Quantcast

Ministrė: siūloma griežtinti atvykstančiųjų kontrolę pasienyje

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) siūlo griežtinti atvykstančiųjų sausumos keliais kontrolę pasienyje, sako komisijos pirmininkė Agnė Bilotaitė.

„Siūlymas būtų, kad atitraukus šiek tiek nuo sienos, įrengiant tam tikrus postus medicininiais pagrindais, būtų stabdomi automobiliai ir prašoma pateikti informaciją apie turimą testą ir pateikti užpildytą formą“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Tai, pasak jos, leistų užtikrinti didesnę kontrolę sausumos keliuose, dėl pasaulyje plintančių koronaviruso mutacijų įvedus tokius sugriežtinimus ir oro bei jūrų uostuose. Patikrinimus atliktų pasieniečiai bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai.

„Kadangi nėra galimybės tos kontrolės taikyti pasienio postuose, ta kontrolė turėtų būti užtikrinta organizuojant patikrinimo postus šiek tiek toliau nuo pačio pasienio, kur būtų palapinės ar pareigūnai, kurie stabdytų automobilius ir pagal patvirtintus algoritmus paprašytų pateikti atitinkamus dokumentus, o jeigu jų nėra, pasirūpintų, kad jie būtų užpildyti“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

„Žinoma, tai būtų iššūkis, todėl mes manome, kad didesnį dėmesį reikėtų skirti kontrolei Lenkijos kryptimi, nes čia galbūt yra aktualiausia, kadangi Latvijoje ir taip dabar yra labai griežti reikalavimai ir yra mažesnė rizika“, – sakė ministrė.

Šis siūlymas bus teikiamas svarstyti Vyriausybei.

„Šiandieną jau įsigaliojo reikalavimas atvykstantiems lėktuvais arba keltais asmenims turėti ir testą, ir užpildyti atitinkamą formą. Priimtas sprendimas, kad nuo šiandien yra griežtesnė kontrolė – tie asmenys, pasitelkiant pasienio pareigūnus bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojus bus atidžiau tikrinami ir tikrai bus užtikrinta, kad visi tie asmenys turėtų tiek testą, tiek užpildę formą“, – sakė ministrė.

Atitraukus šiek tiek nuo sienos, įrengiant tam tikrus postus medicininiais pagrindais, būtų stabdomi automobiliai ir prašoma pateikti informaciją apie turimą testą ir pateikti užpildytą formą.

Kontrolės punktuose nuo pirmadienio tikrinamos keleivių užpildytos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nustatytos anketos, įvertinami keleivių turimi COVID-19 tyrimų rezultatai ir jų atlikimo laikas.

Pasak A. Bilotaitės, nors tai sukontroliuoti turėtų vežėjai, praktikoje tai „ne taip gerai veikia“, todėl buvo nuspręsta juos kontroliuoti griežčiau.

Kontrolės punktuose dirba Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, oro ir jūrų uostų keleivių terminalų specialistai.

Rengiantis papildomai sustiprintai kontrolei, Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose perorganizuoti atvykstančiųjų srautai. Visų atvykstančių keleivių dokumentai ir COVID-19 tyrimų rezultatai bus tikrinami oro uostų atvykimo erdvėse, pasiėmus bagažą.

Klaipėdos jūrų uoste sustiprintos kontrolės punktai įrengti Centriniame Klaipėdos terminale ir Klaipėdos konteinerių terminale.

Kaimyninė Latvija praeitą savaitę nusprendė stabdyti visus skrydžius iš Jungtinės Karalystės, Airijos ir Portugalijos, siekdama, kad į šalį nepatektų pavojingesnės koronaviruso atmainos.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad Lietuvos vyriausybė Latvijos sprendimu nusprendė nesekti, įvertinusi keliautojų skaičių ir tai, kad apeiti draudimą būtų galima jungiamaisiais skrydžiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
tikri cirkai bereikalingas darbas pareigunams
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių