Quantcast

Moksleiviai mokosi namie: kaip šiemet teks laikyti brandos egzaminus?

Nacionalinės švietimo agentūros vadovai penktadienį švietimo ministrei pristatys scenarijus, kaip šiemet organizuoti valstybinius brandos egzaminus.

Nacionalinė švietimo agentūra nesiūlo šiemet atšaukti brandos egzaminų ir pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo, tačiau teikia keletą tvarkos pakeitimų, atsižvelgiant į ugdymo nuotoliniu būdu aplinkybes, penktadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

„Egzaminų organizavimo tvarką darbo grupėje per nuotolinius susitikimus aptarėme su socialiniais partneriais – savivaldybių, mokytojų, mokyklų vadovų asociacijų, mokinių ir tėvų organizacijų, mokytojų profesinių sąjungų atstovais. Nors vienos pastarųjų atstovas viešai kėlė klausimą dėl egzaminų atšaukimo, tačiau darbo grupėje oficialių siūlymų nepateikė. Be to, ir kiti švietimo ekspertai šio kelio nesiūlė“, – sakė Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Vienos pastarųjų atstovas viešai kėlė klausimą dėl egzaminų atšaukimo, tačiau darbo grupėje oficialių siūlymų nepateikė. Be to, ir kiti švietimo ekspertai šio kelio nesiūlė.

Nacionalinė švietimo agentūra Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai siūlymus dėl 2020–2021 metų brandos egzaminų sesijos ir pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo (PUPP) organizavimo pristatė penktadienį.

Kaip po pasitarimo sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius, galimybė iš viso atsisakyti egzaminų nesvarstoma, tačiau ketinama atsisakyti lietuvių kalbos ir literatūros įskaitos. Ankstesniais metais ji būdavo organizuojama nuo vasario mėnesio, tik ją išlaikiusieji galėdavo laikyti lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą.

Taip pat siūloma brandos darbą, mokyklinius technologijų ir menų brandos egzaminus, mokyklinio gimtosios kalbos (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių) brandos egzamino kalbėjimo dalį vykdyti nuotoliniu būdu, jeigu visas ugdymas ar jo dalis šiuos egzaminus vykdančiose mokyklose taip pat vyksta nuotoliniu.

Svarstomas ir siūlymas užsienio kalbos (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinių brandos egzaminų kalbėjimo dalį vykdyti nuotoliniu būdu.

Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas dešimtokams vyktų nuotoliniu elektroniniu būdu.

Nacionalinė švietimo agentūra taip pat pateikė kelis brandos egzaminų ir PUPP tvarkaraščių variantus, kurie priklausytų nuo epidemiologinės situacijos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl brandos egzaminų ir pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo organizavimo sprendimą priims iki kovo 1 dienos.

Šiuo metu ministerija rengia planą, numatantį, kaip kompensuoti per pandemiją patirtus mokymosi praradimus. Plane numatoma pagalba abiturientams ir kitiems mokiniams, socialiai pažeidžiamų grupių mokinių aprūpinimas kompiuterine technika, papildomos konsultacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebejimas

pastebejimas portretas
verkti norisi iš tokio mokymosi,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių