Quantcast

Ministerija siekia sudaryti galimybes ukrainiečių teisininkams teikti paslaugas Lietuvoje

Teisingumo ministerija siekia suteikti galimybes trečiųjų šalių teisininkams, turintiems profesinį vardą, teikti teisines paslaugas Lietuvoje ir naudotis advokatų veiklos garantijomis.

„Poreikis sudaryti sąlygas trečiųjų šalių teisininkams veikti Lietuvoje buvo identifikuotas į Lietuvą dėl Ukrainoje vykstančio karo persikėlusių Ukrainos advokatų bendruomenės, išreiškusios didelį norą tiek neprarasti profesinių kompetencijų, tiek padėti kitiems nuo karo pabėgusiems Ukrainos piliečiams“, – BNS nurodė ministerija.

Ministerijos siūlomas projektas numato, jog teisininkai galės pradėti vykdyti veiklą tik kai bus įregistruoti į Trečiųjų šalių teisininkų, turinčių teisę teikti paslaugas šalyje, sąrašą. Jie galės teikti tik tokias paslaugas, kurios yra susijusios su šalies, kurioje asmeniui suteiktas profesinis vardas, nacionaline ar tarptautine viešąja teise, o paslaugas bylų procese teikti tik kartu su advokatu, įrašytu į Lietuvos praktikuojančių advokatų sąrašą.

Trečiųjų šalių teisininkai taip pat turės nurodyti profesinę organizaciją, kuriai priklauso, ar originalų turimą teisininko profesinį vardą taip, kad šį vardą būtų galima atskirti nuo Lietuvos advokato vardo.

Norintys teikti paslaugas asmenys turės būti apsidraudę savo profesinę civilinę atsakomybę, privalės laikytis Advokatūros įstatymo, Lietuvos advokatų etikos kodekso.

Šiuo metu trečiųjų šalių teisininkams Advokatūros įstatymas nėra taikomas, išskyrus, kai tarptautinės sutartys numato kitaip.

Minėti pakeitimai yra siūlomi ministerijos inicijuojamame Advokatūros įstatymo pakeitimo projekte, nuostatos šiuo metu yra derinamos su Lietuvos advokatūra, kitomis institucijomis. Sutarus dėl esminių sąlygų, projektas bus teikiamas Vyriausybei, kad galėtų būti pateiktas svarstyti Seimui.

Pagal ministerijos siūlymus, į Trečiųjų šalių teisininkų sąrašą negalės būti įtraukti teisininkai iš ginkluotą agresiją ar genocidą prieš kitas valstybes, nusikaltimus žmogiškumui ar karo nusikaltimus vykdančių valstybių. Taip pat jie negalės būti iš šalių su kuriomis Lietuva yra nutraukusi arba apribojusi diplomatinius santykius.

Į sąrašą taip pat negalės būti įtraukti teisininkai iš šalių, kurios neužkardo pinigų plovimo ar teroristų finansavimo arba jeigu joms yra taikomos Lietuvos ar tarptautinės sankcijos, embargas ar kitos poveikio priemonės.


Šiame straipsnyje: teisininkaiUkrainos teisininkaiteisinė pagalbakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių