Quantcast

Ministrė savivaldybių pasirengimą Astravo AE avarijai vertina šešetui

Vyriausybė trečiadienį numato svarstyti įstatymų pakeitimų paketą, susijusį su pasiruošimu Astravo atominės elektrinės (AE) paleidimui. Tai antradienį pranešė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Anot jos, norima, kad valdant galimas su Astravo AE susijusias krizes, būtų atsisakyta perteklinių biurokratinių grandžių, dėl kurių pailgėja sprendimų priėmimas. Be to, siekiama daugiau aiškumo savivaldybėms, apibrėžti atsakomybės ribas.

„Manome, kad ne pokytis dėl pokyčio turėtų įvykti, o mes turėtume patobulinti sistemą, dėl to jau parengta nauja Civilinės saugos įstatymo redakcija ir visi lydintieji įstatymo pakeitimai, visas paketas. Jis kaip tik rytoj (trečiadienį – BNS) keliauja į Vyriausybės posėdį“, – žurnalistams po kelių ministrų susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda sakė R. Tamašunienė.

Ministrė pabrėžė, kad didelis dėmesys skiriamas ir visuomenės informavimo priemonėms.

„Svarbiausia yra gyventojo informavimas, žinojimas, kaip elgtis vienoje ar kitoje ekstremalioje situacijoje. Atnaujinamos perspėjimo sistemos savivaldybėse, ypač nutolusiose iki 100 kilometrų nuo Astravo AE. Tobulinama ir siekiama gyventojų perspėjimo trumposiomis žinutėmis platforma“, – sakė R. Tamašunienė.

Anot jos, savivaldybių pasirengimą galimai avarijai Astravo AE pagerino ir per koronaviruso pandemiją išmoktos pamokos. Jų pasirengimą ministrė vertino 6-7 balais iš 10.

„Ši pandemija ir savivaldybes daug ko išmokė. Planai buvo peržiūrėti, savivaldybės įvaldė bendradarbiavimą su kitomis institucijomis, tarnybomis ir tie modeliai persikėlė į visas kitas galimas situacijas ir incidentus“, – pabrėžė ji.

Ministrė sakė, kad jau yra skirtas finansavimas saugos priemonėms, šiuo metu vyksta viešieji pirkimai.

„Vyriausybė užtikrino tinkamą finansavimą. Įvertinus visus galimus scenarijus, yra rengiamasi, vykdomi pirkimai, kaip žinia, jų nepadarysi per vieną dieną“, – sakė R. Tamašunienė.

Svarbiausia yra gyventojo informavimas, žinojimas, kaip elgtis vienoje ar kitoje ekstremalioje situacijoje.

„Suplanuoti 33 pirkimai, 10 iš jų jau įvyko. Kalbame apie įvairias priemones, reikalingas užtikrinti tiek tarnybų veiklą, tiek gyventojams – reikalingą pagalbą“, – pabrėžė ji.

Pasak jos, kalbama apie aprangą, respiratorius ar generatorius pareigūnams bei kitas saugos priemones.

R. Tamašunienės teigimu, visi gyventojai Astravo AE grėsmėms bus pasirengę iki 2023 metų.

Ji pranešė, kad Civilinės saugos įstatymo pakeitimus Seimui tikimasi pateikti dar rudens sesijoje.

Baltarusija branduolinę elektrinę stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Rugpjūčio pradžioje AE statanti Rusijos korporacija „Rosatom“ pradėjo branduolinio kuro įkrovimą į pirmąjį reaktorių.

Lietuvos bendrovė „Litgrid“ pirmadienį pranešė gavusi pranešimą iš Baltarusijos elektros perdavimo sistemos operatorės „Belenergo“ apie ketinimus lapkričio 1-10 dieą pradėti gaminti elektrą Astravo AE.

Lietuva yra priėmusi įstatymą, kad Astravo elektra negali patekti į šalies rinką, ir ragina kaimynines šalis boikotuojant jėgainės elektrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasidomek

Pasidomek portretas
a jo krv gauti nori 9 reversu atominei ignalinos jegaines, kokia kvailys
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių