Quantcast

Matematikos egzamino rezultatai – prasti, ministrė netvirtina jų ir prašo analizės

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė paprašė atlikti valstybinio matematikos brandos egzamino papildomą vertinimą ir jo rezultatus tvirtinti atlikus papildomą analizę.

„Nors rezultatai dar nepaskelbti, žinome, kad matematikos egzamino rezultatai yra blogesni nei pernai, panašūs į 2020 metų rezultatus. Negali būti kompromisų, kai kalbame apie vaikų ateitį lemiančius sprendimus“, – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime cituojama J. Šiugždinienė.

Tuomet matematikos egzaminą išlaikė 67,61 proc. kandidatų.

Pasak pranešimo, ministrė paprašė išsiaiškinti priežastys, lemiančias tokius rezultatų svyravimus, matematikos egzamino rezultatai bus paskelbti iki liepos 12 dienos.

Tuo metu kitų egzaminų rezultatai, ministerijos vertinimu, pateikė ir teigiamų staigmenų. Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą abiturientai išlaikė geriausiai per pastaruosius aštuonerius metus: mažiausiai neišlaikiusiųjų ir didžiausia dalis pasiekusiųjų aukštesnįjį pasiekimų lygmenį.

Geografijos egzaminą abiturientai išlaikė geriausiai, palyginti su pastarųjų devynerių metų rezultatais: mažiausiai neišlaikiusiųjų, didžiausia dalis pasiekusiųjų aukštesnįjį pasiekimų lygmenį.

Nors rezultatai dar nepaskelbti, žinome, kad matematikos egzamino rezultatai yra blogesni nei pernai, panašūs į 2020 metų rezultatus.

Vokiečių kalbos brandos egzaminą išlaikė visi laikiusieji, šimtukų daugiau nei pernai. Prancūzų kalbos egzaminą išlaikė visi abiturientai, bet šimtukų nėra.

Tačiau biologijos egzamino rezultatai yra šiek tiek prastesni nei įprastai, mažiau abiturientų surinko 100 taškų.

Lietuvių kalbos egzaminą abiturientai išlaikė šiek tiek geriau nei pernai

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą abiturientai išlaikė šiek tiek geriau nei pernai.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą šiemet laikė 16 tūkst. 914 kandidatų. Egzaminą išlaikė 92 proc. (pernai – 91,4 proc.), o šimtukus gavo 379 kandidatai (pernai – 375), tai yra 2,2 proc. visų egzaminą laikiusių kandidatų. 

J. Elinsko / BNS nuotr.

Anot NŠA, dauguma kandidatų šiemet pasirinko samprotavimo rašinio užduotis, populiariausia tema tapo „Ar sunku išsilaisvinti iš stereotipų?“ – ją nagrinėjo 8022 kandidatai. Antroji pagal populiarumą – „Kas turi vertę, bet neturi kainos?“, vertintojams pateiktas 5391 darbas šia tema.

Literatūrinio rašinio temas, kaip įprasta, rinkosi nedidelis mokinių skaičius: 2059 kandidatai rašė rašinį „Užsienio vaizdavimas literatūroje“, 845 kandidatai – „Metų laikai literatūroje“.

Egzamino neišlaikiusiųjų šiemet mažiau nei pernai: egzamino neišlaikė 8 proc. kandidatų, 2021 metais – 8,6 proc., 2020 metais – 10,8 procentų.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino išlaikymo riba – 30 taškų iš 100 galimų. Egzamino rezultatų vidurkis siekia 55,9 taško (pernai – 54,6).

Kandidatai, kurie neišlaikė lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino, laikys mokyklinį brandos egzaminą pakartotinėje sesijoje liepos 12 dieną.

NŠA ketvirtadienį taip pat skelbia užsienio kalbų – vokiečių ir prancūzų – bei geografijos ir biologijos egzaminų rezultatus.

Šiais metais ir vokiečių, ir prancūzų kalbų valstybinius egzaminus laikė daugiau kandidatų nei praėjusiais metais: vokiečių – 55 kandidatai (pernai – 44), prancūzų – 22 kandidatai (pernai – 15). Kaip ir penai, egzaminus išlaikė visi juos pasirinkę jaunuoliai.

Šių egzaminų išlaikymo riba – 16 taškų iš 100 galimų. Šimto balų įvertinimą vokiečių kalbos egzamine gavo dešimt kandidatų, tai yra 18,8 proc. visų laikiusiųjų egzaminą (pernai – 13,6 proc.).

Prancūzų kalbos egzamine abiturientams nepavyko surinkti reikiamo taškų skaičiaus aukščiausiam įvertinimui gauti, 2021 metais du kandidatai gavo šimtukus.

Šiais metais geografijos valstybinį brandos egzaminą laikė beveik 600 kandidatų, o biologijos valstybinį brandos egzaminą – 175 kandidatais daugiau nei praėjusiais metais. 

Geografijos valstybinį brandos egzaminą šių metų pagrindinėje sesijoje laikė 3430 kandidatų. Jį išlaikė 99,1 proc. jaunuolių (pernai – 97,9 proc.). Egzamino rezultatų vidurkis yra geresnis nei pernai – 51,6 taško, (pernai – 47,1), tačiau šimto balų įvertinimą gavo mažiau kandidatų: 2022 metais tokių buvo 0,3 proc. kandidatų, 2021 metais – 0,5 procento.

Biologijos valstybinį brandos egzaminą laikė 5757 kandidatai, išlaikė 96,3 proc. jų (pernai – 97,2 proc.). Šimto balų įvertinimą gavo 0,3 proc. kandidatų (pernai – 2,8 proc.).

Geografijos valstybinį brandos egzaminą laikė 30, o biologijos valstybinį brandos egzaminą 11 abiturientų iš Ukrainos.

Abiturientai savo rezultatus gali sužinoti prisijungę prie brandos egzaminų rezultatų skelbimo sistemos adresu https://rezultatai.nsa.smm.lt su mokykloje gautu kandidato kodu ir vienkartiniu slaptažodžiu.

Po rezultatų paskelbimo per dvi darbo dienas mokiniai gali pateikti apeliacijas savo mokyklos vadovui. Rašydami prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo, mokiniai gali nurodyti ir savo argumentus, kodėl nesutinka su gautu egzamino įvertinimu. Visos apeliacijos bus išnagrinėtos iki liepos 23 dienos.

Visų  egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 12 dienos, o pakartotinės brandos egzaminų sesijos – iki liepos 14 dienos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Egzaminai atejo netiketai

Egzaminai atejo netiketai portretas
Nera tu rezultatu paskelbtu kaip zadejo iki 12 dienos...Ir Informaciniu technologiju nera. Visi rezultatai iki 12 Liepos buvo pazadai. Kaip visad.Egzaminai atejo netiketai.

beraščiai matematikai

beraščiai matematikai portretas
Ko čia šikuojama dėl tos matematikos? Štai, prisigyvenom iki to, kad 80 proc žmonių apskritai nebelabai raštingi. Štai ką tik per tv3 žinias rašo 'givenvietė', ir ką? Tas pats lryte, delfi ir visur. O sako, kad 8 proc. lietuvių k egzo neišlaikė... Nejuokinkit. Savo vardo be klaidų dauguma nemoka užrašyti.

Kur rezultatai,tokie,kokie yra

Kur rezultatai,tokie,kokie yra portretas
Juokingiau nebuna,rezultatų neskelbia,perlaikyti nebus galima,tyrimus mat darys...tai skelbkite,ar norima kai kam ,supraskime....
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių