Quantcast

Marijampolėje ir Vilkaviškyje prasidės didžiausios šiemet pratybos

Penktadienį Marijampolėje ir Vilkaviškyje prasidės didžiausios šiais metais nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis 2017“, jose bus treniruojamasi bendriems kariuomenės ir vidaus reikalų sistemos veiksmams.

„Rytoj, nenorėčiau atskleisti visų elementų, bet galiu pasakyti, kad Marijampolės miesto gyventojai galės matyti tam tikrus veiksmus, tam tikras demonstracijas, riaušininkus“, – ketvirtadienį Marijampolėje vykusioje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras, vadovaujantis šioms pratyboms.

Pratybos vyks iki gegužės 7 dienos. Treniruosis Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinių pajėgų, Greitojo reagavimo pajėgų kariai ir juos remiantys padaliniai.

Kartu su Lietuvos kariais šiose pratybose treniruosis Policijos departamento, Viešojo saugumo tarnybos ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos atstovai. Taip pat pratybose dalyvaus savivaldybių atstovai, ligoninių personalas ir Lietuvos šaulių sąjungos atstovai.

„Pratybų tikslas yra tobulinti bendradarbiavimą ir treniruotis: Lietuvos kariuomenė turi treniruotis vykdyti veiksmus kartu su Vidaus reikalų ministerijos padaliniais ir gerinti sąveiką su savivaldybėmis, su vadovais ir darbuotojais“, – sakė V.Vaikšnoras.

Pasak jo, pratybose dalyvaus 3 tūkst. karių, 200 policijos pareigūnų ir dar 200 kitų institucijų atstovų. Taip pat pratybų metu gegužės 5 dieną planuojama pašaukti 2 tūkst. atsargos karių iš visos Lietuvos.

Pagal pratybų scenarijų, nežinomos ginkluotos grupuotės kels neramumus ir riaušes miestuose, bandys užimti vietos administracijos objektus. Vidaus reikalų ministerijos padaliniams neturint pakankamų pajėgumų neramumams nuslopinti, į pagalbą bus pasitelktos Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgos ir įsteigtos karinės operacijų teritorijos. Situacijai stabilizuoti ir reaguoti į incidentus planuojama panaudoti Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgas. Taip pat bus imituojami įvairiausio pobūdžio incidentai, siekiant treniruotis tinkamai užtikrinti miestų gyventojų saugumą.

Tiek Marijampolės, tiek Vilkaviškio gyventojai galės matyti nemažai karių ir karinės technikos miesto gatvėse.

„Planuojame modeliuoti įvairius veiksmus: nekonvencinius, tai bus hibridinio karo veiksmai, tai bus teroristiniai išpuoliai prieš savivaldos institucijas, piliečius. (...) Nežinomos grupuotės bandys kelti neramumus, riaušes, užiminėti savivaldos institucijų pastatus“, – pasakojo pratyboms vadovaujantis generolas.

Pasak jo, pratybos bus labai invensyvios, kariams reaguoti reikės itin greitai.

Pratybų veiksmai vyks pačiuose miestuose ir jų apylinkėse. Kariškiai įspėja gyventojus būti atsargius: jie kviečiami stebėti pratybas, tačiau kadangi jose bus naudojama ir mokomoji pirotechnika, prašoma laikytis saugaus 25–50 metrų atstumo.

Aktyviausi pratybų veiksmai prasidės gegužės 2 dieną, juos miestų gatvėse bus galima matyti iki gegužės 6 dienos.

„Tiek Marijampolės, tiek Vilkaviškio gyventojai galės matyti nemažai karių ir karinės technikos miesto gatvėse. Bus daug patruliuojančių ginkluotų karių su visa amunicija ir apranga“, – kalbėjo V.Vaikšnoras.

Pasak jo, kariuomenė dės pastangas, kad pratybų metu nenukentėtų gyventojų turtas ar miesto infrastruktūra, tačiau jeigu taip nutiktų, užtikrina, jog žala bus atlyginta.

Trečią kartą rengiamų šios serijos pratybų scenarijus sukurtas siekiant treniruoti, patikrinti ir įvertinti, kaip greitai ir efektyviai vidaus reikalų institucijos galėtų pasitelkti Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacines ir Greitojo reagavimo pajėgas, siekiant kartu neutralizuoti ginkluotas diversines grupuotes, maksimaliai apsaugant civilius gyventojus bei jų turtą.


Šiame straipsnyje: pratybosŽaibo kirtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių