Quantcast

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba: pernai gautas rekordinis kreipimųsi skaičius

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pristatė praėjusių metų ataskaitą, kurioje užfiksuotas didžiausias kreipimųsi skaičius per visą tarnybos gyvavimo laikotarpį - beveik 1000. Dažniausia, anot tarnybos, buvo kreiptasi dėl galimos diskriminacijos dėl lyties, amžiaus ir negalios, mažiausia - dėl religijos, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, lytinės orientacijos.

„Daugiausia kreipimųsi sulaukta dėl galimų pažeidimų darbo santykių (28 proc.) ir vartotojų teisių apsaugos srityse (22 proc.), mažiausia - švietimo srityje (2 proc.). 35 tyrimus kontrolierė pradėjo savo iniciatyva. Moterys kreipėsi šiek tiek dažniau nei vyrai (39 proc. ir 30 proc. atitinkamai). Ženkliai padaugėjo įmonių ir organizacijų atstovų kreipimųsi dėl konsultacijų, kaip praktiškai įgyvendinti lygias galimybes“, - rašoma pranešime.

Tarnybos ataskaitoje teigiama, kad pernai buvo nustatyti 63 lygių galimybių pažeidimai. Daugiausia pažeidimų lygių galimybių kontrolierė užfiksavo vartotojų teisių apsaugos srityje (54 proc.), mažiausia - valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų veikloje (11 proc.).

Vertindama praėjusius metus, lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė džiaugiasi, kad daugėja pagrįstų kreipimųsi į tarnybą.

Kasmet augantis kreipimųsi skaičius rodo ne tik padidėjusį žmonių sąmoningumą apie žmogaus teisių apsaugą, bet ir suaktyvėjusį pilietiškumą.

„Kasmet augantis kreipimųsi skaičius rodo ne tik padidėjusį žmonių sąmoningumą apie žmogaus teisių apsaugą, bet ir suaktyvėjusį pilietiškumą. Pastebime, kad daugėja žmonių, kurie klausia ir rūpinasi ne tik dėl savo galimai pažeistų teisių, bet ir dėl pastebėtų reklamų, darbo skelbimų, skirtingų kainų ar sąlygų vyrams ir moterims ir pan. Taip pat džiaugiuosi matydama, kad lygios galimybės ir jų užtikrinimo politika vis dažniau tampa ne naujove, o standartu ir organizuojant įmonės ar organizacijos darbą bei paslaugų teikimą“, - sakė kontrolierė.

Praėjusiais metais tarnyba taip pat daug dėmesio skyrė smurto prieš moteris artimoje aplinkoje problemai.

„Socialine kampanija „Tobula šeima“ kviesta atkreipti dėmesį į skirtingas smurto formas, o kampanija „Palaikyk“ - į tinkamą pagalbos teikimą smurtą patyrusioms moterims jų nekaltinant. Jas kartu pamatė daugiau nei pusantro milijono Lietuvos gyventojų“, - sakoma pranešime.

Anot ataskaitos, 2018 metais daug dėmesio skirta ir informuojant darbdavius, darbuotojus apie lygių galimybių politikos įgyvendinimą kuriant darbo aplinką bei teikiant paslaugas. Teigiama, kad buvo išleisti 3 specializuoti leidiniai su praktiniais patarimais, kaip užtikrinti, kad darbo aplinka sudarytų lygias galimybes visiems, o paslaugos būtų teikiamos atsižvelgiant į visuomenės įvairovę.

2017 m. į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi 757 asmenys. Daugiausia kreiptasi dėl galimos diskriminacijos dėl lyties (312 kartų), amžiaus (98) ir negalios (83), mažiausia - dėl lytinės orientacijos (14) ir religijos, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų (24).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Evil

Evil portretas
Kokios cia gali buti lygios teises jai net fiziskai neimanoma buty lygiems, blem smegenis issiplaukite zmones. Niekada mergina nebus lygi vyrui ir atvirksciai.mastyti pradekite viena karta o ne amerikosus kop[ijuokite, o tai bus tas pats š kaip tenai dabar vyksta.

Taip

Taip portretas
visai nereikalinga tarnyba.Tiek ir dirba kad nustato pažeistos lygios teisės ar ne.Viskas.Toliau nieko nevyksta.Kaip buvo tep ir lieka.

...

... portretas
Kažkokia Masturbacijos tarnyba... :/
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių