Quantcast

Ministerija jau ėmėsi pirmų žingsnių, kaip rusų kalbą išgrūsti iš pasirinkimų?

  • Teksto dydis:

Netylant diskusijoms, ar Lietuvos mokyklose neturėtų būti mokoma rusų kalbos, Švietimo ministerija jau ėmėsi pirmų žingsnių, kaip ją naikinti iš pasirinkimų. Apie tai pokalbis su Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininku Andriumi Navicku.

– Ministerija siūlo mokėti vokiečių, prancūzų kalbos pedagogams papildomas 300 eurų stipendijas. Ar tai pritrauks papildomų specialistų?

– Matėte mokytojų reakcijas. Jie pasipiktinę ir pavargę nuo žaidimų, kai kelis dešimtmečius tai mokama už kelionę, tai nemokama, tai vieniems saldainis, kitiems – stipendija. Apgailėtina žiūrėti tokias imitacijas sprendžiant problemas, kokių mokytojų trūksta. Mūsų sisteminis požiūris švietimą finansuoti tinkamai, mokėti atlyginimus tokius, kad profesija taptų konkurencinga, pritrauktume jaunų specialistų į visas pozicijas. Trūksta ne tik chemijos, fizikos, bet ir muzikos mokytojų. Mes tikrai kategoriški šioje vietoje ir norime, kad baigtų iš mūsų tyčiotis. Spręskite problemas iš esmės, o ne žaiskite žaidimus imituodami spendimą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ministerija paskaičiavus, kad jei skirtų stipendijas ir dabartiniai šeštokai ateityje pasirinktų būti mokytojais, vis vien trūktų kelių šimtų specialistų.

– Tai yra tik imitacija ir problemos tikrai neišspręs. Laikini persistumdymai ir toliau mes būsime skęstančioje valtyje.

– Kaip jums atrodo įsipareigojimai, kad reikėtų išdirbti bent kelerius metus mokykloje, dirbti nors 0,7 etato?

– Siūlymai liks daugiausia popieriuje, realių pokyčių nebus, nebent pavieniai atvejai ir bus galima deklaruoti, kad buvo spręsta problema, imtasi priemonių. Tačiau pasikeitimų, manau, neįvyks.

– Ar jūsų profsąjunga spėjo padiskutuoti, ar reikėtų iš pasirenkamų kalbų sąrašo išbraukti rusų kalbą?

– Mokytojai dažnai priklausomi nuo tėvų ir vaikų pasirinkimo. Turėtų išlikti galimybė rinktis, o ne supriešinti tėvus, mokinius, bendruomenę. Diskusija vyko, žinome skandalus dėl vadovėlių ir pan. Mes orientuojamės, kad mokytojai turi būti sąmoningi ir ugdyti kritiškai mąstančius mokinius. Nostalgija draudimams reguliuoti situaciją ne mūsų organizacijos ir ne mokytojų vizija, kaip turėtų būti valdoma situacija. Manome, mokytojų, tėvų bendruomenės sąmoningos, mato, kas vyksta pasaulyje, ir kalbos pasirinkimas tikrai gali būti paliktas šeimos apsisprendimui, o ne valstybinių reguliavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip keist kalbą jau besimokantiems

Kaip keist kalbą jau besimokantiems portretas
Jei jau įkliuvo i rusu kalba, nėr ką daryti, kalbos nenori, nesimoko, o pinigai mokytojams mokami. Leiskit pasirinkti kitą kslba. Sudarykit trumpenes programas

Kodėl nemoko nuotoliu

Kodėl nemoko nuotoliu portretas
Gali retesnių kalbų mokyti nuotoliu, mokytojus samdytu ministerija, savivaldybė ar koperuotųsi kelios mokyklos. Minist9erija nijo griežčiau ir aiškiau tvarkytis

Ateities mokykloje Vilniuje nemoko lietuvių kalbos

Ateities mokykloje Vilniuje nemoko lietuvių kalbos portretas
o mokiniam parašo pažymius ir perkelia į kitą klasę bei niekas iš ministerijos netikrina
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių