Quantcast

Ministrė apie Rugsėjo 1-ąją: nuotaikos privalo būti optimistinės

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 1-osios išvakarėse daugelis tėvų su nerimu laukia, kokie šiais metais bus mokslo metai, kaip vaikais keliaus į mokyklas, informuoja LNK. Apie visus galimus scenarijus - pokalbis su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene.

– Kaip sekasi ruoštis naujiems mokslo metams? Kokie įspūdžiai?

– Ruošiamės, tikrai sekasi gerai. Bendradarbiaujame su savivaldybėmis, mokyklomis. Šiuo metu esame pasiruošę vaikus sutikti mokyklose.

– Nuotaikos yra optimistinės?

– Nuotaikos privalo būti optimistinės. Sutinku vaikus ir tėvus – vaikai susijaudinę, intensyviai ruošiasi (grįžti, – red. past.) į klases, mokyklas. Nuotaikos šiuo metu yra optimistinės. Aišku, su tam tikru nerimu, nes visi suprantame, kad situacija išlieka neeilinė.

– Mes labai gerai prisimename, kaip atrodė praėjusieji metai. Kai vaikai sunkiai atsiminė, kaip ir kas atrodo po tokio ilgo nesimatymo, visi išsiilgę mokytojų. Pasikalbėkime apie tai, kaip vyko vakcinacijos procesas mokytojų tarpe, koks ten procentas?

Šiuo metu mes turime 75 proc. vakcinuotų mokytojų, dar turime imunizuotų, kurie yra persirgę.

– Džiugu, kad vakcinacijos procesas įstaigose vyko tikrai gerai. Ir vyksta šiuo metu. Procesas tęsiasi. Šiuo metu mes turime 75 proc. vakcinuotų mokytojų, dar turime imunizuotų, kurie yra persirgę. Tai tikrai galime skaičiuoti apie 80 ir kelis procentus imunizuotų mokytojų. Procesas tikrai vyko gerai, dėkinga mokytojams, kad taip aktyviai skiepijasi. Rugsėjo 1-osios proga lankysiuosi mokykloje, kur visi mokytojai yra pasiskiepiję.

– Labai šauni žinia. O kas tie likę nepilni dvidešimt procentų ir dėl kokių priežasčių jie nėra vakcinavęsi?

– Kaip jau sakiau, dalis yra persirgę, kurie turi imunitetą. Kažkaip turbūt yra ir dėl sveikatos problemų. Manyčiau, kad tikrai nėra dvidešimt procentų, galėtų būti apie trylika–keturiolika. Bet ta situacija nuolat keičiasi. Kiekvieną dieną mes turime papildomus skaičius mokytojų, kurie vakcinavosi. Taigi, rugsėjo pirmąją savaitę tuos skaičius, tikiu, turėsime ir geresnius.

– O ar yra tokių probleminių taškų mokytojų tarpe, tokių, kurie gali, bet nenori?

– Taip. Mokyklų vadovai sako, kad tokių pasitaiko. Tikrai nedaug, bet pasitaiko, kurie nenori skiepytis.

– Kokie pasiūlymai šiems mokytojams? Galbūt su jais bus daugiau kalbamasi?

– Su jais yra daugiau kalbama. Turbūt pagrindinis dalykas – kalbėtis, pristatyti informaciją, kodėl tai yra svarbu. Kitas variantas yra testuotis.

– Prisiminus praėjusius metus ir kaip visa tai atrodė – tikriausiai niekas iš mūsų nepasiilgo nuotolinio mokymo. Vaikai labai nori eiti į klases. Kokie scenarijai yra galimi ir kokiu atveju mokyklos uždarytų duris ir visiems tektų keltis mokytis į namus? Ko jūs lauktumėte, kada įsijungtų toks planas?

Aš labai prašau visų – kaukės yra labai svarbu. Jeigu mes nesisaugosime, būsime nuotolyje.

– Vyriausybė savo atskiru sprendimu priimtų sprendimą dėl raudonojo scenarijaus įvedimo, kuomet mums galimai tektų išeiti į nuotolį. Bet tai būtų atskiras sprendimas. Tam, kaip jau sakiau, Vyriausybė stebi situaciją, analizuoja ir turėtų būti įvertinti ne vienas, o keletas kriterijų. Situacija sparčiai keičiasi, kadangi vis daugiau žmonių vakcinuojasi, vis daugiau visuomenės yra imunizuota. Taigi, situacija yra tikrai kitokia, nei buvo pavasarį, kuomet nebuvo vakcinų.

Aišku, mes žinome, kad ši delta atmaina yra pavojingesnė, ji greičiau užkrečiama ir daugiau vaikų užsikrečia. Labai svarbu saugumo reikalavimai. Kas skiriasi nuo praėjusių metų – į mokyklas vaikai ateina ir jie turi galimybę testuotis. Kiekviena mokykla turi pareigą suorganizuoti (padedant, žinoma, savivaldybėms) testavimą. Savanorišką testavimą.

– O visos kitos priemonėmis? Šiomis dienomis girdisi nuomonių, kad kaukės ne visada yra naudingos. Kad kaukių dėvėjimas mokyklose nėra protinga apsaugos priemonė. Kas pasilieka? Srautai, vėdinimas, atstumai, kaukės? Visa tai atrodys, kaip praėjusiais metais?

– Visa tai, ką išvardijote, yra be galo svarbu. Ir, man atrodo, mums visiems svarbu suvokti ir atsakyti sau į klausimą: jeigu mes norime, kad vaikai būtų mokyklose, mums reikia laikytis visų šitų saugumo reikalavimų. Ir mes negalime sakyti kaukės, nenoriu, man atrodo sunku. Tai tikrai yra žymiai mažesnė blogybė nei ilgą laiką mokytis nuotolyje. Taip? Tai mes turime padaryti viską. Man atrodo, čia labai svarbu tėvų, mokytojų požiūris, visos visuomenės. Pasistengti maksimaliai laikytis saugumo reikalavimų (...) Srautai mums padeda valdyti tuos srautus, kas iš tikrųjų turi izoliuotis. Tos visos priemonės yra be galo svarbios. Aš labai prašau visų – kaukės yra labai svarbu. Jeigu mes nesisaugosime, būsime nuotolyje.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ministrė privalo

ministrė privalo portretas
atlikti savo pareigas teisingai ir gerai. Bet nevykdo ir neatlieka teisingai.

LINA

LINA portretas
Lydekai paliepus...privalot būt optimistiški. Nesuvokiama tokie pareiškimai.

Jonas

Jonas portretas
Na kas per nelaimes pas mus tos svietimo ministres... "Nuotaikos privalo but optimistines". PRIVALO. Va taip. Visi mokytojai, kurie nebus optimistiniu nuotaiku, bus nubausti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių