Quantcast

Medininkų žudynių metinės: politikai užsimena apie baudžiamąją bylą Kremliui

Medininkų tragedijos 27-ųjų metinių minėjime antradienį Medininkuose šalies politikai savo kalbose ne tik pareiškė užuojautą artimiesiems, bet ir užsiminė apie baudžiamosios bylos kėlimą Rusijai.

Pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis priminė neseniai paviešintą Kremliaus iniciatyvą kelti baudžiamąją bylą prokurorams, tiriantiems Sausio 13-osios agresiją prieš taikius Lietuvos gyventojus.

Profesorius, pabrėžęs, kad pats yra pasisakęs, jog su idiotiškais Rusijos kaltinimais ginčytis nereikia, visgi samprotavo, kad reikėtų pagalvoti apie kad ir niekur nevedančios baudžiamosios bylos formavimą Kremliui.

„Mes turime reikalą su bepročių ir teroristų šalimi“, - savo kalboje apie Rusiją kalbėjo V. Landsbergis.

Mes turime reikalą su bepročių ir teroristų šalimi.

Profesorius kaltino Lietuvos institucijas, kad nesiima konkrečių veiksmų teisingumui įvykdyti.

“Ne vieną kartą esu pasakęs, kad Lietuvos institucijos elgiasi ne visai tinkamai. Tai yra institucijos, kurios turi siekti įvykdyti teisingumą, ir tai nėra tinkamai vykdoma“, - sakė V. Landsbergis.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis savo kalboje pabrėžė, kad neturi kilti jokių klausimų bei abejonių dėl Medininkų aukų Lietuvai prasmingumo. Pasak premjero, jie atidavė didžiausią auką - savo gyvybes.

„Šiandien mūsų visuomenėje, demokratiškoje, laisvoje valstybėje, atsiranda įvairiausių pamąstymų. Ar reikėjo, ar vertėjo? Šiandien mūsų pagrindinis uždavinys yra tas, kad niekada nekiltų abejonių, ar ta auka yra prasminga. Tai auka ginant atkurtą valstybę. Auka, kuri parodė, kad Lietuvos Respublikos pareigūnai, davę priesaiką atkurtai valstybei, besąlygiškai jos laikėsi. Jie atidavė savo gyvybes, brangiausią, ką galima atiduoti už valstybę“, - teigė S. Skvernelis.

Pasak premjero, Lietuvos teisėsauga turi įvykdyti teisingumą ir parodyti savo ryžtą.

„Kiek mes galime spėlioti ir dvejoti, ar viskas yra padaryta. Ar į visus klausimus yra atsakyta, ar tinkamai teisiškai įvertinta. Turime suprasti, bent tie, kas yra teisininkai, daugiau nei du dešimtmečius tirta byla ir jos tyrimo sėkmės rezultatas negali būti tas, kuris tenkintų mus. Reikia padaryti greitai, aiškiai ir rodant politinės valios ryžtą. Nepamirškime, prisiminkime ir nedvejokime“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Vienintelis iš tą naktį užpultų Lietuvos pareigūnų po sunkaus sužeidimo išlikęs gyvas Tomas Šernas žudynių vietoje minint Medininkų tragedijos 27-metį susirinkusiems pareiškė, kad Lietuvos teisėsauga turi rasti atsakymus į visiems rūpimus klausimus.

,,Lietuva yra kur kas saugesnė nei tais laikais, bet mes matome, kad mąstysena nepasikeitė. (...) Turime mes kažką daryti, o ne tik būti nekalti kaip balandžiai“, - T. Šernas.

Antradienį minėjime prie Medininkų memorialo žuvusieji pagerbti tylos minute, jiems atminti padėta gėlių ir prezidentės vainikas.

1991 m. liepos 31 d. Medininkų pasienio poste prie sienos su Baltarusija buvo nužudyti septyni Lietuvos pareigūnai: Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, Ričardas Rabavičius (dėl šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2 d.). Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno T.Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.


Šiame straipsnyje: Medininkų žudynėsmetinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuostaba

nuostaba portretas
Landsbergis ir Skvernelis dejuoja, aimanuoja...Kodėl nesidomite apie atšauktą pasalą prie muitinės? Juk muitininkus privalėjo saugoti kiti pareigūnai, kurie naktį staiga dingo? Tylu, ramu...

Man vatnikas

 Man vatnikas portretas
Nebejuokinkit su savo teisybe, kaip jus ją įsivaizduojat? Kremlių nubausti? Naivoka. gyvenimas tęsiasi.

Geras

Geras portretas
Net juokas ima ,tuo metu valdžia per prievarta už nusikaltimus kišo žmonės į pasienį ir landzbergiu aiškiai žino kas įvyko iš tikro ir kas ten šaudė,nemeluokit tautai ,tautą tai prisimena ,kaip lietuvis lietuvį ten šaudė dėl reklamos valdžiai ir vadinamos laisvės valdžiai ,bet ne tautai,o teroristų nereikia vadinti tų kurie niekada teroru neužsiėmė,bet va genocidu tautos landzbergine užsiima ir dabar
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių