Quantcast

Medikas įvardijo bene vienintelį būdą, kaip laimėti karą prieš koronavirusą

  • Teksto dydis:

Ispanijoje dirbantis medikas Mindaugas Gudelis sako, kad nuo šiol visi esame potencialūs koronaviruso nešiotojai. Todėl, pasak specialisto, dabar svarbiausia – saviizoliacija. Tik taip virusas gali būti sustabdytas, o gal ir visai išnykti.

„Apie sergamumą. Kaip ir minėjau anksčiau, šio viruso užkrečiamumo vektorius yra tris kartus didesnis nei paprasto gripo viruso. Užsikrėtus juo po maždaug 24-27 valandų tampama šio viruso nešiotoju, platintoju, neturint jokių ligos požymių. Apytiksliai po penkių dienų gali atsirasti pirmieji ligos simptomai ir po to sergamumo eiga priklausys nuo įvairių faktorių: nuo viruso kiekio, kuris pateko į plaučius, imuniteto, amžiaus ir kitų lėtinių ligų“, – sako medikas.

Pristabdžius šio viruso plitimą, galėsime apsaugoti savo sveikatos apsaugos sistemą nuo griūties ir mūsų gydytojai galės kuo geriau atlikti savo darbą.

„O šio viruso platintoju gali išlikti net iki dviejų savaičių po pasveikimo. Anksčiau minėjau, kad praktiškai visi mes persirgsime šiuo virusu. Ir dar kol kas neaišku, ar šis virusas išnyks ar liks cirkuliuoti tarp mūsų. Laikas parodys. Ankstesniame mano pavyzdyje apie tūkstantį užsikrėtusių asmenų minėjau, kad net 80-90 proc. žmonių nepajus jokių užsikrėtimo požymių arba turės lengvus peršalimo simptomus. Dauguma šių žmonių nesikreips niekur, ieškodami medicinos pagalbos. O likusi dalis, kuri kreipiasi į gydytojus, ir būna įtraukiama į statistiką, kur registruojami visi šio viruso požymiai, ligos eiga, komplikacijos ir mirtingumas“, – skaičiuoja M. Gudelis.

Medikas pabrėžia ir karantino svarbą – tik laikydamiesi saviizoliacijos galime sustabdyti viruso plitimą. „Vėl norėčiau sugrįžti prie karantino. Čia yra labai, labai svarbi saviizoliacijos tema. Dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, šiuo būdu stengiamasi izoliuoti virusą, kad jis negalėtų plisti iš vieno žmogaus į kitą. Ir tikimasi, kad laikui bėgant šis virusas galėtų išnykti, kaip ir kiti šios šeimos virusai. Aišku, tai tik hipotezė, o laikas parodys, kaip bus. Kitas labai svarbus dalykas yra – jei ir užsikrėsime, kad patekęs į kvėpavimo takus šio viruso kiekis būtų kuo mažesnis. Šis kiekis gali būti mažesnis jei tai bus sporalinis kontaktas su šiuo virusu, nei pavyzdžiui būnant uždaroje patalpoje su šio viruso nešiotoju ar platintoju. Jei viruso kiekis nedidelis, tada turime daugiau galimybių susirgti besimptomatine arba lengva šio viruso forma ir neturėti didelių komplikacijų“, – teigia medikas.

Šiandien, kad laimėtume karą prieš virusą, mūsų prašo pasilikti namuose.

„Trečias dalykas – pristabdžius šio viruso plitimą, galėsime apsaugoti savo sveikatos apsaugos sistemą nuo griūties ir mūsų gydytojai galės kuo geriau atlikti savo darbą ir tuo pačiu išgelbėti daugiau gyvybių. Nenoriu kalbėti apie šio viruso gydymą, nes šiuo metu vyksta daugiau 260 mokslinių tyrimų, kuriais ieškoma geriausio gydymo. O šiuo metu naudojami priešmaliariniai ar antiretroviraliniai vaistai kol kas neįrodė savo pranašumo prieš šį virusą, todėl yra tarsi bandymų stadijoje“, – sako M. Gudelis.

Medikas pabrėžia apsauginių kaukių nešiojimo būtinybę. Pasak jo, šiuo metu, net ir nejausdami viruso simptomų, galime būti ligos platintojai. „Kalbant apie kaukių nešiojimą, aš manau, kad esant šiai pandemijai, visi mes esame potencialūs šio viruso nešiotojai ir platintojai. Kad apsaugotume kitus ir tuo pačiu save, kaukės yra reikalingos, jei turime dirbti arba turime eiti į parduotuvę apsipirkti. Ir taip yra galimybė sumažinti išskiriamų virusų kiekį. Yra įvairiausių kaukių, kurios turi skirtingas funkcijas. Vienos apsaugo, kad neužsikrėstume, o kitos – kad neplatintume šio viruso. Aš asmeniškai kai einu į darbą ar į parduotuvę apsipirkti, naudoju chirurginę kaukę“, – pasakoja medikas.

„Visi gydytojai prašome savo pacientų arba žmonių, kad jie tiesiog klausytų mūsų patarimo ir liktų namuose. Neklaidžiotų be tikslo nei po parkus, nei po parduotuves, nei po miestą. Yra labai svarbu izoliuoti šį virusą, kad susirgimų atvejai būtų kuo lengvesni ir prasirgtume lengva arba be jokių požymių forma, kad mūsų ligoninės galėtų dirbti 100 proc. arba net didesniu pajėgumu. Žinote, man neseniai kažkas yra pasakę: mūsų seneliai ir proseneliai buvo priversti išeiti į karą, o šiandien, kad laimėtume karą prieš virusą, mūsų prašo pasilikti namuose“, – taip savo įrašą baigia M. Gudelis.

Primename, kad iki ketvirtadienio ryto Lietuvoje patvirtinta 290 susirgimų koronavirusu COVID-19, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija.

Jos duomenimis, nuo šios užkrečiamosios ligos šalyje mirė keturi žmonės, vienas pasveiko.

Trečiadienį ištirti 849 mėginiai, iš viso atlikta 4320 tyrimų.

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą kovo 16 dieną Lietuvoje paskelbtas karantinas. Jis pratęstas iki balandžio 13 dienos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

jis

jis portretas
trintukas,nieko nezino apie si bakterologini kinieciu ginkla Zemes zmoniu zudymui,tik ekspermentuodamas gali viska suzinot. Xoguje jis gali tunot net virs menesio,jis islenda kai organizmas jo neiveikia.

...

... portretas
Tai kad tos kaukės net miltų fabrike neveiksmingos, o virusiukai šimtus kartų smulkesni.

aaa

aaa portretas
skelbiu. lt yra kaukiu ten paieskokit gal spekuliantai isgelbes nors ir brangiai ...bet sveikata manau brangesne.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių