Quantcast

Migrantai bėga iš stovyklų: iki šiol paspruko 700 nelegalų, negrąžinta – daugiau nei 500

  • Teksto dydis:

Iki šiol iš stovyklų Lietuvoje bandė pasprukti jau per 700 nelegalų. Tvoros neteisėtų migrantų stovyklose jau lūžo ne kartą, tačiau nei tvoros, nei pareigūnai geresnio gyvenimo trokštantiems migrantams – ne kliūtis, praneša LNK.

Iš stovyklų pasprukusius pareigūnams teko ne kartą gaudyti ir grąžinti atgal į jų apgyvendinimo centrus. Iš kiek daugiau nei 4 tūkst. neteisėtai Lietuvos sieną kirtusių migrantų, 700 asmenų, maždaug šeštadaliui, iš stovyklų pavyko pasišalinti. Anot Viešojo saugumo tarnybos vado Ričardo Pociaus, migrantai yra valstybės sienos pažeidėjai, o ne nusikaltėliai. Todėl jų kaip nors įkalinti niekas neturi teisės. Stovyklose esančios tvoros tiesiog žymi neteisėtiems migrantams skirtą stovyklos teritoriją.

„Juos stebi mūsų patruliai. Dažniausiai paryčiais, kai yra tamsu, rūkas, tos tvorelės yra lengvai išardomos arba pakeliamos“, – sakė R. Pocius.

Yra ir tokių, kurie, pasiblaškę už stovyklos ribų, atgal grįžta patys. Tačiau kai kurie pasprukti bando ir keletą kartų.

Migrantų atkaklumą rodo ir neseniai rastas dešimties metrų ilgio tunelis, kurį migrantai išsikasė Rūdninkų stovykloje.

Stop kadras

„Mes negalime rankom susikibę apjuosti tų stovyklaviečių gyva jėga“, – teigė R. Pocius.

Migrantai bėga iš visų apgyvendinimo vietų. Jas saugo Viešojo saugumo tarnybos, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei Kalėjimų departamento pareigūnai. Iki šiol daugiausiai neteisėtų migrantų pasišalino iš Ruklos – 286, Pabradės – 180 ir Rūdninkų – 101. Iš kitų apgyvendinimo vietų, pavyzdžiui,  Linkmenų, Kazitiškio, Verebiejų ar Vydenių migrantai bėga mažiau.

Bėglių iš migrantų apgyvendinimo centrų paskutiniu metu daugėja. Vien per paskutines dvi savaites tokių užfiksuota 70. iš jų sugrąžinti pavyko tik 21. Atsižvelgus į tai, Vidaus reikalų ministerija (VRM) nusprendė sustiprinti migrantų apgyvendinimo centrų apsaugą.

„Tam, kad užtikrintume vienodą apsaugos lygį, bus paskirti apsaugos koordinatoriai. Taip pat papildomai stipriname pajėgas patruliuojančių policijos automobilių. Ir papildomas pajėgas telkiame tam, kad būtų apsaugoti patys objektai“, – trečiadienį kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Mes negalime rankom susikibę apjuosti tų stovyklaviečių gyva jėga.

Iš viso nuo metų pradžios iš stovyklų Lietuvoje pabėgo kiek daugiau nei 700 migrantų. Sulaikyti ir grąžinti atgal tik apie 150. Tai reiškia, kad daugiau nei pusė tūkstančio migrantų dingo. Tačiau kur jie yra, niekas nežino. Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė tikino, jog pastarųjų pareigūnai vis dar ieško. Nuo neteisėtų migrantų krizės pradžios sustiprinta kelių į Lenkiją apsauga.

„Patruliuoja tiek Lietuvos, tiek Lenkijos pareigūnai. Visos įtartinos mašinos yra stabdomos ir atliekama kontrolė. Nemažas kiekis jau yra tuo pagrindu sugrąžintas. Tas pats, suprantu, yra tarp Lenkijos ir Vokietijos sienos“, – sakė ministrė.

Užsienyje sugauti migrantai sugrąžinami į Lietuvą, kuri pastariesiems, panašu, tik tarpinė stotelė.

„Tie jų bandymai pabėgti rodo, kad visiškai Lietuva jiems nėra tikslo šalis. Jie nori keliauti kitur. Ir tas pabėgėlio prašymo pateikimas yra tik formalus dalykas. Jie nelaukia sprendimų, iki kol bus išnagrinėti jų pateikti prašymai“, – svarstė vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas.

Praėjusią savaitę baigta neteisėtų migrantų registracija, spartinamas prieglobsčio prašymų nagrinėjimas. Šiuo metu iš beveik 3 tūkst. prieglobsčio prašymų išnagrinėti 645. Kol kas nei vienas iš jų nebuvo patenkintas. Šiuo metu migrantai apgyvendinami penkiose vietose – buvusiuose pataisos namuose Kybartuose, pasieniečių mokyklos Medininkuose teritorijoje, Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, socialiai pažeidžiamiausios grupės įkurdinamos Rukloje, Pabėgėlių priėmimo centre ir modulinių namelių stovyklavietėje, taip pat Naujininkuose, buvusiuose Vilniaus nakvynės namuose.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuoliai migrantai. Jų vietoje ir aš taip daryčiau. Sprukčiau is šitos skylės...

Ačiū \\\\\.../////

Ačiū   \\\\\...///// portretas
Dievui,kad komentatorių prognozės išsipildytų ir jie varytų į Vokietiją.Bet manau jie liks Lietuvoje plėšikauti,nes kelias į Volietiją per Lenkiją.Lenkai neturi savo "ministrės" biliotaitės,jų neįsileis.

Da Luna

Da Luna portretas
namo namo jau laikas tvarkyti, seniai kur tau tokie skaičiai ar mums reikia ,juk mes esame nepajegus tos migrantus vaikytis,nesuprantami reikalai kodėl nedeprtojate jos visus namo, ko truksta neaišku, pinigus barsto mūsų žmoniu pragyvenimo lygis smunka žemin o tie bujoja ir laksto , kaip šunis, kam ju reikia ir net patys gabena iš afganu o kam ir kodėl juk kada mūsų kareiviai ten buvo taip tie civiliai juk dirbo musiškiams už piniga o ne darmai už alga juk mokejote tiems draugams, taip ko truksta dėl kuo našta mums ant pečiu kraunate, tempiat iš ten jos juk tegul gyvena ir tvarkosi savo šalies rate, pagal darbo kodeksa ir stengiasi igyvendinti savo darbais o ne svetur imti ir tenkintgi ju nora,
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių