Quantcast

„Misija Sibiras“ dalyviai sugrįžo iš bandomojo žygio

Projekto „Misija Sibiras“ dalyviai sugrįžo iš bandomojo žygio ir lauks, kol bus suformuota galutinė 16 žmonių komanda. Šiemet planuojama keliauti į Rusijos šiaurėje esančią Igarką. Tradiciškai į ekspediciją išvykstama liepos 17-ąją, Pasaulio lietuvių vienybės dieną.

Ekspedicijos į Sibirą metu jaunuoliai vyksta į apleistas Sibiro vietas tvarkyti tautiečių kapų, susitinka su ten tebegyvenančiais lietuvių tremtiniais. Dalyvauti šiame projekte šiemet panoro per 800 žmonių, iš kurių kol kas atrinkti 76. Kadangi į Sibirą vyks tik 16 jaunuolių, sumanyta surengti bandomąjį žygį ir Lietuvoje. Jis prasidėjo šeštadienį Trakuose. Žygio metu jaunuoliai įveikė 50 kilometrų Lietuvos miškais, tvarkė senus žydų ir karaimų kapus, Lietuvai svarbias istorines vietas.

„Bridome per Bražuolės pelkę, vieni kitus traukėme, kiti buvo įsmigę iki bambos, iki pažastų, brido keliais ir panašiai, čia didžiausias įspūdis visiems. O labiausiai dar įsimintinas dalykas yra kojos, visų kojos pūslėtos, bet, nepaisant to, buvo labai šaunu“, – įspūdžiais dalinasi studentas, kultūros istorikas Arnas Zmitra.

„Bandžiau pasiekti savo ribą, kiek galiu ištverti, ir pasiekiau ją kelis kartus, bet supratau, kad galiu ištverti dar daugiau, ir dabar labai gerai dėl to jaučiuosi“, – džiaugiasi medicinos studentė Donata Pakeltytė.

Bandomojo žygio dalyviai pasitiko „Dragūnų žygio per Lietuvą“ žygeivį Raimundą Ušacką, kuris, baigęs 9 mėnesių pradinę karo tarnybą, iš Klaipėdos pėsčiomis atkeliavo į Vilnių. Žygio metu jis rinko lėšas projektui „Misija Sibiras“ įgyvendinti.

„Žmonės paaukojo, dar nežinau tikslių skaičių, bet yra jau virš 2 tūkst. eurų, ko aš gyvenime negalvojau, kad tiek gali būti. Apie 500 svajojau, ir tiek surinkti yra tiesiog stebuklas“, – džiaugiasi R. Ušackas.

„Mūsų planas yra šiemet vykti į Igarką, bet išvykti į Sibirą 16-ai žmonių, padaryti išties didelį darbą kainuoja didžiulius resursus. Visuomenės prisidėjimas yra svarbus tuo, kad mes žinome, kad visuomenei šitas projektas yra dar reikalingas. Tada jaučiame palaikymą ir darome gerą darbą“, – sako labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktorius Ignas Rusilas.   

Nuo 2006-ųjų norą dalyvauti „Misijos Sibiras“ projekte išreiškė daugiau nei 11 000 jaunuolių, įvyko 14 ekspedicijų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių