Quantcast

Mecenatės noras - knyga Lietuvai

Dovana Lietuvai

Mecenatės noras - knyga Lietuvai

Penktadienio vakare Klaipėdos paveikslų galerijoje uostamiesčio auditorijai buvo pristatyta ilgai laukta Australijos lietuvės daktarės Genovaitės Kazokienės knyga “Lietuviai dailininkai Australijoje 1950-1990m.”. Šis dailės almanachas įkūnijo priešmirtinį sunkiai sergančios Australijos lietuvių visuomenės ir kultūros veikėjos norą ir tapo kone paskutine dosniausios Lietuvos dailės muziejaus mecenatės dovana Lietuvai.

Vasarą knyga buvo pristatyta Vilniaus rotušėje, o apkeliavusi dar kelis Lietuvos didmiesčius bus sutikta Melburne, kur jau dabar yra ruošiamasi iškilmėms. “Man labai malonu net ir per atstumą dalyvauti šiame pristatyme, tačiau visų atsiprašau, kad negalėjau atvykti”, - knygos iniciatorės Gražinos Pranauskas lūpomis prabilo dėl silpnos sveikatos būklės į Lietuvą negalėjusi atvažiuoti G.Kazokienė. Prieš tai savo gimtajai šaliai padovanojusi aštuonių šimtų dvidešimt aštuonių vienetų Australijos ir Okeanijos tautų nuo akmens amžiaus mažai tepakitusio meno rinkinį, mecenatė knygos pavidalu pristatė tautiečiams 1994 metais apsigintą disertaciją. Šešerius metus rinktame darbe buvo pristatyti net šimto keturiasdešimties Australijoje gyvenančių ar kada nors gyvenusių įtakingų lietuvių dailininkų darbai. Gimusi Kaune, o Antrojo pasaulinio karo metais su šeima pasitraukusi į Vakarus, G.Kazokienė tiki, kad ji galinti daug prasmingo dėl Lietuvos nuveikti net taip toli nuo jos būdama. Gal todėl visuomenės veikėja taip skubėjo išleisti šį Lietuvos bei Australijos kultūrai neįkainojamą veikalą. Juk lietuviai dailininkai turėjo stiprios įtakos Australijos menui, nes sugebėjo iš pelenų prikelti tenykštę grafiką bei akvarelę. Savo meilę gimtinei jie išreiškė kiekvienas savaip – kas drobėje, kas medyje, kas akmenyje.

Tačiau leidėjai neskubėjo išleisti G.Kazokienės knygos ir tik sužinoję apie sunkią odontologijos daktarės ligą išleido ją kone akimirksniu. Taip pat akimirksniu nuo mirties patalo atsikėlė ir pati autorė, kuri net ryžosi dalyvauti Vilniuje bei Kaune vykusiuose almanacho pristatymuose. Deja, sveikatai vėl pablogėjus, Klaipėdoje ji taip ir nepasirodė. Nors buvo išleista tik septyni šimtai knygos egzempliorių, mažai Australijos lietuvių bendruomenei ji – tikra dovana. Gaila, kad šį kartą mecenatės dovana gali būti paskutinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių