Quantcast

Ministras: iki kovo lauko tualetai bus panaikinti apie 20 tūkst. gyventojų

Aglomeracijose (gyvenvietėse ir miestuose, kuriuose gyvena daugiau kaip 2 tūkst. žmonių) iki kovo prie centralizuotos nuotekų sistemos turi būti prijungta apie 20 tūkst. gyventojų, Eltai sakė laikinasis aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

„Kalbant apie lauko tualetus už aglomeracijos ribų, yra rengiama nauja tvarka Panevėžio rajono pavyzdžiu, kur diegiamas ne centralizuotas vandentiekis ir valymo tinklai, bet ir vieno, dviejų ar trijų namų apibrėžtyje įrenginėti individualius valymo įrenginius, kuriuos aptarnautų ar prižiūrėtų savivaldybė dėl nuotekų išleidimo kriterijų atitikimo ir aptarnavimo, o tokiu būdu plėsti žmonių ratą, kurie tinkamai tvarkytų nuotekas“, – Eltai teigė K. Mažeika.

Anot laikinojo ministro, iki kitų metų kovo aglomeracijose savivaldybės prie centralizuotos nuotekų sistemos turi prijungti apie 20 tūkst. vartotojų, kad būtų įvykdyti įsipareigojimai.

„Buvo kalbama, kad grės baudos, kurias turės mokėti pačios savivaldybės, kurios nepasiekė rodiklių, tai mes, matydamos situaciją, kad savivaldybėms tai yra didžiulė našta, ieškome tų įrankių“, – pridūrė K. Mažeika.

Buvo kalbama, kad grės baudos, kurias turės mokėti pačios savivaldybės, kurios nepasiekė rodiklių, tai mes, matydamos situaciją, kad savivaldybėms tai yra didžiulė našta, ieškome tų įrankių.

Lietuva yra gavusi įspėjimą iš Europos Komisijos dėl neįvykdytų įsipareigojimų – ne mažiau kaip 98 proc. nuotekų surinkti centralizuotai 2 tūkst. ir daugiau gyventojų turinčiose gyvenvietėse (aglomeracijose).

Tai apima ir šalyje vis dar pakankamai paplitusius lauko tualetus, kurių galima rasti didesniuose ar mažesniuose miestuose.

Iki 2023 metų neįvykdžius įsipareigojimų, Lietuvai gresia milijoninės sankcijos.

EK pažeidimo dėl netinkamo ES taisyklių, susijusių miesto nuotekų valymu, įgyvendinimo nagrinėjimo procedūrą prieš Lietuvą pradėjo 2017 m. vasario mėnesį, pateikusi oficialų pranešimą.

Pernai vasarį Aplinkos ministerija turėjo 2015 metų duomenis, pagal juos, centralizuotomis nuotekų surinkimo sistemomis buvo surenkamos 72 proc. gyventojų nuotekos. Naujausiais dabar turimais 2016 metų duomenimis, šis rodiklis yra 73,67 proc.

Pagal ES Miestų nuotekų direktyvą, 58 Lietuvos gyvenvietėse ir miestuose, kuriuose gyvena daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, ne mažiau nei 98 proc. nuotekų turi būti tvarkoma centralizuotose nuotekų tvarkymo sistemose, o likę ne daugiau nei 2 proc. nuotekų – individualiose nuotekų tvarkymo sistemose, kurios turi atitikti reikalavimus.

Tačiau iki šių metų pabaigos Lietuva 2 proc. rodiklio tikrai dar nepasieks, Eltai anksčiau yra teigusi Aplinkos ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
ES pampersininkų biznis įstrigo?.. :/

Kaunas .Gryciupio g.gyventojai?

Kaunas .Gryciupio g.gyventojai? portretas
Ministre ,okada bus tvarka daroma miestuose? Kaune Gryciupio upelis tersiamas nuo sovietmecio laiku.Gyvenantiem salia jo kvapai buna nemazi.Tersiama gamta,Nemusnas.Kaunas smirdi salia upelio.Kada Kauno vandenis darys tvafrka,o ne tik ims pinigus uz nuotakas ir paliks viska taip.Manau pasiteisinimo nera .Nejaugi busim privefrsti kreiptis i Strsbura?

Bukenos, skaitykite tekstą

Bukenos, skaitykite tekstą  portretas
esmę net raudonai atspausdino , o jūs vis tiek pezeta nesąmones ) Čia visai ne ministro noras , o ES politika , Lietuva jau gavo įspėjimą , o vėliau bus ir didelės baudos . Iš ko mokės ? Iš to pačio biudžeto , iš kurio didina biudžetininkams algas, pensijas ir t.t..... Taigi , griaukite savo šikinykus ir nesmardinkite kaimynams gyvenimo , pagaliau gyvename ES šalyje , o ne ....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių