Quantcast

Sulaikyti migrantai gyvenimo sąlygas lygina su konclageriu, konfliktuoja dėl jau pabodusio maisto

  • Teksto dydis:

LNK filmavimo grupė apsilankė pasienio užkardose, kur apgyvendinti neteisėti migrantai.

Pirmoji stotelė – Kapčiamiesčio užkarda Lazdijų rajone, vėliau – kitos pasienio rinktinės Varėnos užkardos.

„Situacija, žinoma, yra labai prasta“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Užkardose apgyvendinti neteisėtus migrantus – ne vieta. Visgi atvykėliai čia apgyvendinami netgi pareigūnų kabinetuose. Pastatytos palapinės, tačiau ir jos persipildė.

„Pasieniečiai turi vos vieną kambarį, kuriame gali pasibūti, išgerti kavos, nes, pavyzdžiui, ir valgomasis, kuriame pasieniečiai dažniausiai valgydavo, leisdavo savo laisvalaikį, kai kiti pasieniečiai tuo metu apžiūrėdavo teritoriją, to neliko. Šiuo metu tame kambaryje yra lovos, pastatyti čiužiniai, miega nelegalūs migrantai, kurie buvo sugauti. Štai tokios sąlygos“, – kalbėjo žurnalistas Šarūnas Dvareckas.

Mūsų tikslas tuos žmones kuo greičiau išsiųsti į jų kilmės šalis.

„Mes neteisėtiems migrantams buvome numatę 38 apgyvendinimo vietas. Įvykus šia krizei įrengėme beveik 700 gyvenamųjų vietų. Tačiau šiuo metu mūsų veikimo teritorijoje jau yra sulaikyta virš 900 migrantų. Kaip matome, tas skaičius nemažėja“, – teigė Varėnos pasienio rinktinės vadas Virgilijus Raugalė.

„Netgi archyvo kabinetas yra užimtas ir dirba migracijos pareigūnai, nes mes neturime kitokių sąlygų suteikti jiems. Visa užkarda pilnai užimta“, – kalbėjo Kapčiamiesčio pasienio užkardos vadas Ramūnas Kolkauskas.

Dėl to, kas vyksta, mūsų tautiečių baimė ir nerimas pateisinami. Tačiau, anot ministrės, atvykėliai dėl to ir privalomi būti saugomi, o tam reikia pajėgumų.  „Yra labai rimta situacija. Labai svarbus visų susitelkimas. Nėra taip, kad mes tų neteisėtų migrantų laukiame eilėje atvykstant. Mūsų tikslas tuos žmones kuo greičiau išsiųsti į jų kilmės šalis. Ir mūsų dabar klausimas yra, kad jeigu jau jie atvyko, mes turime užtikrinti tų žmonių saugų laikymą tose teritorijose. Tam, kad ir mūsų visa visuomenė būtų apsaugota. Prašymas yra netrukdyti dirbti mums savo darbą“, – žurnalistams teigė A. Bilotaitė.

Lankantis užkardose akis krypo ne tik į migrantus, bet ir į čia dirbančius pasienio pareigūnus. O šie, nepaisant to, kad užkardose patys beveik nebeturi vietos, kenčia dar ir nuo krūvių. „Žinote, esame ant išsekimo ribos ir įtampa tikrai didžiulė pareigūnų tarpe jaučiasi, kadangi yra skiriamos didžiulės pajėgos, pareigūnai dirba viršvalandžius“, – situaciją komentavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas Vidas Mačaitis.

Situacija būtų kuriozinė, jeigu nebūtų graudi. Pasieniečiai dabar tampa ne tik sveikatos darbuotojais, bet ir padavėjais, kurie migrantams nešioja maistą. „Priežiūrai, maitinimui, apgyvendinimui, spręsti medicinos klausimus, susijusius su higiena klausimus, rūpintis sergant COVID-19 ir tokių turime šešis asmenis, kurie yra mūsų patalpose, kadangi iš mūsų niekas jų nebepaima. Tikrai situacija yra sudėtinga. Tampame ne tik sienos saugotojais, bet visų paslaugų teikėjais“, – kalbėjo V. Maičaitis.

Prašymas yra netrukdyti dirbti mums savo darbą.

O kur dar atvykėlių pageidavimai, pavyzdžiui, gyventi kartu. „Atsižvelgti į visus tuos pageidavimus tiesiog nėra galimybių, kadangi apgyvendiname ten, kur yra laisvų vietų. Žinoma, tai yra problema. Dėl maitinimo – reikia parinkti tam tikrą maistą, kuris yra jų tradicinis maistas. Negalima teikti tokio maisto, ką įprastai valgo Lietuvos piliečiai. Susiduriame su problemomis ir su medicinos paslaugomis“, – teigė Varėnos pasienio rinktinės vadas V. Raugalė.

„Pinigų neprašo, šokdinti nešokdina. Mūsų užkardoje viskas ramiai. Aišku, du incidentus turėjome. Vienas buvo dėl maitinimo, nes gauna sausą davinį. Kaip sakoma, tie patys konservai gali pabosti. Kitas buvo toks incidentas: žaidė kamuoliu, vienas kitam pataikė, religijos skirtingos“, – kalbėjo Kapčiamiesčio pasienio užkardos vadas.

Pareigūnai prašo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), kad medicinos paslaugos punktai būtų kiekvienoje užkardoje. Gydytojai čia šaukiami dažnai – mažamečiai susižaloja, kanda vabzdžiai, kas atvykėliams kelia stresą, yra ir nejudančių, sergančių vėžiu, ar sulaužytais kaulais po to, kai neteisėtai kirto sieną, kai kurie žaloja ir save.

„Mums reikia pagalbos, ateikite pažiūrėti, mes negalime čia taip būti. Mes visi turime vaikų, nėra pieno, nėra gero maisto. Padėkite mums“, – žurnalistams sakė migrantas.

Mes norime papasakoti apie sąlygas, čia kaip konclageryje, kai lietus lyja, čia viskas plaukia.

„Mes norime papasakoti apie sąlygas, čia kaip konclageryje, kai lietus lyja, čia viskas plaukia. Jeigu namie būtų buvę gerai, čia niekas nebūtų važiavę. Gal jūs galėtumėte mums kokiame pastate apgyvendinti?“ – teiravosi kitas migrantas.

„Ten nėra gyvenimo, aš noriu gyvenimo čia. Bet netgi ir čia nėra gyvenimo“, – kalbėjo kitas pašnekovas.

Dėl susiklosčiusios situacijos sienos apsauga dabar lieka antrame plane. „Mes juo sulaikome, tai turime tikrai didžiulius iššūkius, mes, kaip pasieniečiai, turime užtikrinti sienos apsaugą ir sulaikyti visus neteisėtus migrantus, patenkančius į Lietuvą“, – teigė V. Mačaitis.

Daugiau vaizdų iš pasienio užkardų – įraše:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet palaukit

Bet palaukit portretas
O kur mūsų visokie šauliai, šaulių sąjunga? Ar jie tik per šventes nori pasipuikuoti ar gali ir pagelbėti pvz pasieniečiams??? Be to karo akademijos studentai gali padėti, na ir atsakingi savanoriai

Jai ka.

Jai ka. portretas
O tai jie neskaito spaudos ,neziur tv apie pasauli.tokius pinigus isleidzia nezinodami kas laukia ir kas bus.o pas mus atkeliave be nieko.nenor lai nevalgo.ant paduko atgal i savo namus i savo sali.niekas nelaiko.

pesimistas

pesimistas portretas
Jūs jū neišsiusit atgal,jei šalys iš kurios atvyko su jumis nebendradarbiaus,o patys,,pabegeliai,,nepasakys savo duomenu.Taip,kad kuo greiciau stabdykit juos bet kokiomis priemonemis,kad ir ginklu,nes veliau bus per velu.Ateis šalti orai o juos iš palapiniu reiks kazkur apgivendinti,kai tuo tarpu i socialini busta yra begalines eiles tu paciu lietuviu.STABDYKIT JUOS BET KOKIOM PRIEMONEM!
VISI KOMENTARAI 101

Galerijos

Daugiau straipsnių