Quantcast

Ministras siūlo kandidatams į LAT teisėjus taikyti bendrą atrankos tvarką

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius siūlo atsisakyti išimtinės tvarkos parenkant kandidatus į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjus ir taikyti bendrą atrankos principą.

Teisingumo ministerija trečiadienį pranešė inicijuojanti Teismų įstatymo pataisas, kad kandidatams į LAT pirmininko, skyrių pirmininkų ir teisėjų pareigas būtų taikoma tokia pati atrankos procedūra, kaip ir skiriant kitus bendrosios kompetencijos bei specializuotų teismų pirmininkus, jų pavaduotojus, skyrių pirmininkus bei teisėjus.

Siūloma įstatyme numatyti, kad „Aukščiausiojo Teismo teisėją iš įrašytų teisėjų karjeros siekiančių asmenų registre asmenų skiria Seimas prezidento teikimu“.

Dabar galiojantis įstatymas numato, kad Aukščiausiojo Teismo teisėją skiria Seimas prezidento teikimu, o kandidatūras prezidentui parenka ir pasiūlo LAT pirmininkas. Tuo pačiu įstatymas numato, kad šis siūlymas prezidento nesaisto.

Anot teisingumo ministro, tokios LAT pirmininko išimtinės teisės atsisakymas įneštų daugiau skaidrumo į LAT teisėjų atranką.

Teisėjų korpuso formavimo skaidrumas yra svarbus veiksnys stiprinant teismų veiklos kokybę ir atvirumą, o kartu ir visuomenės pasitikėjimą.

„Teisėjų korpuso formavimo skaidrumas yra svarbus veiksnys stiprinant teismų veiklos kokybę ir atvirumą, o kartu ir visuomenės pasitikėjimą, – ministerijos pranešime cituojamas E. Jankevičius. – Įstatymais sudarydami prielaidas geriausiems šalies teisininkams kandidatuoti į aukščiausias pareigas šalies teismų sistemoje, užtikrindami viešą ir skaidrią jų atranką, sustiprinsime tiek teisingumo vykdymo kokybę, tiek pasitikėjimą teismais.“

„Valstybės pareiga užtikrinti, kad į šias itin atsakingas pareigas būtų skiriami tik aukščiausios kvalifikacijos ir nepriekaištingos reputacijos asmenys“, – pridūrė jis.

Teisėjų atranką į atsilaisvinusią vietą kuriame nors teisme vykdo prezidento sudaryta Pretendentų į teisėjus atrankos komisija. Į ją  įeina ne tik teisėjai, bet ir visuomenės atstovai.

Pagal Teisingumo ministerijos projektą, atrankos komisija rinktų ir kandidatus į LAT pirmininką, skyrių vadovus.

Dabar jokia atranka į LAT vadovus ar skyrių pirmininkus nėra vykdoma. Šio teismo pirmininko kandidatūrą iš LAT teisėjų parenka prezidentas ir teikia Seimui.

Dabartinis Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus netrukus išvyks dirbti į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą, tad prezidentas Gitanas Nausėda turės Seimui pateikti kandidatą į šias pareigas.

LAT teisėjų korpusą sudaro 35 teisėjai.

Siūloma, kad Teismų įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2020 metų sausio 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių