Quantcast

Ministras apie medžioklę su lankais: noriu atsiprašyti visų, kurie buvo suklaidinti

Kritikos dėl įteisintos medžioklės lankais sulaukęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sako, kad sprendimą priėmė Medžioklės taryba, tačiau žada, kad dėl to bus plačiau diskutuojama.

„Įsakymą ir tam tikras nuostatas šioje Vyriausybėje priima ne vienas ministras vienasmeniškai, o tam yra būtent patariamoji Medžioklės taryba, kurioje dalyvauja ir visos medžiotojų organizacijos, mokslininkai, visuomenininkai – tie, kurie suinteresuoti vienokiais ar kitokiais sprendimais. Ir būtent tas sprendimas buvo patariamosios tarybos, kuriai vadovauja viceministrai“, – žurnalistams po susitikimo su premjeru Sauliumi Skverneliu sakė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

„Iš tiesų artimiausiu metu planuojame surengti išplėstinį patariamosios medžioklės tarybos posėdį, kuriame dalyvausiu ir aš pats asmeniškai ir dar kartą šis klausimas bus apsvarstytas“, – žadėjo jis.

Ministras pabrėžė, jos penktadienį pasirašytu jo įsakymu medžioklė su lankais taptų galima tik nuo 2022 metų.

„Noriu atsiprašyti visų, kurie buvo suklaidinti, nes iš tiesų Medžioklės taisyklės ir būtent tas punktas, kuris lygtai leistų medžioklę su lankais, jis nėra galiojantis, jis įsigalios tik 2022 metų balandžio 31, tik jeigu bus įvykdyti prieš tai išsakyti lūkesčiai, tai yra, užtikrintas saugumas, tvarka, ir taip toliau“, – kalbėjo K. Mažeika.

„Turbūt kiekvienas argumentas turi būti išgirstas ir įsiklausytas ir negalime vadovautis emocijomis, nes na tikrai reikia įsiklausyti, o sprendimą priimsime kartu“, – sakė K. Mažeika.

Penktadienį pasirašytu ministro įsakymu pakeičiamos medžioklės taisyklės ir tarp leidžiamų naudoti įrankių ir priemonių įrašytas punktas apie medžioklinius lankus. Įsakyme nurodoma, jog papunktis dėl medžioklėje leidžiamų įrankių įsigalioja nuo 2022 metų balandžio.

Noriu atsiprašyti visų, kurie buvo suklaidinti, nes iš tiesų Medžioklės taisyklės ir būtent tas punktas, kuris lygtai leistų medžioklę su lankais, jis nėra galiojantis, jis įsigalios tik 2022 metų balandžio 31.

Šis sprendimas sulaukė kritikos tiek iš visuomenininkų, tiek iš opozicijos bei valdančiųjų Seimo narių. Premjeras S. Skvernelis savaitgalį taip pat teigė, kad tokia medžioklė jam atrodo nepriimtina.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė bei jos frakcijos kolega Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius pirmadienį pasiūlė išbraukti prieštaringai vertinamą leidimą medžioti lankais.

Opozicinės konservatorių frakcijos atstovai Mykolas Majauskas ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Aistė Gedvilienė savaitgalį taip pat pranešė teiksiantys Medžioklės įstatymo pataisas, nustatant, kad lankas yra draudžiamas medžioklės įrankis.

K. Mažeika tokiomis iniciatyvomis stebisi.

„Turbūt vienok yra keista, kai žmonės, kurie nori legalizuoti narkotikus, draudžia tuo pačiu medžioklę vienokiu ar kitokiu būdu. Tai turbūt klausimas yra esminis ir žmonės, kurie nieko bendra neturi su medžiokle, turbūt su narkotikais turi bendro daugiau“, – kalbėjo jis.

Kalbėdamas apie A. Širinskienę K. Mažeika pridūrė, jog registruotas siūlymas yra „jos asmeninė nuomonė“ ir sakė jos nevertinsiąs bei žadėjo į frakcijos kolegų klausimus ir nuogąstavimus atsakyti.

Ministras tikino, jog Medžioklės taryboje siūlymui buvo pritarta, jis pats diskusijose nedalyvavo ir todėl nematė priežasčių nepasirašyti šio siūlymo.

„Man buvo pristatyta, kad klausimas yra išdiskutuotas“, – kalbėjo K. Mažeika.

Po susitikimo su premjeru ministrą prie Aplinkos ministerijos pasitiko keli aplinkosaugos aktyvistai, raginę pakeisti sprendimą dėl medžioklės lankais.

Lanką medžioklėje naudoti buvo leidžiama iki 2004 metų, vėliau uždrausta.

Lankų naudojimo priešininkai teigia, jog tylus šūvio paleidimas palengvina galimybes brakonieriauti, tačiau šalininkai teigia, jog tyli medžioklė yra būdas apsaugoti aplinkinius gyventojus nuo šūvių triukšmo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
MINISTRE , ESI M E N K Y S T A .

Geriau

Geriau portretas
jau eitų jaučius romyt...

piktas pensininkas

piktas pensininkas portretas
Ar tų medžioklių širdys jau visai suakmenėjo?
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių