Quantcast

Lytinis vaikų švietimas: didžiausias stabdys – tėvai?

  • Teksto dydis:

Vaikų teisių apsaugos kontrolierės teigimu, daugėjant pedofilijos bylų ir nuo seksualinio smurto nukenčiančių vaikų, reikėtų tinkamo lytinio švietimo pamokų. Problema yra tėvai, kurie per konservatyviai žiūri į lytinį ugdymą. Lytinio švietimo pamokų yra, bet jos priklauso ir nuo mokyklos, ir mokytojo kuklumo. Be to, klausimas ilgus metus buvo labai politizuojamas. Apie tai plačiau – LNK žurnalistų pokalbis su Vilniaus vicemere Donata Meiželyte.

– Kokia situacija Vilniaus mieste? Kiek yra pamokų ir paslaugų vaikams, kuriems reikia žinoti apie lytinį gyvenimą?

– Bendrosios ugdymo programos kuriamos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje. Nuo 2016 m. buvo tokia programa, kuri vadinosi Sveikatos ir lytinio švietimo bei ruošimosi šeimai programa. Tačiau ji buvo išmėtyta po įvairias disciplinas, integruota ir praktiškai nebuvo privaloma. Ją galėjo pasirinkti, bet nebūtinai. Atnaujinant bendro ugdymo turinį, šiemet jau penktokai–septintokai turės atskirą vieną Gyvenimo įgūdžių programos pamoką per savaitę.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ji taip vadinsis?

– Taip. Tai nebus tik lytinis švietimas. Šią programą sudarys daugybę temų. Tai didžiulė laimė, nes daugelis mūsų galvojo, kodėl mokykloje moko visko, išskyrus gyvenimo įgūdžių.

– Kodėl šis klausimas taip politizuojamas?

– Yra aktyvių vietų, grupių, susibūrimų. Jie kelia klausimų, ar programa nebus suvulgarinta. Jie turi visą teisę klausti. Tai demokratijos išraiška. Tą programą ir kursą turėtų išklausyti ir ne vienas suaugęs žmogus. Joje bus kalbama apie emocinę sveikatą, bus ugdomas emocinis ir socialinis raštingumas, gebėjimas gyventi sociume, prisitaikymas, emocijų atpažinimas. Pajutus emocinį smurtą, kur kreiptis. Tai puiki prevencija seksualinio smurto atžvilgiu. Vaikai dažniausiai nežino, kur yra jo privati erdvė, kur riba tarp draugystės ir lytinio priekabiavimo.

– Ar savivaldybės gali kažką padaryti dar daugiau, nei yra?

– Pamokų reikės nuo rugsėjo mėnesio. Didžiulis iššūkis, nes reikės paruošti to dalyko mokytojų. Žinoma, bus ir kursų, mokymų, kuriuos ruoš universitetai. Talkinsime ir padėsime, kuo tik galėsime. Pats miestas jau trijose poliklinikose įsteigęs palankių jaunimui sveikatos kabinetų tinklą, planuojame ir visose poliklinikose. Paauglys, susidūręs su kažkokiais sutrikimais – valgymo, miego, turint klausimų dėl lytiškai plintančių ligų, norint anonimiškai pasitikrinti, gali pats užsiregistruoti ir specialistai pasiruošę padėti. Net galima ten gauti kontraceptinių priemonių.

– Anonimiškai nuo tėvų?

– Būtent. Ne visose šeimose tėvai gali palankiai žiūrėti į tokį visiškai normalų dalyką kaip brendimą. Gali nežinoti atsakymų į klausimus apie elementarią higieną.

Pirmokams pasakojama apie šeimos santykius, darną, draugystę, vėliau – apie kitus dalykus. Viskam – savas laikas.

– Ar bus sunku rasti mokytojų, kurie galėtų normaliai paaiškinti, be kuklumo?

– Tema labai jautri, todėl ir sukelia klausimų, abejonių. Nors dėl chemijos niekada neabejojome. Ši tema jautri, apie ją visą laiką kalbėjome pašnibždomis. Stigma kalbėti apie intymumą, santykius, tai nebuvo įprasta.

– Kaip bus su mokytojais?

– Mokyklų bendruomenės ir nuspręs, kam labiausiai tiktų, kas norėtų eiti į kursus. Medžiaga yra paruošta buvusios programos pagrindu.

– Ar galite sulaukti tėvų pasipiktinimo?

– Pedagogai pagal švietimo veiklą geriausiai žino, kada ir kokią informaciją jaunimui pateikti. Pirmokams pasakojama apie šeimos santykius, darną, draugystę, vėliau – apie kitus dalykus. Viskam – savas laikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nedas

Nedas portretas
Jei straipsnio autorius neskiria lytinio švietimo nuo lytiškumo ugdymo, tai net skaityt neverta... O gal neskiria ir jas painioja tyčia, sąmoningai, kaip tai daro švietimas? Šios dvi sąvokos yra kardinaliai skirtingos, kai tuo tarpu lytinis švietimas reiškia duoti laisvą valią vaikams ir jų lytiniams poreikiams, kad kuo anksčiau suprastų kaip naudoti prezervatyvus, kontraceptines priemones, kad galėtų pasirinkti su kuria lytimi, kaip ir į kur... Ugdymo siekis yra kardinaliai kitoks ir visai priešingas - išugdyti brandų, protingą asmenį, mokantį, žinantį ir suprantantį lytinių santykių esmę. Siekis, kad ateityje subrendus galėtų sukurti tradicinę šeimą... Švietimas tyčia painioja šias dvi sąvokas, nes tarptautinėje anglų k. tai yra viena ir ta pati frazė - "sexuality education". Mūsų kalba yra turtingesnė ir turi dvi sąvokas, kurios, pasikartosiu turi visai kitą požiūrį į žmogų ir visai kitą siekį... Žmonės, domėkitės ir nesileiskite maustomi!!!!

Hmm

Hmm portretas
Manau, kad lytinis švietimas yra šeimos ir tik šeimos reikalas. Jei vaikas ima domėtis mokykloje - mokykla turėtų perduoti tėvams rekomenduojamą mokomąją medžiagą, kad jeigu tėvams trūksta žinių, kad turėtų kuo pasiremti. Bandymas mokyti 20 vaikų vienu metu baigtųsi visišku fiasko ir patyčiomis

Dar tik pradžia

Dar tik pradžia portretas
Kodėl Vakarų šalys propaguoja seksą per kloaką? Yra keli momentai- žmogus yra gyvūnas su evoliucijos dėka paveldėjęs apvaisinimo-dauginimosi instinktą. Kiekvieną žmogų nori nenori gamta priverčia šia problema užsimti. Todėl begalė lytinių nukrypimų ir iškrypimų, nuo nekaltų iki draudžiamų ir net nusikalstamų. Viskas gana paprasta - gomosiekas yra priskiriamas prie nekaltų nusidėjimų,taip mažinamas gimstamumas, tenkinamos aistros be pasėkmių. O panoms - neseniai paskeldė, kad panai užtaisė vaiką robotas. Visi bus patenkinti. Kodėl rusai prieš? Nes jiems gresia visiems tapti robotovičiais!
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių