Quantcast

Minske nutupdytu lėktuvu skridęs keleivis: buvo aišku, kad sulaikymas surežisuotas

Minske nutupdytu lėktuvu skridęs keleivis Mantas teigė, jog buvo aišku, kad žurnalisto Ramano Pratasevičiaus sulaikymas buvo surežisuotas.

Sekmadienio vakarą grįžęs vilnietis teigė, jog prie Lietuvos sienos apsukus lėktuvą jie buvo informuoti tik tiek, kad turi leistis Minske, o oro uoste lėktuvo jau laukė keli gaisrinės automobiliai, apie penkiasdešimt pareigūnų, tarnybiniai šunys.

„Matėme sulaikymą, jis (R. Pratasevičius) šalia stovėjo, (pareigūnai) imitavo, kad šunys kažką rado krepšyje. Buvo visų patikrinimas, visi išlipo, sudėjo savo bagažą, šunys prieidavo, patikrindavo kiekvieno bagažą ir, aišku, „surado“ vieno žmogaus bagaže kažką, neaišku ką, gal kojines kokias nelabai kvepiančias. Paskui jį nuvedė už autobuso, jis važiavo kartu autobusu su omonininku ar policininku“, – lėktuvui nusileidus Vilniaus oro uoste žurnalistams sakė vyras.

Scanpix nuotr.

„Kai nusileidom, privažiavo trys gaisrinės mašinos, penkiasdešimt žmonių, omonininkai ir neaišku, kokios tarnybos, iš principo viskas buvo aišku, kad buvo surežisuota“, – kalbėjo Mantas.

Jis pasakojo, kad R. Pratasevičius bandė perduoti savo kompiuterį, telefoną, bet padarė klaidą savo daiktus patikėjęs kartu skridusiai draugei.

Ramanas Pratasevičius/Scanpix nuotr.

„Realiai mes matėm, kai jis lėktuve atsistojo, perdavė daiktus staigiai draugei, kuri ten buvo, padarė galbūt klaidą, turėjo perduot kažkam iš keleivių viduje, man ar kitiems keleiviams, bet jis perdavė savo draugei, kuri irgi greičiausiai buvo areštuota, nes mes jos po to nematėm“, – pasakojo vyras.

Anot jo, prieš lėktuvui apsisukant keleiviams buvo pasakyta tik tai, kad lėktuvas turi leistis Minske.

„Informacija buvo labai paprasta, pasakė, kad mes turim nusileisti Minske, pagal judesį, kai lėktuvas padarė tokį judesį, visu suprato, kad arba sugedo kažkas lėktuve, bet pilotas mūsų neinformavo, kad arba sugedo kažkas mechaniškai, pasakė, kad dėl techninių kliūčių mes turime leistis Minske, viskas“, – pasakojo vilnietis.

Vyras teigė, kad naikintuvo nebuvo matyti: „Naikintuvo nesimatė, jis tikriausiai buvo aukščiau, bet pagal piloto judesį, kalbą, kuri buvo, buvo matyti jaudulys“, – kalbėjo jis.

Lėktuvu iš Atėnų į Vilnių skridęs Rimas sekmadienį žurnalistams Vilniaus oro uoste tvirtino, kad lėktuve nebuvo jokių incidentų, dėl kurių orlaivį reikėjo nutupdyti Minske.

„Tai, ką mes skaitėme, kad buvo kažkokie incidentai, dar kažkas, yra absoliutus melas ir išsigalvojimas (...) tai tiesioginis melas. Reikėjo paimti tą žmogų, tą žurnalistą, kuris stovėjo šalia. Mačiau, kaip jo pasą paėmė. Jis nusismaukė kaukę, pasakė: aš tas ir tas ir dėl manęs čia viską daro“, – pasakojo vyras.

Anot jo, baltarusių pareigūnai imitavo, kad ieško sprogmenų.

„(...) jie visą laiką bandė padaryti tą šou, kad čia iš tiesų yra sprogmenys, (…) Bet matai pareigūnų akis, kad jie daro tai, kad turi tai daryti. Tą žmogų pastatė į eilės galą ir mes jo nebematėme“, – sakė Rimas.

Jis drauge su kitais keleiviais Minsko oro uoste buvo laikomas šešias valandas. Kartu su jais laukė ir lėktuvo pilotai.

„Tas jausmas, kai esate uždaryti erdvėje, ir stovi tie žali žmogeliukai ir tau neleidžia šešias valandas ir nei aiškina, nei kada, nei kur, nei kas nutiko, o tu esi su pusantrų metų vaiku...“ – kalbėjo vyras.

„Tada tu supranti, kaip šalia yra tai, kas nėra laisvė tai, kas nėra demokratija, ir kaip gerai, kad mes jau nebe tenai“, – sakė jis.

Kitas lėktuvu skridęs vyras teigė esąs labai pavargęs. „Mes labai pavargę. Mes ten buvome aštuonias valandas, mes negavome jokios informacijos, kas nutiko, tik ką galėjome rasti internete, mes sėdėjome ten ir negavome jokios informacijos“, – anglų ir vėliau rusų kalbomis pasakojo vyras.

Supranti, kaip šalia yra tai, kas nėra laisvė tai, kas nėra demokratija.

„Incidentas buvo ramus, mes tik matėme, kad kažkas vyksta, bet viskas vyko labai ramiai, be prievartos, jis (R. Pratasevičius) nesipriešino“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip su keleiviais buvo elgiamasi Minsko oro uoste, jis trumpai atsakė: „Sovietiškai“.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad  sekmadienį skridęs keleivinis lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas.

Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių.

Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių.

Incidentą pasmerkė NATO, Europos Komisijos, dalies ES valstybių vadovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o Mantas -tai psihologas fizionomistas

o  Mantas -tai psihologas fizionomistas  portretas
kuris is lektuva apziurinejanciu ir ieskanciu bombos specu akiu yzziurejo ,kad jie visa tai daro tik siaip sau del akiu , ar cia zarnaliugu milenos ir jurates is BNS asmenines fantazijos kurinys... taip sakant uzsidirbt euru uz sy kuriny....

Anonimas

Anonimas portretas
Tikrai: hamas pranešė - melas, opozicija teroristai - melas, laimėjo prezidento rinkimus - melas. Lukašenkos stilius!

Anonimas

Anonimas portretas
Gavo pranešimą iš Hamas karių :D Įprasta Lukašenkos drąsa. Kaip žaidė žiurkės politiką tarp vakarų ir Rusijos (kol atsirado kampe), dabar naudoja žiurkės priemonė prieš opoziciją. Be to, nesąmonė vadinti Lukašenkos opoziciją teroristais, jie tiktai nužudė Lukašenkos įvaizdį. Tik maži vaikai gali galvoti, kad jie teroristai.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių