apsilankoma žuvų veisimo ir auginimo laboratorijose. Jaunimui rengiamos išvykos ir į žuvininkystės ūkius, kur jie pamato, kaip čia auginamos žuvys, supažindinami su šio verslo šaka.

Programoje ne tik teorija

VDU ŽŪA Akvakultūros centro laboratorijos vadovas dr. Alvydas Žibas šioje mokslo įstaigoje apsilankiusius moksleivius supažindina su uždaromis akvakultūros sistemomis, kurios naudojamos studentų mokymui bei moksliniams tyrimams.

„Atvykę vaikai pamato ne tik šiose uždarose sistemose auginamas žuvis, jie sužino ir apie žuvų biologiją, jų auginimo ypatumus. Siekiame paskatinti, kad jie galėtų ateityje būti ne tik žuvies vartotojais, bet ir žuvų augintojais“, – sako dr. A. Žibas.

Programoje dalyvaujantys moksleiviai teigia, kad užsiėmimų ir išvykų metu jie daug naujo sužino apie žuvis, jų rūšis ir apie tai, kad jas galima patiems auginti. Taip pat vaikai tikina, jog nuo šiol jų požiūris bus kitoks į žuvininkystės ūkiuose auginamas žuvis, nes jos niekuo nenusileidžia pagautoms atviruose vandenyse.

Pavasarį programoje dalyvavusiems moksleiviams bus surengtas konkursas, kuriame jaunimas pademonstruos, ką pavyko sužinoti viso šio pažintinio ciklo metu. Nugalėtojai bus apdovanojami.

Pasak Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės skyriaus vedėjos Agnės Razmislavičiūtės-Palionienės, kadangi be švietėjiškos misijos šios programos metu yra pristatoma ir žuvų auginimo profesija, tikimasi, kad ateityje galbūt kai kurie vaikai sumanys tapti žuvų augintojais, verslininkais akvakultūros srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Kvaila pamoka, kvailesnės nemačiau.

ALGIS

ALGIS portretas
AR TAI Ž U V I V A I S A JAU TAPO AKVAKULTŪRA , OI JŪS LIETUVIŲ KALBOS IŠSIGIMĖLIAI , KĄ VEIKIA ''LIETUVIŲ KALBOS KOMISIJA'' , O GAL ALE KOMISIJA .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių