Quantcast

Minima Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena

  • Teksto dydis:

Trečiadienį minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė organizuoja virtualią diskusiją apie privalomus minėjimus.

„Holokausto liudininkų, kurie gali aktyviai dalyvauti šviečiant visuomenę apie Holokausto siaubą, lieka vis mažiau. Mirus paskutiniams įvykių amžininkams, visa atsakomybė išsaugoti visuomenės atmintį pereis jaunesnėms kartoms“, – sako diskusijos iniciatorė ir viena iš dalyvių Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

„Holokausto atmintis neturi tapti tik istorijos pamoka, kur svarbiausia – datos, vardai, vietos. Tai turi būti amžina žmogiškumo, moralės, vertybių pamoka, kuri turi sujaudinti ne tik protą, bet ir širdį“, – teigė ji.

Tai turi būti amžina žmogiškumo, moralės, vertybių pamoka, kuri turi sujaudinti ne tik protą, bet ir širdį.

Diskusijoje „Kai nebelieka gyvų Holokausto liudininkų – privalomieji minėjimai ir atmintis visuomenėje“ taip pat dalyvaus Mykolo Romerio universiteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto profesorius Justinas Žilinskas, Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto docentas Hektoras Vitkus, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos narys Paulius Gritėnas ir Vilniaus politikos analizės instituto Medijų ir demokratijos programos vadovas Donatas Puslys.

Pasak diskusijos moderatoriaus, Šeduvos žydų memorialinio fondo vadovo Sergejaus Kanovičiaus, išeinant paskutiniams gyviems Holokausto liudytojams ieškoma naujų formų išsaugoti jų atmintį ir perduoti ją kitiems.

„Turime vengti formalaus proginių dienų atsiminimo, o kurti gyvą, ryšį su praeitimi turinčią bendruomenę, kuri ne tik prisimena, bet ir atranda, mokosi, domisi, reflektuoja ne tik Holokausto reiškinį, bet ir gyvenimą iki jo ir po jo“, – sakė jis.

Be to, Tarptautinės Holokausto aukų dienos proga Lietuvos žydų bendruomenė kviečia visus prisidėti prie pasaulinės akcijos #WeRemember/#MesPrisimename – patogiu metu aplankyti žydų žudynių vietas, socialiniuose tinkluose užsidėti laikiną profilio rėmelį ar pasidalyti nuotrauka su užrašu #WeRemember/#MesPrisimename.

I. Šimonytė: Holokaustas – visos žmonijos tragedija

Sausio 27-ąją minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną ir 75-ąsias Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos išlaisvinimo metines, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pabrėžia, kad Holokausto siaubas yra visos žmonijos tragedija.

„Šiandien mes pagerbiame Holokausto aukas. Šiandien mes prisimename. Ir ne tik šiandien svarbu nepamiršti, koks pavojingas neapykantos virusas, nuolat grasantis įsiveržti į mūsų gyvenimus ir prieš 80 metų parodęs, kokia didžiulė tamsa gali apimti žmonių širdis. Holokausto siaubas yra visos žmonijos tragedija. Ji mus visus nuskurdino ir kartu atskleidė, kad privalome kasdien saugoti savo širdis nuo neapykantos daigų“, – sako premjerė.

Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena minima sausio 27-ąją. 1945-ųjų sausio 27-ąją buvo išlaisvinti Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos kaliniai. Didžiausioje nacių koncentracijos ir naikinimo stovykloje nužudyta per 1,5 mln. žmonių, iš jų – per 1 mln. žydų.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinti maždaug 800 lietuvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ausį rėžia žodis holokaustas

Ausį rėžia žodis holokaustas portretas
Atrodo, kad jau pakankamai apanglėjom, bet kažkodėl neišmokom taisyklingai rašyti ir tarti anglišką žodį holocaust. Atsiverskim tarptautinį Webster's žodyną, jame aiškiai parašytas tarimas [holokost]! Iš tikrųjų šią tragediją reiktų vadinti originaliu (žydišku) terminu Šoa. Holokostu vadintinos ir kitos tragedijos, kaip Holodomoras, armėnų genocidas, lietuvių,Krymo totorių, čigonų, Ruandos tutsių,...

Anonimas

Anonimas portretas
ka gerei kad apsivemei. pasitikrink ar tavo sikinikas neusikiso.

ALGIS

ALGIS portretas
Apetitas atsiranda bevalgant , per prievartą geras nebūsi ,
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių