Quantcast

Ministerija neigia studentų kaltinimus propaguojant du bankus

Švietimo ir mokslo ministerija dievagojasi, jog ruošdama paskolų studentams tvarką nesudaro išskirtinių sąlygų tik dviem bankams. Tokius kaltinimus metė Lietuvos studentų atstovybių sąjunga.

Studentų įtarimai

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentė Indrė Vareikytė pareiškė, jog paskolas būsimiems pirmakursiams galės teikti tik tie bankai, kurie Lietuvoje turi ypač gerai išplėtotą aptarnavimo tinklą.

"Tokie bankai yra du, o labiausiai atitinkantį matau vieną. To paties banko puslapyje yra identiška formuluotė apie jį, – tvirtino I.Vareikytė. – Nerimą kelia ir tai, kad ministras visur teigia, kad derybos su bankais baigtos. O po šio pranešimo mes gavome iš daugelio bankų teiginius – pirmąsyk girdime, kad tokios iš viso buvo."  Pasak I.Vareikytės, įdarbo grupės paskolų modeliui kurti posėdžius buvo pakviesti tik dviejų didžiausių bankų – SEB ir "Swedbank" – bei Lietuvos bankų asociacijos atstovai. Bankų atstovai dalyvavo visuose posėdžiuose, o bankų asociacijos – tik keliose.

Rinks kita ministerija

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus atstovė spaudai Aistė Skaržinskaitė tikino, jog galutinius kriterijus bankams nustatys ne jos atstovaujama institucija, o Finansų ministerija.

"Švietimo ir mokslo ministerija bankų tikrai neatrinkinės, nes tai ne mūsų, o Finansų ministerijos kompetencija. Būtent ji ir yra ta institucija Lietuvoje, kuri gali nustatyti skolinimo kriterijus, atrinkti tokius bankus, kuriuose studentams būtų sudarytos geriausios sąlygos", – komentavo A.Skaržinskaitė.

Jos teigimu, jokie paskolas galintys teikti bankai šiuo metu dar neparinkti: "Kai kurių bankų atstovai buvo įtraukti į darbo grupes, bet su konkrečiais bankais niekas nesuderėta, niekas nepasirašyta. Todėl nelabai suprantame, kokiu pagrindu mums metami tokie politizuoti kaltinimai."

G.Steponavičiaus atstovės svarstė, kad vienintelis pagrindas, kodėl LSAS galėjo įtarti, jog proteguojami kai kurie bankai, – tai pageidavimas, kad paskolas teikiantys bankai turėtų gerai išplėtotą regioninį tinklą. "To reikalaujama tam, kad įvairiuose Lietuvos kampeliuose gyvenantiems jaunuoliams būtų sudarytos patogesnės sąlygos kreiptis dėl paskolų. Jei neklystu, Lietuvos bankų asociacijai priklauso vienuolika bankų ir bent aštuoni jų turi išplėtotą regioninį tinklą", – kalbėjo A.Skaržinskaitė.

Ilgai derins

Darbo grupė valstybės remiamų paskolų sistemai derinti buvo sudaryta dar praėjusių metų gruodį. Į ją buvo įtraukti ir studentų atstovai, ir specialistai, ir Lietuvos bankų asociacijos atstovai. Darbas baigtas vasarį, susitarus dėl pagrindinių principų, kaip turi būti kuriama nauja paskolų sistema.

"Remiantis pasiūlytais principais, parengtas paskolų administravimo tvarkos projektas. Jis bus teikiamas Vyriausybei, bet šiuo metu šis projektas išsiųstas derinti visoms suinteresuotoms grupėms, taip pat LSAS. Ir ji gali teikti pastabas. Į jas bus atsižvelgta ir, prieš teikiant Vyriausybei, projektas dar kartą bus koreguojamas. O kai Vyriausybė jį patvirtins, Finansų ministerija derins pagrindinius reikalavimus bankams", – kaip šiuo metu rengiama paskolų studijoms sistema, aiškino A.Skaržinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių