Quantcast

Ministras: neteisėtai sieną kirtusių Afganistano piliečių grąžinimas sustabdytas

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad neteisėtai Lietuvos sieną kirtusių Afganistano piliečių grąžinimas sustabdytas neterminuotam laikui.

„Lietuvoje neteisėtai sieną kirto, berods, 80 Afganistano piliečių. Šiuo metu jie yra stovyklose. Yra priimtas sprendimas – protokolinis, ta prasme, jis nėra formaliai įteisintas, bet yra suderinta su Migracijos departamentu ir kitais Vyriausybės atstovais, kad jų grąžinimo procedūros yra sustabdytos“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė G. Landsbergis.

Statistikos departamento duomenimis, iš viso neteisėtai Lietuvos sieną kirto 83 afganistaniečiai.

Ministro teigimu, jų grąžinimo procedūrų sustabdymas yra susijęs su sudėtinga situacija Afganistane, kur valdžią perėmė Talibanas.

„Mums parsigabenant vienus žmones iš ten dėl nesaugios situacijos, mėginti grąžinti kitus dabartinėmis aplinkybėmis yra sudėtinga“, – aiškino Lietuvos diplomatijos vadovas.

Mums parsigabenant vienus žmones iš ten dėl nesaugios situacijos, mėginti grąžinti kitus dabartinėmis aplinkybėmis yra sudėtinga.

G. Landsbergis teigė, kad grąžinimo procedūros sustabdytos „iki kito sprendimo“.

„Situacijai nurimus, įvertinus ateityje, kad jie gali būti grąžinti, procedūros būtų atnaujintos“, – dėstė jis.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su išaugusiais neteisėtos migracijos srautais. Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Daugelis jų yra iš Irako.

Lietuva kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Tuo tarpu rugpjūtį dešimt karių ir diplomatė per penkias dienas iš Afganistano evakavo 34 afganistaniečius vertėjus, anksčiau talkinusius Lietuvos kariams, ir jų šeimų narius, iš viso – 176 žmones.

Kiek anksčiau į Lietuvą atgabentas Europos Sąjungos atstovybėje Kabule vairuotoju dirbęs afganistanietis ir penki jo šeimos nariai.

Lietuvos kariams anksčiau padėję afganistaniečiai atgabenti į Lietuvą, kilus grėsmei jų gyvybei, kai iš šalies traukiantis JAV kariams valdžią Afganistane perėmė Talibanas.

Lietuvos kariai Afganistane tarnavo beveik 20 metų – 2002–2021 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių