Quantcast

Ministrė: nauji kandidatai į EŽTT bus teikiami pakeitus atrankos tvarką

Nauji kandidatai į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) bus teikiami įstatymu pakeitus atrankos tvarką, sako teisingumo ministrė Evelina Dobrowolska.

Pataisas Teisingumo ministerija teikia, kai birželį Lietuvos pateiktas kandidatų į EŽTT teisėjus sąrašas negavo teigiamo įvertinimo iš Europos Tarybos patariamojo komiteto.

„Šiuo metu Lietuvos teisės aktai nereguliuoja kandidatų į ES Teisingumo teismo, EŽTT teisėjus atrankos tvarkos. (...) Siekiant vieningo atrankų organizavimo, skaidrumo ir viešumo jau yra parengtas ir baigiamas derinti Vyriausybės įstatymo pakeitimo projektas“, – ketvirtadienį Seime sakė E. Dobrowolska.

„Priėmus įstatymą, Vyriausybė nustatys detalią atrankos tvarką ir bus skelbiama atranka į Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjus“, – pranešė ministrė.

Priėmus įstatymą, Vyriausybė nustatys detalią atrankos tvarką ir bus skelbiama atranka į Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjus.

E. Dobrowolska per Seimo posėdį atsakė į grupės opozicinių parlamentarų raštu pateiktus klausimus, tarp jų – dėl atmestų Lietuvos kandidatų į EŽTT, atrankos procedūrų ir kt.

Pasak ministrės, pataisomis bus nustatyta vienoda kandidatų atrankos į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą, EŽTT tvarka, kad būtų išvengt apolitinės įtakos, atranką organizuojantys subjektai bus formuojami profesinio atstovavimo pagrindu, t. y. juos deleguos teisminės ar su žmogaus teisių gynimu susijusios institucijos.

Remiantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, teisėjus į EŽTT nuo kiekvienos valstybės renka Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja iš trijų kandidatų sąrašo, kurį pateikia atitinkama valstybė.

Prezidentas Gitanas Nausėda į EŽTT teikė tris Vyriausybės pasiūlytus kandidatus – Mykolo Romerio universiteto profesorę Lyrą Jakulevičienę, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją Aistę Račkauskaitę-Burneikienę ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją Gediminą Sagatį.

Birželį Lietuvos pateiktas kandidatų į EŽTT teisėjus sąrašas negavo teigiamo įvertinimo iš Europos Tarybos patariamojo komiteto. 

Lietuvai buvo pasiūlyta apsvarstyti galimybę tobulinti atrankos procedūrą ir jos viešinimą, taip labiau atsižvelgiant į Europos Tarybos Ministrų komiteto rekomendacijas dėl kandidatų į EŽTT teisėjus atrankos.

EŽTT teisėju nuo Lietuvos nuo 1994 metų birželio mėnesio iki 2004 metų, dvi kadencijas, buvo Pranas Kūris, nuo 2004 metų lapkričio – Danutė Jočienė, o nuo 2013 metų – Egidijus Kūris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Panašu

Panašu portretas
Kad atėjo tik pavardę pasikeisti. Tuti tuti ta

o???

o??? portretas
kodel i valdanciuosius skiriami kitu tautybiu asmenys jei vejam rusus tai vykim ir kitus slavus negi ner protingu lituviu ar cia ta administracine saika pridejus politletena griauna tautos pamatus tai jau pastebima is ju isterijos keiciant veidmainiskai atvirai keisti kursa 180l gerai kai /ziurkes/ nesislepdamos pacios bega is laivo nes jom valteliu nieks nesuteiks o mes DD isplauksim -;;-;;-;;[]'[
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių